Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Máme výnimočnú generáciu. Ale vo vyhláseniach treba byť opatrnejší

Očakávania sú od nich vysoké, majú ukončiť šesťročné čakanie na úspech.

23.12.2021 09:39
SR U20 tréning Foto:
Hráči SR U20 na tréningu pred štartom MSJ v Kanade.
debata

Slovenskí hokejisti do 20 rokov dnes odohrajú jediný prípravný zápas (22.00 SEČ proti Nemecku, aj v našom online textovom prenose) pred štartom juniorských majstrovstiev sveta v Kanade.

„Ak sa skúsenejší hráči dobre doplnia s mladšími, môžeme byť na turnaji úspešní,“ vraví bývalý hokejista Roman Sýkora (43), v súčasnosti tréner slovenskej sedemnástky.

Súhlasíte s názormi, že v dvadsiatke sa zišla výnimočná generácia, ktorá má šancu na prenikavejší výsledok?

Áno, ide o silnú skupinu hráčov, ale vo vyhláseniach by som bol opatrnejší. Máme výnimočnú generáciu, ale predovšetkým ročník 2004 a 2005. Fakt, že šampionát sa týka aj hokejistov narodených v roku 2002, znamená, že výbery prídu v plnom zložení. Máloktorý bude mať toľko mladých hráčov ako my. Preto by som hlasy o medaile trochu brzdil.

V čom sú títo hráči lepší ako ich predchodcovia spred dvoch-troch rokov?

O sile ročníka 2004 sa rozpráva už dlhšie. Doteraz to však nebolo ničím podložené. Výsledky boli dobré, ale úspech na významnejšom podujatí, aj z dôvodu pandemickej situácie, chýbal. Všetko sa zmenilo v lete, keď chalani odohrali fantastický turnaj na Hlinka Gretzky Cupe.

V tíme sú teraz rozdieloví hráči. Niektorí majú nádej byť draftovaní do NHL v prvom kole, iní zase vo zvyšných. Zároveň platí, že ročník 2004 má väčší záber, čerpá zo širšej základne. Nejde o troch-štyroch „odstrelených“ hráčov, šikovných chlapcov je tam viac.

Čo by malo patriť medzi hlavné zbrane mužstva?

Výborná partia, tá je v hokeji veľmi dôležitá. Ak sa tím dobre zomkne, vykročí k úspechu. Máme kvalitu aj v starších hráčoch a ak sa dobre doplnia s mladšími, môžeme byť úspešní.

Z dvoch prípravných zápasov je napokon len jeden, ide o výraznú komplikáciu?

Určite, najmä pre trénera Feneša. Po súboji s Nemeckom zúži nomináciu o troch hráčov. V prvom z plánovaných duelov si chcel vyjasniť ešte nejaké otázniky a v tom druhom by už postavil tím, ktorý sa predstaví na šampionáte. Verím však, že to tréneri zvládnu a vyberú si vhodné typy hráčov tak, aby všetko do seba zapadlo.

Roman Sýkora. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Sýkora hokej Roman Sýkora.

Bude pre mužstvo kľúčový zápas v skupine proti Švajčiarom alebo má aj na to, aby zobralo body favorizovaným výberom USA, Ruska a Švédska?

Verím, že chalani idú nastavení do turnaja s cieľom uspieť v každom dueli. Netreba myslieť na zápas so Švajčiarskom, ktorý odohráme posledný v skupine.

Musia odohrať dobré súboje a výsledky s top tímami. Nečaká ich nič ľahké, ale ak do seba zapadnú okolnosti, tento tím môže bodovať aj proti favoritom.

Ktorého hráča vnímate ako lídra kabíny a prečo?

Z pôsobenia pri mládežníckych výberoch poznám všetkých chalanov, ktorí sú v tíme. Lídrami by mali byť starší hráči ako Chromiak, Kňažko, Kašlík alebo Stacha. Ale ako poznám Nemca, Slafkovského či Mešára, aj napriek tomu, že sú mladší, aj oni môžu prevziať líderskú pozíciu.

Hráči budú pod drobnohľadom skautov z NHL. Nenabáda ich to k individualizmu?

Chalanom zdôrazňujeme, že nie všetko je len o góloch a asistenciách. Skauti hodnotia adeptov na základe mnohých ďalších aspektov. Všímajú si aj ich mentálnu stránku.

Ak pojmú svoje výkony individuálne, nikdy to nedotiahnu ďaleko. Som presvedčený, že chalani to vedia. Prítomnosť skautov by nemala znervózniť ani mladších, predsa len, sú už na to zvyknutí.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

Veľa hráčov nielen pre dvadsiatku vychovala Nitra. Čo hovoríte na jej koncept využívania perspektívnych mladíkov?

Je veľmi dobrý, pretože ako vidíme, prináša ovocie. Nitrania pravidelne zásobujú hráčmi nielen A-tím, ale aj mládežnícke reprezentácie. Viac klubov u nás by si malo z Nitry zobrať príklad. Ak chceme robiť hokej na Slovensku spoločne, napredovanie mladíkov by mal byť náš spoločný cieľ.

Za Nitru hrá aj váš 17-ročný syn Adam. Pomohol mu v progrese prestup do seniorského hokeja?

Jednoznačne. Vyskúšal si ho už v minulej sezóne, keď ako člen projektu U18 nastupoval v SHL proti mužom. Mladým hráčom to dá veľa. Nitra mu potom dala šancu v A-tíme a tam hrá aj tento rok.

Ak do hokeja zapojí viac aj hlavu, začne tvrdšie makať v zápasoch i tréningoch, môže sa ďalej posúvať. Šancu zobral za správny koniec a patrí medzi platných hráčov Nitry.

Adam nechýba vo výbere kouča Feneša. Čo ste mu povedali pred odchodom do Kanady?

Aby predovšetkým zabojoval o miesto vo finálnej nominácii, keďže káder ešte nie je uzavretý. Zdôraznil som mu, aby bol tímový hráč, aby ukázal, čo je v ňom. Adam je bojovník, rovnakou hrou chce pomôcť aj tímu.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slováci sa borili s ľadom. Je hrôzostrašný, povzdychol si Slafkovský

Počkajú ho darčeky pod vianočným stromčekom od rodičov, kým sa vráti domov?

Sme v pravidelnom kontakte, pre časový posun s ním hovoríme večer. Situáciu prežívame s ním. Budú to prvé Vianoce, ktoré… (na chvíľu sa odmlčí) Prvýkrát budeme cez sviatky bez neho. Až mi vybehla slza, trochu ma to vzalo… Darčeky bude mať pripravené, Vianoce dodatočne oslávime spoločne.

Zápasy sa hrajú prevažne v noci stredoeurópskeho času. Nebudete mať problém so vstávaním?

Vždy som sa na juniorské šampionáty tešil. Mladí chalani predvádzajú skvelý hokej, baví ma to. Nočné vstávanie ma neodradí. Situáciu mi trochu skomplikuje fakt, že s výberom do 18 rokov odchádzame na turnaj do Švajčiarska. Zápasy tak nebudem sledovať z pohodlia domova, ale určite si ich nenechám ujsť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Sýkora #SR U20 #MSJ v hokeji