Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sponzori sa búria proti Šatanovi a spol. Príde hokej o milióny?

Najskôr hlavný partner, teraz sa pridali ďalší. Firmám, ktoré sponzorujú slovenský hokej, sa nepáči štvrtkové rozhodnutie Výkonného výboru SZĽH.

10.09.2022 09:45
ramsay Peking Hokej o bronz SR Švédsko šatan Foto: ,
Asistent trénera Andrej Podkonický, tréner brankárov Ján Lašák, generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie a šéf SZĽH Miroslav Šatan a tréner Craig Ramsay po zápase o bronz na ZOH 2022 v Pekingu.
debata (151)

Šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan a jeho ôsmi kolegovia z výboru rozhodli, že do národného tímu budú volať aj hráčov z KHL.

Ide o protikladný postoj, aký v súvislosti s odmietnutím ruskej vojenskej agresie na Ukrajine a nevolaním hráčom z ruskej súťaže zaujali hokejové zväzy vo Švédsku, Fínsku, Česku či Francúzsku.

hokej staňa radivojevič Čítajte viac Slováci v KHL? Boli by hlúpi, ak by nešli. Čechov nahradili Američania

"Máme za to, že hráči, ktorí aktuálne hrajú v Rusku, neporušujú ako medzinárodné dohody, tak naše zákony. Budeme sa teda opierať o Olympijskú chartu, podľa ktorej má byť šport nástrojom spájania,“ uviedol VV SZĽH v stanovisku.

Rozhodnutie sa však nepáči sponzorom, ktorí do slovenského hokeja pumpujú milióny eur. Ako prvý sa ozval hlavný partner zväzu, spoločnosť Orange.

"Rozhodnutie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) nás výrazne znepokojilo, pričom o spomínanom kroku sme neboli vopred informovaní. Situácia na Ukrajine nám nie je ľahostajná.

SZĽH sme kontaktovali, vyjadrili svoje znepokojenie a o tejto situácii budeme ďalej diskutovať so zámerom, aby toto rozhodnutie prehodnotili," reagoval za Orange manažér korporátnych vzťahov Tomáš Palovský pre portál Sme.sk .

V podobnom duchu sa vyjadrila aj spoločnosť Škoda Auto. Známy výrobca automobilov patrí medzi dlhoročných sponzorov nielen slovenského, ale aj medzinárodného hokeja.

"ŠKODA AUTO Slovensko, ako dlhoročný partner a podporovateľ slovenského hokeja, vníma celú záležitosť veľmi citlivo a vzniknutá situácia nás neteší. Ide každopádne o interné rozhodnutie SZĽH, ktoré budeme so zväzom diskutovať a celú záležitosť pozorne sledovať.

Po vypuknutí vojnového konfliktu ŠKODA AUTO ostro odsúdila napadnutie Ukrajiny, zastavila výrobu v Rusku a aj v súčasnosti naďalej rôznymi formami aktívne pomáhame utečencom vrátane spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko, ktorá za týmto účelom poskytla vozidlá organizáciám Človek v ohrození či Slovenská katolícka charita," uviedli predstavitelia firmy pre RTVS.

Patrik Rybár Čítajte viac NÁZOR: Kritika je namieste. Štipka pochopenia tiež

Zatiaľ neutrálny postoj zaujal Kaufland.

„Pokiaľ ide o rozhodnutie zväzu SZĽH, budeme ho konzultovať na spoločnom stretnutí so samotným zväzom a nie prostredníctvom vyjadrení v médiách,“ reagoval manažment siete supermarketov.

Na súpiskách tímov KHL aktuálne figuruje sedem slovenských hokejistov – útočníci Michal Krištof, Samuel Buček, Adam Liška, obrancovia Christián Jaroš, Michal Čajkovský a brankári Patrik Rybár s Adamom Húskom.

Odporcovia ruského režimu, ktorý má na svedomí krvavú inváziu do susednej Ukrajiny, poukazujú na fakt, že kluby KHL sú zneužívané na vojenskú propagandu a podporu vojny.

661992879 Jānis Kalniņš Čítajte viac IIHF podržala stranu klubu z KHL, Lotyši zúria

„Tamojšie kluby dostali dopis, v ktorom majú nariadené podporiť ruskú armádu, jej vojenskú operáciu a majú o tom reportovať. Je vidieť, že vojnová propaganda cieli aj do športu,“ uviedol analytik Roman Máca z Inštitútu pre spoločnosť a politiku pre ČT Sport.

Časť ruských klubov je napojená na tamojších vplyvných oligarchov. Prezidentom SKA Petrohrad, ktorý je väčšinovo vlastnený plynárenským gigantom Gazprom, je Gennadij Timčenko, známy zo sankčného zoznamu EÚ.

Tím SKA koučuje z pozície hlavného trénera Roman Rotenberg, syn stavebného magnáta Borisa Rotenberga, ktorý je blízky ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Najlepšie platení hokejisti KHL v sezóne 2022/23 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
86. Michal Čajkovský (Slovensko/Sibir...

© Autorské práva vyhradené

151 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #hokej #SZĽH #vojna na Ukrajine #sponzori