Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská zbraň proti Kanade nie je žiadne tintítko. Dvihne aj kilečko

Keď sa dostane k puku, treba spozornieť. Môže byť z toho gól, prihrávka alebo minimálne pekná akcia. Jedno je isté: s Filipom Mešárom sa na ľade dejú veci.

02.01.2023 13:00
Filip Mešár Foto: ,
Filip Mešár.
debata

Dnes v noci odohrajú slovenskí hokejisti do 20 rokov štvrťfinálový duel na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie proti najsilnejšiemu mužstvu na turnaji. Proti domácej Kanade. Ak chcú uspieť proti favoritovi, líder musí zabrať. A Mešár je najväčším slovenským útočným esom.

Hráč so šikovnými rukami, ktorého na veľký hokej pripravovali pod Tatrami. Jeho prvé kroky boli aj v réžii hokejovej dynastie Skokanovcov – najprv otca Jozefa, trénera tamojšej juniorky a potom Dávida, hviezdy HK Poprad.

„Hráč vás vždy upúta, až keď ho vidíte na ľade. Keďže ho môj otec viedol, vedel som pochopiteľne o ňom viac. Filip je šikovný hokejista a má aj to, čo nikdy nenatrénujete. Hokejové myslenie. Hokej jednoducho vidí inak a to si človek hneď všimne,“ vraví Dávid Skokan.

Skromný chlapec

Mešárov otec bol futbalista, aj on sa vraj najprv učil kopať do lopty a dodnes fandí Manchestru City. Lenže podtatranský región bol vždy viac hokejový a Filipa nakoniec zlanárili na hokej kamaráti. S odstupom času sa dá povedať, že nič lepšie sa mu v živote stať nemohlo, lebo v ňom prakticky od začiatku vyniká. Veď mal iba šestnásť, keď prvýkrát nazrel medzi popradských mužov.

Do šatne však nevstúpil sebavedomý chlapec, ktorý to všetkým prišiel ukázať…

„Kdeže, Filip je veľmi skromný, veľakrát sme mu vraveli, že si musí ešte viac veriť, lebo hokejista to potrebuje. Pozrite sa na Kanaďanov, z nich to priam srší. Mešár bol vždy pokorný, veľmi dobre sa nám s ním pracovalo,“ spomína si Skokan. „Ale čo som počul, keď je medzi mladými, tak ho je počuť. Vodcovské schopnosti určite má,“ dodáva a obhajuje „áčko“ na jeho reprezentačnom dre­se.

Napokon, Mešár si vzhľadom na svoj vek v hokeji už čo-to preskákal, nielenže hral v seniorskom národnom tíme, ale s Popradom má za sebou aj extraligové finále.

Filip Mešár v drese HK Poprad. Foto: TASR, Martin Baumann
Mešár Poprad hokej Filip Mešár v drese HK Poprad.

V prvej „mužskej“ sezóne si v 36 zápasoch pripísal štrnásť kanadských bodov. Na sklonku roka 2020 to boli jeho prvé mesiace na dospeláckom ľade a preto si musel aj niečo vypočuť.

„Spočiatku sme nehovorili nič a nechali ho len tak. Aby nemal zviazané ruky. Keď sa však vrátil z Nemeckého pohára, pripomenul som mu, že odteraz sa od neho bude čakať viac aj v Poprade. Radili sme mu, pomáhali, spočiatku mu to možno aj liezlo na nervy, ale zvykol si a počúval,“ opisuje Mešárove začiatky popradský líder.

To, že talentovaný mladík nemá žiadne maniere, potvrdzuje aj rodina, ktorá sa oňho v Kitcheneri, kde momentálne hrá, stará. Brian a Cailin Daubovci mu poskytli strechu nad hlavou. A mladého Slováka si nevedia vynachváliť.

„Je neuveriteľný. Veľmi dobre vychovaný a mimoriadne skromný,“ vravia manželia. „Každé ráno si ustelie posteľ a v izbe si udržiava extrémny poriadok. Vážne, je to naozaj dobrý chlapec. Rád hovorí o hokeji a má úžasnú schopnosť komunikovať v angličtine, čo naozaj nie je u všetkých Európanov bežné. Na diskusiu s nami si vždy nájde čas,“ pripomínajú v rozhovore pre kanadský portál tvasports.ca.

Kilečko nad hlavu

Do Kanady sa mu vraj odchádzalo dobre, tešil sa, dlho o tom sníval. „Dnes to je iné, keď som šiel ja, aj som si poplakal, teraz sa cez sociálnu sieť spojíte s každým. Filip sa určite chcel posunúť ďalej,“ potvrdzuje Skokan.

Mešára si síce Montreal vybral v 1. kole draftu z 26. pozície, ale miesto v zostave zatiaľ preňho nenašiel. Sám hráč si želal, aby ho kub poslal do farmárskej AHL, vedenie sa však napokon rozhodlo pre juniorskú OHL. A to aj napriek tomu, že Slovák v predsezónnom kempe mimoriadne prekvapil. Podľa renomovaného novinára, ktorý sa dlhodobo venuje oranizácii Canadiens, bol ešte presvedčivejší ako Juraj Slafkovský.

Juraj Slafkovský a Filip Mešár pár desiatok... Foto: BRUCE BENNETT / Getty images / Profimedia
Juraj Slafkovský, Filip Mešár Juraj Slafkovský a Filip Mešár pár desiatok minút po tom, ako ich draftoval Montreal.

„Oproti prvotným očakávaniam bol Filip jednoznačne zaujímavejší. Veľmi sa mi páčil, predovšetkým skvelé korčuľovanie a jeho šikovné ruky. S pukom je neuveriteľne prefíkaný a navyše veľký pracant. Hrá vyvážený hokej vo všetkých pásmach,“ povedal pre Pravdu na začiatku sezóny Stu Cowan.

Pripomína mu legendárneho Čecha Tomáša Plekanca, ktorý roky hral za Montreal. Podľa kanadského experta je však Slovák ešte o niečo zručnejší. Azda ako jeho veľký vzor Pavol Demitra.

Mešár nazbieral v doterajších sedemnástich dueloch za Kitchener Rangers 22 bodov za desať gólov a dvanásť asistencií. Experti od neho očakávajú o niečo väčšiu produktivitu, približne na úrovni dvoch kanadských bodov na zápas.

„Asi nečakal, že bude hrať juniorskú súťaž, ktovie, či urobili dobre, že ho tam poslali. Je to 50 na 50. Možno mal hrať radšej niekde za mužov, nevravím, že u nás v Poprade. V každom pripade – ešte predtým, ako vstúpi do NHL – potrebuje zmužnieť,“ myslí si Skokan.

Neznamená to však, že by bol Mešár nejaké „tintítko“. Energie aj sily má za vagón. Keď sa počas lanskej jari zišli najlepší mladíci sveta na takzvanom NHL combine, akomsi rituáli pred vstupným draftom do najlepšej ligy, rodák zo Spišskej Belej vraj nemal v tlaku na lavičke páru.

Jeho neuveriteľnú silu napokon potvrdil aj Šimon Klimčík, kondičný tréner, ktorý pripravuje Petru Vlhovú. V lete okrem Mešára pracoval aj so Šiminom Nemcom a – pochopiteľne – dvíhalo sa aj studené železo.

„Ťažko povedať, maximálky sme nedvíhali, skôr sme sa sústredili na série. Ale Filip stovku dá v pohode. Jeden či dvakrát určite, čo je na 18-ročného chlapca veľmi fajn,“ usmieval sa v rozhovore pre Pravdu tréner.

Filip Mešár počas autogramiády v Poprade. Foto: Pravda, Lubos Pilc
Filip Mešár Filip Mešár počas autogramiády v Poprade.

Fyziku radšej nie

Na šampionáte v Kanade je Mešár lídrom mladých Slovákov. V štyroch skupinových zápasoch si pripísal päť bodov a niekoľkokrát rozozvučal žŕdku. „Filip si dovolí, ale ja čakám ešte viac. Predovšetkým v situáciách jeden na jedného, tam vie byť veľmi šikovný. Herné sebavedomie má, verí si, vie, čo dokáže, mohol by súperov ešte viac vyzvŕtať,“ želá si Skokan.

Góly, asistencie, body… Tie Mešár miluje rovnako, ako nemiluje fyziku. Odborníci tvrdia, že patrí medzi najvšestrannejších mladých hokejistov. Postavou sa vraj hodí na krídlo, ale schopnosťami patrí skôr na pozíciu centra. Je veľmi rýchly. A to vo všetkom. V korčuľovaní. V práci s pukom. Ale predovšetkým v myslení.

Mix hodný budúceho hráča NHL.

Zajtra ráno budú mať Slováci už po zápase s Kanadou. Mešár si v ňom môže dať ten najkrajší darček k narodeninám, lebo v utorok oslávi devätnástiny. So Skokanom si vraj zvykne napísať, aj pred Vianocami si vymenili sviatočné správy.

„Je to dobrý chlapec, viem, že má narodeniny, aj môj brat sa v tento deň narodil. Napíšem mu. Zaželám predovšetkým veľa zdravia, lebo všetko sa od neho odvíja. A ak je hokejista spokojný na ľade, všetko ide ľahšie. Filip je usilovný, prajem mu peknú kariéru,“ dodáva jeho popradský mentor.

Mešár je stále len na začiatku. No ak dobre počúval, všetko bude v poriadku…

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Skokan #Filip Mešár