Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď dlháň debutoval, rýchlik nebol na svete. Stretnú sa v Pekingu?

Delí ich takmer 23-ročný vekový rozdiel. Mladší prežíva najlepšie momenty v kariére, na výkony staršieho sa zatiaľ hrnie najmä kritika. Fanúšikovia napriek tomu veria, že ich spoločne uvidia na februárovej olympiáde.

26.10.2021 15:03
debata
Zdeno Chára (33) v drese NY Islanders. Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia
chára nhl Zdeno Chára (33) v drese NY Islanders.

Okrem Erika Černáka a Andreja Sekeru by mali mať spomedzi obrancov z NHL istú miestenku v slovenskom výbere v Pekingu aj Martin Fehérváry a Zdeno Chára.

Forma posledne menovaného v úvode sezóny však vyvoláva otázniky. Ak by voľba stála na fanúšikoch New Yorku Islanders, 44-ročný veterán by už teraz sedel na tribúne.

Útok na rekord

Chárov návrat do klubu, ktorý ho pred štvrťstoročím draftoval do profiligy, sa stal jedným z leitmotívov leta.

Počiatočné nadšenie však rýchlo vystriedala realita z nevýrazného vstupu trenčianskeho rodáka do sezóny.

chára nhl Čítajte viac Starý a pomalý. Newyorčania posielajú Cháru do dôchodku

Zámorské médiá mu vyčítajú veľký počet chýb a slabú distribúciu pukov. Zápas proti Floride zakončil so štyrmi mínusovými bodmi, čo sa mu stalo prvýkrát od sezóny 2010/11.

„Angažovali sme ho, aby bránil, odoberal puky a bol efektívny pri oslabeniach. Stále to dokáže robiť. Ako každý hráč v novom tíme, potrebuje čas na adaptáciu,“ reaguje kouč ostrovanov Barry Trotz.

Exkolegovi z reprezentácie verí aj Radoslav Suchý. Bývalý obranca, ktorý v NHL odohral viac ako 450 zápasov, tvrdí, že Chára bude pre mužstvo prínosom.

Najproduktívnejší Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Zdeno Chára: 666 bodov (207 gólov, 459...

„Zdeno je svoj najväčší kritik. Začiatok sezóny sa mu nevydaril, ale ako ho poznám, urobí maximum, aby to otočil. Má neoceniteľné skúsenosti, Islanders môže pomôcť aj pri výchove mladých obrancov. Trochu sa oťuká a bude v pohode,“ prognózuje Suchý.

Hoci newyorskí fanúšikovia sú na adresu Slováka kritickí a posielajú ho do hokejového dôchodku, najstarší (a najvyšší) hráč NHL sa nikam nechystá.

Zlepšenie ukázal v uplynulých dvoch zápasoch, v ktorých Islanders ani raz neinkasovali. Veľkú zásluhu mal na tom brankár Iľja Sorokin s dvoma shutoutami za sebou, ale pochvala sa ušla aj obrane.

Novinári zvyknutí na Chárovu konzistentnosť začali špekulovať, že za jeho nevýraznými výkonmi môže stáť aj menej času s rodinou.

Zdeno Chára Čítajte viac Pozor, už strieľa! Keď Chára napriahol, išlo vraj o život

Islanders pre výstavbu novej arény odohrajú prvých 13 zápasov mimo svojho ľadu. Čaká ich veľa cestovania a viac času strávených v hoteloch mimo New Yorku.

„Nemyslím, že je to jeho prípad. Áno, na rozdiel od mladších spoluhráčov má rodinu, je zvyknutý na svoje zázemie. Ale hráč s takými skúsenosťami podobné veci nerieši. Zdeno sa potrebuje rozbehnúť, premazať stroj, ktorý dlhé roky šliape a zase pôjde,“ tvrdí Suchý.

Okrem účasti na olympiáde, ktorá by pre neho mohla byť špeciálnou motiváciou, má Chára vo výhľade aj rekordný míľnik.

Ak sa udrží v prvom tíme Islanders do konci sezóny, takmer s istotou sa stane obrancom s najvyšším počtom odohratých zápasov v 104-ročnej histórii súťaže. Poradiu aktuálne kraľuje americká legenda Chris Chelios, Slovák na neho stráca 37 zápasov.

Gratulácia od Ovečkina

V hlavnom meste USA, kde Chára pôsobil v minulej sezóne, sa teraz veľa hovorí o jeho mladšom krajanovi.

Capitals Senators Hockey Fehervary Čítajte viac Fehérváry opäť bodoval, prispel ku kanonáde v Ottawe

Martin Fehérváry si v prípravnom kempe vybojoval účasť v prvom tíme Washingtonu a skraja sezóny rozhodne nie je v mužstve plnom kvality len do počtu.

Pravidelne nastupuje v prvej obrane a patrí medzi najvyťaženejších hráčov Capitals. Počas víkendu v zápase proti Calgary strelil premiérový gól v NHL.

Ako prvý mu na ľade gratuloval hviezdny Alexander Ovečkin, ktorý „zdrapil“ radujúceho sa Slováka a tešil sa spolu s ním.

„Prebral som prihrávku v útočnom pásme a Kuzy (Jevgenij Kuznecov, pozn.) na mňa kričí, nech vystrelím. Tak som ho poslúchol. Streliť prvý gól v NHL je úžasný pocit,“ tešil sa rodák z Bratislavy.

VIDEO: Prvý gól Fehérváryho v NHL videl osobne aj Peter Bondra

Mimochodom, keď sa narodil, Chára mal už za sebou dve sezóny v najlepšej lige sveta…

Fehérváry sa bodovo presadil už počas nováčikovej sezóny 2019/20, ale potom nasledovala takmer dvojročná štácia na farme v AHL. Naďalej na sebe tvrdo pracoval a trpezlivo čakal na šancu.

„Vždy sa mi páčil, na obrancu má skvelé korčuľovanie. Teraz dospel, stal sa z neho komplexný hokejista. Veril som, že tento rok sa do prvého tímu dostane a môžem povedať, že je tam zaslúžene. Má pred sebou veľkú kariéru,“ predpovedá Suchý.

Tréneri oceňujú na Fehérvárym jeho dravosť, rozhľad v hre a kvalitnú pozičnú hru.

V elitnej defenzívnej dvojici nastupuje s Johnom Carlsonom. Jeden z najlepších obrancov v lige si zobral mladého spoluhráča pod ochranné krídla.

„John je inteligentný hokejista, skvelý komunikátor. Martina zase považujem za vnímavého žiaka. Spolu vyzerajú na ľade veľmi dobre, spolupráca im funguje,“ pochvaľuje si hlavný kouč Capitals Peter Laviolette.

Viacero adeptov

Ak by do Pekingu cestovala štvorica Černák, Sekera, Chára, Fehérváry, v tíme pre obrancov zostanú ešte štyri miesta.

Lotyšsko Riga MS2021 Hokej A Slovensko médiá Čítajte viac Jediné riešenie. Ramsay so Šatanom vezmú len zaočkovaných

Novú sezónu NHL začal v prvom tíme aj Christián Jaroš, ale zo štyroch zápasov New Jersey dva presedel na tribúne a hrozí mu presun na farmu.

V Česku sa darí Petrovi Čerešňákovi, ktorý má v 16 zápasoch bilanciu 3+11. Stabilné výkony podáva za riekou Moravou aj Martin Marinčin, Martin Gernát zase patrí medzi opory švajčiarskeho Lausanne HC.

Bez šance dostať sa do Číny nie je ani uzdravený Michal Čajkovský či mladíci Samuel Kňažko so Šimonom Nemcom.

Konečné súpisky pre olympijský turnaj budú zverejnené v januári. Olympijský turnaj sa začína 9. februára, Slováci sa predstavia v C-skupine v konkurencii Fínska, Švédska a Lotyšska.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Zdeno Chára #ZOH 2022 #Martin Fehérváry #Peking 2022