Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slováci nevyužili momentum a podľahli nováčikovi. Godlu škreli nešťastné góly

Slovenskí hokejisti vstúpili neúspešne do turnaja o Nemecký pohár 2022. Vo štvrtkovom dueli v Krefelde podľahli Rakúsku 2:3 po predĺžení.

10.11.2022 18:29 , aktualizované: 22:49
Nemecko SR Hokej NP Rakúsko Foto: ,
Slovenskí hokejisti po prehre s Rakúskom.
debata (10)

Góly Slovenska strelili Michal Beňo a Adrián Holešinský. V predĺžení rozhodol o triumfe Rakúska Lukas Haudum.

V druhom zápase na turnaji sa slovenskí hokejisti stretnú v sobotu 12. novembra o 14.00 h s Dánskom.

Nemecký pohár:

Rakúsko – SLOVENSKO 3:2 pp (1:1, 1:0, 0:1 – 1:0)
Góly: 19. Wolf (Gaffal), 24. Heinrich (Thaler), 61. Haudum (Maier, Kasper) – 15. Beňo, 55. Holešinský (Tamáši, Fominych). Rozhodovali: Hoppe, Schukies – Heffner, Merten (všetci Nem.), vylúčení: 1:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.
Rakúsko: Kickert – Baltram, Brunner, Feldner, Gaffal, Harnisch, Haudum, Heinrich, Huber, Kainz, Kasper, Maier, Nickl, Nissner, Obrist, Reinbacher, Schwinger, Thaler, B. Wolf, R. Wolf, Zündel
Slovensko: Godla – Grman, Rosandič, Bučko, Koch, Hain, Beňo, Mudrák, Maier – Fominych, Tamáši, Holešinský – Okuliar, Sukeľ, Hecl – Faško-Rudáš, Minárik, Sýkora – Jedlička, Čacho, Lunter

Nemecko – Dánsko 3:2 pp (1:1, 1:1, 0:0 – 1:0)
Góly: 33. a 64. Schmolz, 16. Michaelis – 19. Koch, 26. Meyer

Prehra Slovákov s Rakúšanmi Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Tréner Slovákov Craig Ramsay a jeho asistent...

Slováci začali dobre a od úvodu boli lepším tímom na ľade. Mali aj prvé šance. Najskôr sa pokúšal presadiť Holešinský, v polovici úvodnej tretiny hľadal Jedlička pred bránkou Čacha, ale slovenský útočník na puk nedočiahol.

Po ňom trafil iba do brankára Fominych. Gólu sa Ramsayho zverenci dočkali v 15. minúte, keď obranca Beňo vo svojom prvom reprezentačnom zápase strelil aj prvý gól. Jeho strelu si nešťastne zrazil do bránky jeden z Rakúšanov. Skóre prvej tretiny však uzavrel 76 sekúnd pred jej koncom prekonal Godlu obranca Bernd Wolf.

Miks Indrašis Čítajte aj Kapitán Slovákov je známy. Pred Nemeckým pohárom zmenil klub

Na začiatku druhého dejstva fauloval Faško-Rudáš, Rakúšania jeho faul potrestali. Heinrich poslal puk na bránku, Godla nezareagoval, keďže mal zakrytý výhľad. Vyrovnať mohol Sukeľ, keď si Slováci vytvorili tlak, ale jeho strela skončila len na hrudi Kickerta.

Záver druhej tretiny priniesol najskôr skvelý zákrok Godlu po strele Harnischa a potom aj prvú presilovku Slovákov v zápase, ktorú nevyužili.

V tretej tretine sa prvých päť minút nič nedialo, potom však po ľavej strane utiekol Holešinský a mal veľkú šancu na vyrovnanie. Jeho strelu však Kickert chytil.

Rakúsko, Slovensko Čítajte viac ONLINE: Slováci začali Nemecký pohár prehrou

Snahu slovenských hokejistov o vyrovnanie potom otupili dve vylúčenia, Rakúšania mali obrovskú šancu v 47 sekundovej presilovke o dvoch hráčov. Kasper však netrafil odkrytú bránku. V 55. minúte sa Slováci dočkali vyrovnania, keď sa po skvelej akcii prvého útoku presadil Holešinský.

Predĺženie sa hralo iba 32 sekúnd, keď Haudum rozhodol o triumfe Rakúska.

Denis Godla, brankár SR: „Bol to ťažký zápas, išlo na mňa málo striel, nebolo to ideálne. Rakúšania mali chvíľami lepší pohyb. Pri prvom góle bol teč od Grmana, išlo mu to nešťastne od hokejky a ešte aj od nohy. Pri druhom som nič nevidel. V predĺžení som sa pozeral do druhej strany a poslal mi to na stred. Boli to nešťastné góly.“

Adrián Holešinský, strelec druhého gólu Slovenska: „Ťažko to hodnotiť. Mali sme dobrý vstup, vyšlo nám úvodných desať minút a potom vyrovnali aj pre moju chybu. O zápase sa rozhodlo v druhej tretine. Nedodržali sme pokyny, súper mal navrch v osobných súbojoch a bol o krok pred nami. Pozitívom je aspoň gól, chalani mi to pekne nahodili, ja som to už mal vymyslené a vyšlo mi to.“ (Zdroje: RTVS, TASR)

Frühaufa potešil len záver 3.tretiny

Slovenskí hokejisti odohrali 40. zápas proti Rakúsku, no 32. víťazstvo si nepripísali.

"Teší nás tretia tretina, najmä jej záver, kde sme siahali na víťazstvo. Ale to sme chceli od začiatku. Preto nás mrzia prvé dve tretiny. Prišlo nám, že hráči sú pomalí, pritom sme skladali tím z rýchlych korčuliarov.

Ale je pravda, že Rakúšania na nás nabehli, boli silní v súbojoch. My musíme súboje viac vyhrávať, tam sme najviac zaostávali," uviedol asistent trénera Peter Frühauf.

V drese Slovenska nastúpilo päť debutantov, niektorí priznali, že ich prekvapilo tempo zápasu.

„Nejdem sa vyhovárať. Nemôžeme nikomu nič vyčítať, chalani sa snažili. Skúsenosť chýba každému, ale my vieme, na čo tí chalani majú. Ani zďaleka sme nevyužili potenciál ktorý máme, verím, že to ukážeme v ďalších zápasoch,“ skonštatoval Frühauf.

Zverenci Craiga Ramsayho mali pritom blízko k triumfu. Po góle Holešinského na 2:2 získali momentum zápasu, ale ďalšia šanca Adama Sýkoru zostala nevyužitá.

„Tam sme mali strhnúť víťazstvo na našu stranu, mali sme šance okolo bránky, tam musíme byť hladnejší. Musíme to dostať do bránky hoci aj s obrancom,“ vyhlásil Ramsayho asistent.

Tréner Slovákov Craig Ramsay a jeho asistent... Foto: TASR, Martin Baumann
Craig Ramsay, Peter Frühauf Tréner Slovákov Craig Ramsay a jeho asistent Peter Frühauf v zápase proti Rakúsku.

Ak chcú však pomýšľať na úspech v druhom zápase proti Dánsku, musia zlepšiť aj disciplínu. V dueli s Rakúskom mali na trestnej lavici päť hráčov, súper len jedného.

"Nechcem nikomu krivdiť, fauly si musím pozrieť, ale čo som videl, tak pomer vylúčených mohol byť vyrovnanejší. Ale ak chceme otáčať zápas, tak nemôžeme ísť do oslabenia troch proti piatim.

Museli sme na oslabenie využiť hráčov, ktorých sme chceli využiť na ofenzívne ťaženie. Ale päť vylúčených na tejto úrovni môže byť osudné," uzavrel Frühauf.

Holešinský potvrdil formu, radšej by bral výhru

Adrián Holešinský potvrdil výbornú formu z českej hokejovej extraligy. Po tom, čo sa minulý týždeň trikrát za sebou presadil v drese Plzne, skóroval aj v slovenskej reprezentácii na Nemeckom pohári v Krefelde. Ani jeho gól však nezabránil prehre s Rakúskom 2:3 po predĺžení.

Dvadsaťšesťročný krídelník vyrovnal na 2:2 päť minút pred koncom tesne po tom, ako sa Slováci ubránili dvojnásobnému oslabeniu. Toto momentum zápasu mohli potvrdiť víťazným gólom, ale Adam Sýkora vo svojej šanci neuspel.

„Na tom treba stavať. Bolo tam dobré momentum, nevyužili sme to. Oni v predĺžení vyhrali vhadzovanie, dobre sa prekrížili a dali gól,“ povedal po zápase Holešinský.

Strelec druhého slovenského gólu bol vtedy na ľade: „Ja som bral hráča, urobil mi kľučku na stred. Zahrali to dobre, robil som čo sa dalo. Ešte som ho aj sekol, ale dobre vystrelil.“

Holešinský mal predtým šancu aj na začiatku tretej tretiny, z ľavej strany sa predral pred brankára, ale zakončil rovno do lapačky. „Videl som miesto pod lapačkou, ale pravdepodobne to na mňa skúšal a chcel, aby som tam vystrelil. Ale mali sme málo striel, tak som mu chcel ukázať, že sme tu.“

Slovákov môže mrzieť aj zlá disciplína, keďže na trestnej lavici mali až piatich vylúčených oproti jednému hráčovi Rakúska. „Určite áno, je to jedna z vecí, ktoré rozhodli, toto vyhráva zápasy,“ podotkol Holešinský.

Pred predĺžením dostali zverenci Craiga Ramsayho pokyny, no zlomový moment prišiel hneď na jeho začiatku. „Chceli sme hrať aktívne, vyhrať buly, zatlačiť ich a dať gól. Ale buly vyhrali oni, žiaľ,“ povzdychol si Holešinský.

Krídelník patril medzi najaktívnejších hráčov Slovenska. Potvrdil tak dobrú formu z Plzne, kde prestúpil len minulý týždeň z Nitry. „Cítim sa dobre, ale radšej by som bral víťazstvo ako gól. Tak ako sme hrali druhú tretinu, tak nemôžeme pokračovať.“

Hráči NHL, ktorí mali po 500. zápase najviac bodov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Denis Savard. Dátum 500. zápasu: 26....
10 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Nemecký pohár #rakúski hokejisti