Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Solídny výkon, pekné góly. Slováci zdolali bratov z Česka

Slovenskí hokejisti zvíťazili v úvodnom zápase prípravy na MS 2022 nad Českom 3:1.

21.04.2022 19:48 , aktualizované: 21:17
Slovensko - Česko Foto: ,
Na snímke radosť hokejistov Slovenska po prvom góle v českej sieti.
debata (2)

Skóre otvoril v 9. minúte kapitán Peter Čerešňák, na ktorého v druhej tretine nadviazali góloví debutanti Alex Tamáši a Mislav Rosandič. Tímy na seba narazia aj v sobotu 23. apríla v Trenčíne.

Slovensko si v 69. vzájomnom zápase s Českom pripísalo 15. víťazstvo a prvé od 27. apríla 2019. Pre slovenský tím išlo o prvý zápas od duelu o 3. miesto na ZOH v Pekingu. Tímy Slovenska a Česka sa stretnú v ďalšom prípravnom zápase v sobotu 23. apríla o 15.00 v Trenčíne.

SLOVENSKO – Česko 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)
Góly: 9. Čerešňák (Krištof, Liška), 22. Tamáši (Kollár, Ivan), 29. Rosandič (Minárik, Sukeľ) – 10. Blümel (Holík, Kaňák). Rozhodovali: Snášel, Korba – Šoltés, Stanzel, vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4343 divákov.
Slovensko: M. Tomek – Rosandič, Čerešňák, Jánošík, Bučko, Ivan, Mudrák, Koch, Romančík – Liška, Krištof, Lantoši – Mucha, M. Sukeľ, Faško-Rudáš – Valach, Tamáši, Kollár – Honzek, T. Mikúš, Minárik
Česko: Kváča – Zábranský, Ščotka, Jeřábek, Krejčík, Jiříček, Sklenička, Budík, Kaňák – Blümel, Holík, Smejkal – Cienciala, Černoch, Zdráhal – Kousal, Kodýtek, Flek – Beránek, Hladoník, Fridrich – Lang

V úvodných minútach mali viac z hry Česi, ktorí viackrát ohrozili brankára Tomeka, ale ten sa nenechal prekvapiť. V 8. minúte Kodýtek sekol Tamášiho a prvú presilovku Slovenska využil kapitán Čerešňák – 1:0. Náskok domácich reprezentantov trval iba 71 sekúnd.

Slovensko - Cesko Čítajte viac ONLINE: Prvú previerku pred MS zvládli. Slováci majú cenný skalp

Holík prihrávkou v strednom pásme uvoľnil Blümela, ktorý sa dostal za obranu súpera a prekonal Tomeka – 1:1. Česi v prvej tretine viackrát vytvorili závar okolo slovenskej bránky, ale nedostávali sa k odrazeným pukom.

Počas druhého českého oslabenia, keď na trestnej lavici sedel opäť Kodýtek, unikol slovenskej obrane Flek, ale Tomek zmaril jeho šancu.

Druhú tretinu odštartovala akcia Tamášiho, ktorý sa po Ivanovej prihrávke v strednom pásme efektne vyhol obrancovi Jiříčekovi a prvým reprezentačným gólom prestrelil brankára Kváču – 2:1.

Krátko na to sa Slováci dostali k presilovke, v ktorej si vytvorili tlak, počas ktorého bol Tamáši blízko k druhému gólu, ale neuspel. Gól nepadol ani v následnej presilovke hostí, v ktorej Tomek čelil viacerým nebezpečným pokusom a poradil si aj s pohotovou strelou Černocha.

V 29. minúte Minárik po pravom krídle doviezol puk do útočného pásma, obišiel bránku a po jeho prihrávke Rosandič prekonal Kváču – 3:1.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Slováci boli herne na koni, vpred ich hnala aj početná divácka kulisa. Česi mohli znížiť v 33. minúte, keď Koch fauloval Hladoníka, ale ten v trestnom strieľaní neprekvapil Tomeka.

Tretia tretina sa začala v tempe, avšak s minimom gólových príležitostí. Slovenskému tímu sa v nej darilo držať hru ďaleko od brankára Tomeka. V 48. minúte sa domáci dostali k presilovke, v ktorej Čechov neprekvapili.

Naopak, dvojgólový náskok Slovenského tímu vydržal aj vďaka brankárovi Tomekovi, ktorý zmaril šancu Černocha. Česi sa naďalej snažili o kontaktný gól, ale aktívna slovenská defenzíva im robila problémy.

Po faule Kollára v 58. minúte sa hostia dostali k presilovke, ktorú podporili šiestym hráčom po stiahnutí brankára Kváču. Usadili sa v slovenskom pásme, ale domáci už neinkasovali.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

Craig Ramsay, tréner SR: „Myslím si, že s výkonom môžeme byť spokojní. Bol to náš prvý zápas v príprave, ale hráči plnili naše pokyny. Veľmi dobrý výkon podal brankár Matej Tomek, ktorý pôsobil sebaisto a podržal nás. Skvelá bola aj atmosféra a sme radi, že sme divákov potešili víťazstvom.“

Alex Tamáši, útočník SR: „Od začiatku sa mi hralo veľmi dobre, na ľade som sa cítil fantasticky. Som rád, že mi takto vyšiel debut. Necítil som nervozitu, skôr som šiel do zápasu s cieľom užiť si ho.“

Peter Čerešňák, kapitán SR: „Išli sme do zápasu skromne, pretože sme spolu len týždeň a veľa sme nestihli natrénovať, zatiaľ čo Česi sú spolu už štvrtý týždeň. Sme radi, že to takto vyšlo a že sme sa "chytili“ už prvým zápasom. Verím, že nás to „nakopne“ do ďalších. Bol to vyrovnaný zápas, oba tímy mali šance. Dali sme viac gólov a víťazstvo sme v závere ubránili."

Matej Tomek, brankár SR: „Chytalo sa mi veľmi dobre, aj keď na konci som už mal aj kŕče, keďže som už dlhšie nemal zápas. Inak som sa však cítil veľmi dobre a užil som si atmosféru. Zopár zákrokmi v prvej tretine som si upevnil sebavedomie a na trestnom strieľaní som si ho ešte viac zdvihol. Hráč spomalil a vtedy som bol schopný mu vypichnúť puk.“

Petr Fridrich, útočník ČR: „Bol to ťažký zápas, nevedeli sme čo čakať. Nedokázali sme tvoriť v útočnom pásme, ťažko sme si vytvárali šance. To bola hlavná príčina prehry.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tomek #Peter Čerešňák #Alex Tamáši