Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Kanade nás chválili. O týchto chlapcoch ešte budeme počuť

Veľké očakávania zmaril nedohratý turnaj. Slovenskí hokejisti odišli z Kanady sklamaní, pretože na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov nedostali šancu naplno ukázať svoj talent. Napriek tomu si vypočuli najmä slová chvály.

03.01.2022 15:10
Ivan Feneš Foto: ,
Ivan Feneš.
debata (6)

„Viacerí experti nám predpovedali, že sme mohli skončiť vysoko. Bohužiaľ, už sú to len dohady,“ vraví po zrušenom šampionáte kouč dvadsiatky Ivan Feneš (44).

Prevláda vo vás pocit nedokončenej práce?

Niekde to vzadu v hlavách stále máme. Ale sme profesionáli a tak sa musíme správať. Je to jedna z vecí, s ktorou sa treba rýchlo vysporiadať, ísť ďalej a pozerať sa pred seba.

Čo vám hráči stihli ukázať v dvoch zápasoch proti favoritom?

Nešlo len o samotný turnaj, ale aj o prípravný duel proti Nemcom či desať dní, ktoré sme spolu strávili. Potvrdilo sa mi, že na Slovensku máme skvelú generáciu hráčov. Ak zostanú na správnej ceste, budeme o nich ešte veľa počuť. Chalani boli úžasní – na tréningoch i v zápasoch. Nevypustili ani jedno striedanie či tretinu, išli na doraz. Aj vtedy, keď sa duel nevyvíjal v náš prospech.

Aká bola bezprostredná reakcia tímu na správu o zrušení šampionátu?

V šatni zavládlo ticho, nikto nemal chuť rozprávať. Život prináša aj takéto situácie. Čas ukáže, že zrušiť šampionát bolo zrejme dobré rozhodnutie, pretože situácia v Kanade sa každým dňom zhoršuje.

Tím si vyslúžil veľkú pozornosť skautov i expertov. Ako sa s tým hráči vyrovnali?

Je pravda, že bol o nás záujem. Naďalej dostávame pochvalné správy zo zámoria, ktoré pozitívne hodnotia naše mužstvo. Viacerí experti nám predpovedali, že na turnaji sme mohli skončiť vysoko. Bohužiaľ, už sú to len dohady. Chalani mali dobre nastavené hlavy, prítomnosť skautov ich nevyrušila.

Kto sú najlepší európski útočníci všetkých čias? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jevgenij Malkin v 13 sezónach zaznamenal 392...

Podľa hráčov bola bublina na predchádzajúcom šampionáte, ktorý sa tiež uskutočnil v Kanade, oveľa prísnejšia…

Áno, vraveli mi o tom. Pred rokom chodili z hotela tunelom na štadión a potom rovno naspäť. S druhými tímami sa stretli len počas zápasov. Teraz to bolo odlišné.

Mohli ste urobiť niečo viac, aby ste sa ochránili pred nákazou?

Robili sme presne to, čo od nás požadovali organizátori. Po príchode sme boli dva dni zavretí v izbách. Naša cesta bola hotel, tri metre do autobusu, z neho tri metre do haly, šatňa, klzisko a zase naspäť. Stále sme mali nasadené rúška, boli sme maximálne pozorní.

Medzinárodná hokejová federácia IIHF zvažuje odohrať turnaj v letnom termíne, hovorí sa o júni či júli. Je to podľa vás reálne?

Momentálne si to neviem veľmi dobre predstaviť. Dávať chalanov dohromady, navyše po sezóne… Ale uvidíme, s akými informáciami príde IIHF.

Väčšina hráčov z mužstva spĺňa vekový limit aj pre ďalší šampionát. Postaví Slovensko opäť kvalitný tím?

Určite áno. Máme známe mená a šikovných chlapcov aj v mladších kategóriách. Ak sa mužstvo vhodne doplní, opäť bude veľmi zaujímavé a plné kvalitných hráčov.

World Juniors Slovakia United States Slafkovský Čítajte viac Toto nebola bublina. Každý si robil, čo chcel, tvrdia Slováci

Dôležitým z domáceho pohľadu je aprílový turnaj osemnástok, kde by Slováci mali pod vaším vedením zabojovať o postup do elitnej kategórie. Uskutoční sa vôbec?

Uverím, až keď sa podujatie začne a podľa pravidiel skončí… Dvakrát ho už zrušili, tretí rok po sebe by bol zlou správou. Teraz sme síce turnaj začali, ale nedohrali ho. Verím, že sa tak opäť nestane, ale idem do toho s malou dušičkou. Zatiaľ sa pre nás nič nemení. Pokračujeme s projektom U18, koncom marca by sa mala začať príprava na MS.

O mesiac štartuje olympijský turnaj. Nemáte obavy, že ho postihne rovnaký osud ako juniorský šampionát?

Keď sa organizátori dozvedeli, že zámorská NHL zastavila štart hráčov v Pekingu, hneď si boli vedomí, že prišli o veľa. Neviem predpovedať čo sa stane, ale nedohratie olympijského turnaja je reálnou hrozbou.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #Ivan Feneš