Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už pre mamu bol zlatý chlapec. Úspech zvykne Slovákov pomýliť, vraví

Jeho kariéra bola už na konci. Každé leto prehodnocoval, či ho hokej ešte baví. Nevedel však, že to najlepšie ho ešte len čaká.

11.05.2022 09:27
Slovensko, zlato, MS 2002 Foto:
Zlatí slovenskí chlapci z Göteborgu.
debata

Spojenie slovenská reprezentácia a Jerguš Bača (57) je ako z dobrého filmu. To najkrajšie na úplný záver. Po najdôležitejšom zápase v živote mu na krk zavesili zlatú medailu.

„Ste presný ako švajčiarske hodinky. Mám rád, keď sa nemešká,“ začal rozhovor pri príležitosti 20. výročia od finálového triumfu v Göteborgu bývalý nekompromisný obranca.

Ani na zraz pred MS 2002 ste určite nemeškali…

To si píšte, že nie. Sú hodnoty, ktoré pretrvajú a keď niekomu dám slovo, že vtedy a vtedy, potom to musí platiť. Žiaľ, moderná elektronika nám dnes umožňuje aj zrušiť vopred dohodnuté veci. Som z generácie, ktorá keď niečo povie, potom to tak naozaj je. Napokon, kedysi ani nebola možnosť vycúvať, veď boli len pevné linky, dokonca ani tú nemal každý. Malo to svoje čaro, teraz sme veľmi splašení.

Takže spomínate rád…

Ak je na čo, potom áno.

Kto sú najväčší favoriti MS v hokeji? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
16. Veľká Británia

Aj na to, ako ste sa na jar 2002 pripojili k reprezentač­nému kempu?

Isteže. Sezóna v nemeckom Oberhausene sa mi skončila príliš skoro, po rozhovore s Petrom Šťastným i trénerom Jánom Filcom som prišiel už na prvý zraz do Martina. Vydržal som celých osem týždňov – bola to najdlhšia príprava, akú som kedy zažil.

Šesť mesiacov predtým vás košický Korzár uviedol už ako bývalého reprezentanta. Boli ste aj vy zmierený s tým, že národný dres si už neoblečiete?

(smiech) Poviem úprimne, že áno. Rok predtým som ešte v kútiku duše čakal, že sa mi ozvú. Veď MS 2001 boli v Nemecku, kde som hrával a darilo sa mi. No nestalo sa. Reprezentačnú kariéru som následne považoval za uzavretú. Bral som to športovo, veď každý raz musí skončiť. A potom to prišlo…

Ešte viac ako ja bola prekvapená slovenská verejnosť. Keď tak nad tým rozmýšľam, možno mi pomohlo aj sklamanie z olympiády 2002 v Salt Lake City. Zrejme hľadali skúsenejšie typy.

Koketovali ste už aj s myšlienkou, že s hokejom skončíte?

Keď som v roku 1999 s Košicami slávil titul, mal som 33 rokov a vravel si, že si začnem dávať už iba krátkodobé ciele. Že to budem brať rok za rokom a skončím, keď ma to prestane baviť. Našťastie, vždy som sa dobre rozhodol. Čo budem klamať, šampionát v roku 2002 som v pláne nemal (úsmev).

Dnes je presne 20 rokov od zlatého finále. Aj si tento deň pripomeniete?

Stretneme sa v Bratislave. S niektorými chlapcami som v pravidelnom kontakte, no sú aj takí, ktorých som odvtedy videl azda len raz. Teším sa na nich. Predsa len, vekovo som bol od nich trošku odskočený – mal som 37, oni oveľa menej – dnes sú to všetko ľudia v správnom funkcionárskom či trénerskom veku.

Zloženie kádrov súperov Slovenska na MS Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
NEMECKO
NHL: 3 hráči
AHL: 1 hráč...

Celkom ma zaujímajú ich názory. Viete, vo Švédsku to boli pre mňa už piate MS, mal som za sebou aj iné vážne turnaje, všetko som vnímal trošku inak. Veci, ktoré oni mali pred sebou, ja som už zažil. Neskôr sa ukázalo, že to boli svetoví hráči.

Pripomínajú vám ľudia, že ste „zlatý chlapec“?

Keď som bol dieťa, vravela mi tak mamka i babka. Inak toto označenie nemám veľmi rád, pasuje skôr mladým.

Takých ste v tíme mali dosť…

Pravda, zopár čerstvých dvadsiatnikov tam bolo. Ale všetci mi tykali. V kabíne to inak ani nemôže byť. A mimo nej? Eufória bola nekonečná, veľmi ma to hrialo pri srdci. Predsa len, jedine takéto udalosti dokážu národ spojiť. Športu sa v tomto smere nič nevyrovná.

Bol to najlepší tím, aký kedy Slovensko malo?

Nemyslím si to. Nasledujúcich pár rokov sme mali na MS ešte silnejšie mužstvá. Nám však zahralo do kariet, že sme na turnaj necestovali v pozícii favorita. O desať rokov sa podarilo niečo podobné, tiež sa s nami príliš nepočítalo. Ako na tohtoročnej olympiáde. Veľké očakávania nám akosi nerobia dobre. Ale pasujú nám roky s dvojkou na konci (úsmev).

Ktorý moment z MS 2002 ste si naposledy pozreli na videu?

Väčšinou natrafím na samostatné nájazdy proti Švédsku. Žigo (Pálffy) a Citrón (Lintner) to dali parádne. Pre mňa bol však najdôležitejším momentom Bondrov gól vo štvrťfinále proti Kanade. Prehrávali sme 0:2 a sekundu pred koncom druhej tretiny znížil. Vtedy sme definitívne získali vieru, že si zo Švédska môžeme niečo priviesť. Mali sme aj šťastie, ale šli sme mu aj naproti. Veľmi nás to zomklo.

Aký to bol pocit nastupovať v 37 rokoch na najdôležitejší duel kariéry?

Zvláštny. Vedel som, že po finále s Rusmi v reprezentácii na sto percent skončím. Striebro by bolo tiež úspechom, ale byť tak blízko k zlatu a nevyužiť to? To by ma bolelo.

Mali ste trému?

Napätie, rešpekt a pokoru áno, ale trému nie. Nikdy som ju na ľade nemal.

Ak by vám vtedy niekto povedal – Jerguš, budeš mať zlato, ale po zápase viac hokejku nevezmeš – pristúpite na to?

V mojom veku by som veru dlho neváhal. Prikývol by som. Vtedy sa o 34-ročnom hráčovi vravelo, že je starý a ja som mal ešte o tri viac. Ale nikto s tým neprišiel a tak som ešte potiahol. Vždy som chcel skončiť tam, kde som začal. Doma na Liptove.

Juraj Slafkovský, Alexander Ovečkin Čítajte viac Preskočí ho raz Slafkovský? Top Slovák je ako Jágr a lepší ako Ovečkin

Čo ste na finálovej striedačke prežívali najemotívnejšie?

Keď Rusi vyrovnali na 3:3. V tíme bolo zopár chlapcov, ktorí so mnou zažili nešťastný Lillehammer 1994 a prehru 2:3 po predĺžení. Po Sušinského góle som si vravel, že to snáď ani nie je pravda. Že sa to nesmie opakovať. Trošku ma to nahlodávalo.

Nebolo vám všetko jedno…

No nebolo. Ale aj tak som zostal pokojný, v minulosti som mal to šťastie Rusov zdolať, vedel som, že sa to dá. Sušinského gól nás síce šokoval, ale panika nebola. Na turnaji sme predsa prekonali aj kritickejšie momenty. Veril som, že ani teraz sa nepokakáme.

Pri buly sekundu pred koncom duelu ste už oslavovali?

Samozrejme, veď na vhadzovanie šiel Jožko Stümpel a bolo mi jasné, že ho neprehrá. Jeden z najlepších centrov, akého sme kedy mali.

Kto bol pre vás mužom šampionátu?

Bondra dal dôležité dva góly, okrem Kanady aj finálový. Ale nedovolím si povedať, že niekto vyčnieval. Bolo tam niekoľko menej nápadných hráčov, ktorí odviedli neskutočne veľa práve. Petrovický, Somík, Hlinka… Bez nich by úspech určite neprišiel.

SR Fínsko MS2022 Hokej tréning BAX Čítajte viac Mladí majú kvalitu. Nikto mi nevyká, smeje sa Tatar

Snívalo sa vám niekedy o šampionáte?

Pár dní po návrate áno, bolo to veľmi intenzívne. Ale opakujem, u mňa to bolo iné, mal som už svoj vek, doma ma čakali deti. Chlapci oslavovali tri, štyri dni a ja som sa už na druhý pobral za rodinou. Všetko som prežíval so stoickým pokojom.

Zažil som majstrovský titul s Košicami, ktorý sme vybojovali na Sparte, doma nás čakalo plné mesto. Keď som zasa v zámorí vyhral Calderov pohár, legendárny tréner Jimmy Roberts s piatimi Stanleyho pohármi nám vravel: „Chlapci, oslavujte tak, aby ste si to pamätali.“ Takže som to poňal decentnejšie, bujaré oslavy patria skôr k mladosti.

Ale na tú eufóriu si určite spomínate…

Samozrejme, bolo to úžasné. Všade nás volali, chceli nás vidieť, podať si s nami ruku. V košickej základnej škole bola telocvičňa na prasknutie. Takých stretnutí bolo veľmi veľa.

O desať rokov neskôr ste si z Helsínk priniesli ako asistent trénera Vladimíra Vůjtka striebro. Ste nositeľom šťastia?

To keby som vedel (smiech). Ale opäť to bolo o malej dušičke na začiatku a dôležitých posilách počas šampionátu. Vážne sa neoplatí ísť s bubnom na zajace. Pozrite sa na Jána Laca, sezónu vtedy začal v druholigovej Detve a na jej konci bol vyhlásený za najlepšieho brankára MS. V Helsinkách sme mali aj úžasnú obranu.

HOKEJ: Úspešnosť trénerov SR v dueloch MS Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
9. Zdeno Cíger (2016 a 2017)
14 zápasov, 2...

Po úspechoch sa zvykne vravieť, že na nich treba stavať. Premrhali sme Göteborg 2002?

K slovenskej náture patrí, že úspech nás trošičku pomýli. Od rozdelenia Československa to platí prakticky stále.

Na druhej strane, môj nebohý otec mi vravieval: „Pozri sa na mapu a potom niečo hovor.“ Chcel tým povedať, že Rusov či zámorské mančafty môžeme zdolať, ale nie zdolávať. Na to, aká sme malá krajina a akú máme základňu či infraštruktúru, môžeme pomýšľať len na občasný úspech.

Je zrejmé, že v aktuálnom tíme nie je tak veľa talentu ako v tom spred dvadsiatich rokov. Dá sa nahradiť?

Páči sa mi, že tréner Ramsay dáva šancu mladým. Kedysi – na MS 1997 – ju takto dostali Marián Hossa a Jiří Bicek. Mladí si ju zaslúžia. Avšak keď poviem mladí, tak nemyslím na 25-ročných hráčov, tí musia byť ťahúni a lídri. Mladí sú Nemec, Slafkovský a Sýkora – mimochodom, skvelý ročník, môžu sa dostať do svetového hokeja.

Koho zo súčasného kádra by ste vzali aj do partie 2002?

Som Lipták, tak si musím vziať Šimona Nemca. Je na ňom síce stále veľa práce, ale má obrovské predpoklady a vyrovnanú psychiku. Nepoloží sa len tak. Pokojne by som ho postavil na ľad aj v rozhodujúcich momentoch.

SR Fínsko MS2022 Hokej tréning BAX Čítajte viac Kedy fandiť Slovákom? Pozrite si ich program na MS vo Fínsku

Craig Ramsay berie so sebou veľmi mladý tím – kto by v ňom mal na seba vziať úlohu skúseného hokejového barda?

V tejto partii sa taký hráč hľadá ťažko. Vypadli Hrivík s Cehlárikom, prežili už toho veľa a sú lídrami. Mohol by ním azda byť Tomáš Tatar, v zámorí skúsil veľa. V roku 2012 bol holubom, teraz by mal potiahnuť.

Aj vy cítite, že po olympiáde v Pekingu akoby hokejové Slovensko opäť ožívalo?

Bronz bol výnimočný a zároveň veľmi nečakaný. Slovensko sa vždy z dobrých výsledkov tešilo, ale zároveň na hokej nikdy nezanevrelo.

Naša spoločnosť má však nemalé problémy, nikdy nebola taká rozdelená ako dnes. To sa musí odraziť aj v športe, ktorý je jej nadstavbou. Vyzniem možno pesimisticky, ale dnešné hokejové eufórie sa nedajú porovnávať s tými, ktoré sme zažili my v Lillehammeri alebo neskôr vo Švédsku.

Okrem „zlatých“ spoluhráčov z MS dnes stretnete aj súčasných reprezentantov, ktorí z osláv pocestujú priamo do Helsínk. Čo im prípadne poviete?

Poprajem im, aby sa im darilo. Aby si to užili, lebo reprezentovať je česť. Budú hrať za našu krajinu a nikdy neviete, či sa to ešte niekedy zopakuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jerguš Bača #MS 2002 v hokeji #zlatí chlapci