Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Štvrťfinále im už nestačí. Slovenskí mladíci túžia po cennom kove

Na predchádzajúcich turnajoch hrali o to, aby sa vyhli bojom o záchranu. Sľubná generácia má tentoraz vyššie ciele a to aj napriek tomu, že jej bude chýbať najlepší hráč. Slovenskí hokejoví juniori v utorok odštartujú pôsobenie na MS hráčov do 20 rokov.

26.12.2022 18:30
Šimon Nemec. Foto:
Najväčšou hviezdou Slovenska na MS do 20 rokov bude dvojka júlového draftu do NHL, obranca Šimon Nemec.
debata (3)

V kanadskom Monctone nastúpia proti rovesníkom z Fínska (17.00 SEČ), v základnej skupine ich čakajú aj výbery USA, Lotyšska a Švajčiarska. Prvé štyri tímy zo skupiny postúpia do štvrťfinále, boje o medaily sú na programe od 3. januára.

Bez Slafkovského

Na podujatí chýbajú zo známych dôvodov ruskí a bieloruskí mladíci, z čoho by mali profitovať aj Slováci. Ich minimálnou ambíciou je postup zo skupiny a v prípade, že by sa im to nepodarilo, išlo by jednoznačne o neúspech.

„Prvý krok v našej práci bude dostať sa do štvrťfinále. Potom sa môžeme baviť o ďalších ambíciách. Zároveň však platí, že si netreba robiť na seba zbytočne veľký tlak," vraví hlavný tréner Ivan Feneš. V Kanade sa musí zaobísť bez Juraja Slafkovského.

1G3A2544  2 Čítajte viac Prvý tréning, prvé problémy. Nominácia dvadsiatky na MS je známa

Jednotka júlového draftu NHL patrí medzi dôležitých hráčov Montrealu a šéfovia Canadiens napriek snahe šéfa slovenského hokeja Miroslava Šatana rozhodli, že si 18-ročného Košičana ponechajú v prvom tíme.

Feneš deň pred úvodným zápasom oznámil finálnu nomináciu. Nezmestila sa do nej trojica Marián Moško, Boris Žabka, Tim Danielčák. Na súpiske je aktuálne 21 mien. Povolený limit je 23, maximálne dve zmeny môžu nastať iba v prípade zranenia niektorého z hráčov. S tímom tak nateraz zostáva aj štvorica Michal Laurenčík, Jozef Viliam Kmec, Martin Mišiak, Alex Šotek.

Ak chcú mladí Slováci vybojovať vytúžený úspech, musí ich podržať brankár. Tréneri zatiaľ nevybrali meno, ktoré by malo byť protežovanou jednotkou. Najväčšie šance postaviť sa do bránky dnes proti Fínom má Matej Marinov. Devätnásťročný Nitran patrí v aktuálnej sezóne medzi najlepších gólmanov zámorskej USHL.

Vianoce 2022 u športovcov Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Bojovník MMA Attila Végh s rodinou.

„Aktuálne máme troch kvalitných brankárov, ktorí nám ukázali svoju silu počas prípravy. Budeme radi, ak sa tímová jednotka vyprofiluje v priebehu skupinových zápasov," želá si Feneš.

Domáci favorit

Kapitánom mužstva bude Šimon Nemec. Tréneri od neho očakávajú, že vezme na svoje plecia značnú dávku zodpovednosti a že bude oporou zadných radov. „Máme niekoľko vysoko draftovaných hráčov, takže tlak nie je iba na mne. Sústredíme sa na to, aby sme po každom zápase počuli našu hymnu," reaguje Nemec, dvojka draftu NHL 2022.

Najväčšia sila Slovákov bude v útoku. Ofenzívnu kvalitu by mali priniesť nielen Filip Mešár či Adam Sýkora, ale aj Servác Petrovský a Samuel Honzek, ktorí hrajú výborne v zámorských juniorkách. Veľa pozornosti sa ujde aj Daliborovi Dvorskému, ktorý je dlhodobo najväčšou slovenskou nádejou pred budúcoročným draftom.

Marián Gáborík Marián Hossa Čítajte viac Keď v NHL rozdávali darčeky, Slovák a legendy poslúchali najviac

„Som stotožnený s tým, že by som mal byť lídrom v ofenzíve. Vytvorili sme veľmi dobrú partiu. Ak budeme všetci ťahať za jeden povraz, môžeme dosiahnuť úspech," vraví Mešár. Top favorit turnaja sa nemení. Domáca Kanada opäť zostavila silný výber zložený z budúcich profiligových hviezd.

Povedie ho Shane Wright. Šikovný center, ktorý bol predpokladanou draftovou jednotkou, ale napokon si ho vybral Seattle „až“ zo štvrtého miesta, má na turnaji jediný cieľ. „Nikto z nás sa nebude sústrediť na individuálne štatistiky. Máme jedinú ambíciu, ktorou je zisk zlata. Všetko ostatné budeme považovať za neúspech," zdôrazňuje Wright.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Čech vychvaľuje Slafkovského. Dva roky a bude z neho hviezda NHL!

Javorové listy to však na ceste za titulom nebudú mať jednoduché. Na preloženom šampionáte v auguste sa vo finále vytrápili a Fínsko zdolali po dráme 3:2. "Svetová špička sa vyrovnáva. Kvalita mužstiev rastie aj na juniorskom leveli.

Urobíme maximum, aby sme boli v silnej konkurencii úspešní," vraví ďalšia kanadská hviezda stále iba 17-ročný Connor Bedard. Kanada odohrá základnú skupinu v Halifaxe, jej súpermi budú Švédsko, Česko, Nemecko a Rakúsko. Súboj o 3. miesto a finále je na programe 5. januára.

Lídri Slovenska na juniorských MS v hokeji Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Šimon Nemec / obranca / 18 rokov
klub: Utica...
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji do 20 rokov #Ivan Feneš #Šimon Nemec #Filip Mešár #Adam Sýkora