Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jediné riešenie. Ramsay so Šatanom vezmú len zaočkovaných

Jaroslav Halák, Erik Černák, Andrej Sekera. Vedenie slovenského hokeja sa pripojilo k účastníckym krajinám olympijského turnaja v Pekingu a oznámilo prvú trojicu nominovaných hráčov.

08.10.2021 15:10
Lotyšsko Riga MS2021 Hokej A Slovensko médiá Foto: ,
Generálny manažér Miroslav Šatan, kapitán Marek Ďaloga, hlavný tréner Craig Ramsay a Marek Hrivík počas spoločného fotenia slovenského tímu na MS 2021.
debata (23)

Oni, aj zvyšok tímu, musia byť pred štartom pod piatimi kruhmi zaočkovaní.

„Hokejista nemôže byť v trojtýždňovej karanténe, to je hlúposť. Tým, že sa takto organizátori rozhodli, umožnia olympiádu len očkovaným,“ reaguje na pravidlá šéf SZĽH a generálny manažér tímu Miroslav Šatan.

Širšia nominácia obsahuje až sto mien. Prečo tak veľa?

Je pravda, že by nám stačil aj menší počet, možno 40 či 50 hráčov. Ale je ich tam viac, pretože do finálnej nominácie môžu vstúpiť aj zdravotné faktory a chceme mať istotu. Proces je nastavený tak, že zoznam sa uzatvorí, dodatočne už nikoho nemôžeme dopísať. Radšej sme zaregistrovali viacerých, aby sme si mali z čoho vyberať.

Potvrdení hráči na ZOH 2022

Fínsko: Sebastian Aho, Aleksander Barkov, Mikko Rantanen
Švédsko: Viktor Hedman, Gabriel Landeskog, Mika Zibanejad
Česko: Ondřej Palát, David Pastrňák, Jakub Voráček
USA: Auston Matthews, Seth Jones, Patrick Kane
Kanada: Sidney Crosby, Connor McDavid, Alex Pietrangelo
Lotyšsko: Rudolfs Balcers, Zemgus Girgensons,
Švajčiarsko: Nico Hischier, Timo Meier, Roman Josi
Nemecko: Leon Draisaitl, Philllip Grubauer, Moritz Seider
SLOVENSKO: Erik Černák, Jaroslav Halák, Andrej Sekera
Rusko: Nikita Kučerov, Alexander Ovečkin, Andrei Vasilevskij
Dánsko: Oliver Bjorkstrand, Nikolaj Ehlers, Alexander True

Organizátori nastavili prísne pravidlá, nezaočkovaní športovci musia ísť na 21 dní do karantény. Počítate v tomto smere s komplikáciami?

Pravidlá sa menia, uvidíme, či sa ešte budú upravovať. Počkáme si na finálnu verziu.

Budete nominovať len hráčov, ktorí sa podrobili vakcíne?

Inú možnosť nemáme. Nikto z hráčov si nemôže dovoliť sedieť tri týždne v hoteli, netrénovať a potom nastúpiť na zápas. To je absolútna hlúposť. Tým, že sa takto organizátori rozhodli, umožnia olympiádu len očkovaným.

Je možné, že niekto z tímu sa nebude chcieť zaočkovať a vy budete preto meniť nomináciu?

Bude to záležať na postoji každého jednotlivca.

Ktorí Európania majú v NHL najviac hetrikov? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Marián Gáborík (SR) - 14.

Príde na olympiádu aj Zdeno Chára?

Necháme ho, aby sa rozbehol v sezóne. Má nový klub, počas leta zmenil dres. Je to už dlhší čas, čo bol súčasťou reprezentácie. Napriek tomu vieme, že stále má čo tímu ponúknuť. Bude aj na jeho osobnom pocite, ako sa bude počas sezóny cítiť a či dostane chuť prísť. Na širšom zozname jeho meno je.

Akých hráčov nominujete na prípravné turnaje – Nemecký, resp. Švajčiarsky pohár? Ste zvedaví aj na osvedčené mená?

Vyskúšame najmä takých, ktorí sú na hranici medzi tým, aby v olympijskom výbere boli alebo nie. Dostanú šancu ukázať, že si miesto v tíme zaslúžia. Je možné, že hráči, ktorí boli ťahúňmi na svetovom šampionáte či v olympijskej kvalifikácii a poznáme ich, dostanú voľno.

SR Košice MS2019 Hokej A Slovensko Čítajte viac Hviezdy mieria do Pekingu. Akú zostavu vyšlú Slováci?

Domácim hrozí, že ich z olympijského turnaja vylúčia pre nízku športovú kvalitu. Čo na to hovoríte?

Od momentu, keď bolo známe, že Čína dostane automatickú miestenku na domácu olympiádu, uplynulo už päť rokov. V hokejovom svete sme odvtedy zvedaví, ako sa s tým organizátorská krajina vyrovná a kde zoberie hráčov. Čínsky tím som nevidel hrať, neviem posúdiť, akú má momentálne kvalitu. Do mesiaca by malo byť známe konečné riešenie. Ak by domácich na turnaj pustili, isto by to bolo dobré pre propagáciu a rozvoj hokeja v krajine.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Novým šéfom svetového hokeja sa stal Luc Tardif. Bol vaším tipom na prezidenta IIHF?

Nebol a myslím, že všeobecne sa jeho víťazstvo vo voľbách neočakávalo. Väčšina delegátov očakávala úspech nemeckého kandidáta. Tardif je človek, ktorý pôsobí v IIHF dlhé roky, vykonával funkciu pokladníka, ekonóma. Organizáciu pozná zvnútra, teraz je na ňom, aby ju posunul ďalej.

Za člena Rady IIHF ste kandidovali aj vy. Mrzí vás osobný neúspech?

Nehovoril by som o sklamaní, práce mám dosť. Chceli sme, aby Slovensko malo zastúpenie v rade, čo sa nám opäť nepodarilo. Pôjde o druhé volebné obdobie, počas ktorého budeme v rade chýbať. Škoda, že na diplomatickej scéne trochu strácame pôdu. Verím, že čoskoro sa to zmení.

Slováci podpísali prihlášky

Ani Miroslav Šatan nechýbal na piatkovej slávnosti v rezidencii čínskeho veľvyslanca na Slovensku Sun Li-ťie.

Šéfovia domácich športových výborov Anton Siekel a Ján Riapoš tam podpísali oficiálne prihlášky na XXIV. zimné olympijské hry a XIII. zimné paralympijské hry.

„Súčasná doba je charakteristická veľkou mierou neistoty. Pred SOŠV i SPV stoja veľké výzvy, ako pripraviť naše výpravy tak, aby spĺňali veľmi prísne kritériá a pandemické opatrenia. Chceme byť pripravení na všetky alternatívy,“ reagoval prezident SOŠV Siekel.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #očkovanie #ZOH 2022 #Miroslav Šatan #Peking 2020