Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odplata za bieloruský prostredník? Výhra, nič lepšie neexistuje

Na svetovom šampionáte v Rige bol súčasťou elitného útoku. Aj preto budú očakávania v kvalifikácii na olympiádu v Pekingu od Róberta Lantošiho (25) nemalé.

25.08.2021 19:35
MS Lantoši Hrivík Foto: ,
Róbert Lantoši a Marek Hrivík na MS 2021.
debata (1)

Útočník, ktorý pred dvomi rokmi padol do oka trénera Craiga Ramsayho, pripúšťa, že súperi mali viac času na prípravu, no zároveň pripomína, že na strane Slovákov je zasa kvalita.

„Žeby sme mali na olympiáde chýbať? Neexistuje. Slovensko bude mať v Pekingu určite aj hokejové zastúpenie. Bez debaty,“ vraví pred úvodným zápasom Slovenska proti Rakúsku (štvrtok o 19.15 na Dvojke) hráč švédskeho Rögle BK.

Mimoriadne dôležité zápasy hneď na úvod sezóny, každé jedno zlyhanie môže byť fatálne. Rozmýšľali ste nad touto neštandardnou situáciou?

Nie, vôbec si to nepripúšťam. Navyše, konečne nás poženú aj diváci a z toho mám obrovskú radosť. Chcem však zdôrazniť, že sa nespoliehame len na fanúšikov, ale predovšetkým na seba, na svoj vlastný výkon. Sme tu, aby sme postúpili na OH. Kvôli tomuto cieľu sme sa zišli a chceme to do bodky splniť.

Nemecko šport hokej Slovensko Fehérváry Čítajte viac Vynútená zmena. Talentovaného obrancu vyradilo zranenie

Dokáže byť hráč mentálne aj fyzicky pripravený, ako napríklad v apríli, v období play off?

Isteže. Je to tak, ako to je, pre každého rovnaké. Na netradičné okolnosti sa nedá vyhovárať. Kvalita je určite na našej strane, to, čo je na papieri, musíme potvrdiť aj na ľade.

Mali ste – vzhľadom na kvalifikáciu – iné leto ako obvykle?

Nie, všetko prebehlo tak, ako zvyčajne. Po svetovom šampionáte nasledovala tradičná dovolenka pri mori, potom pomalý rozbeh. Od konca júla som sa s tímom pripravoval na sezónu vo Švédsku.

Koľko trvá, kým sa opráši osvedčená spolupráca z nedávnych MS?

To netuším. Vyzerá to tak, že nastúpime v inom zložení ako v Rige. Zvykáme si na nové lajny.

Papierovo váš najsilnejší súper – Bielorusko – sa vraj pripravuje pohromade výrazne dlhšie. Nebude to váš hendikep?

Väčšina hráčov pôsobí v Dyname Minsk, takže tak, či tak sú pohromade. Určite sú výborne zohraní. Ale na olympiádu pôjdeme aj tak my (úsmev).

Môže byť na úvod nepríjemnejší súper ako Rakúsko?

Rakúsko, či Poľsko alebo Bielorusko, ja v tom nevidím rozdiel. Ktokoľvek by proti nám nastúpil v prvom zápase, chcel by vyhrať. Všetci by poriadne hrýzli. My sa musíme maximálne sústrediť. Bez ohľadu na súpera. Hokejovo ostatné tímy prevyšujeme, ak ukážeme to, čo je v nás, uspejeme. O tom som presvedčený.

SR Hokej MS2019 reprezentácia Tatar Čítajte viac Reprezentácia sa kedysi neodmietala. Žiaľ, dnes to je inak

Rakúšania boli proti Slovákom v prípravnom zápase pred šampionátom v Lotyšsku miestami až zákerní, sťažoval sa dokonca aj tréner Craig Ramsay. Aká je na to protizbraň?

Nehral som v tom dueli, ani spoluhráči mi o tom nehovorili. Aj takýto spôsob hry je však súčasťou hokeja, budeme pripravení aj na zákroky, ktoré sú na hrane. Osobne s tým nemám vôbec žiadny problém.

Viete niečo aj o poľskom hokeji?

Absolútne nič, nikdy som proti nim nehral. Ani na klubovej úrovni. Pre mňa je to veľká neznáma.

Papiere naznačujú, že turnajovým finále bude posledný zápas Slovákov proti Bielorusku…

Hrali sme proti nim na svetovom šampionáte, toto však bude úplne iný zápas. Podľa mňa ešte náročnejší. Ak zopakujeme výkon z Rigy, obzvlášť ten z prvej tretiny, nemali by sme mať problémy.

Ale tam v poslednej tretine poriadne hrýzli…

Samozrejme, je to solídny tím. Vie sa zakusnúť do súpera. Ale to každý iný.

K olympijskej kvalifikácii sa v relácii Fair Play vyjadril aj obranca Šimon Nemec

Video

Bieloruská hviezda, Jegor Šarangovič, ukázal počas duelu slovenskej striedačke prostredník. Ako mu ho najlepšie oplatiť?

Na toto mám jedinú odpoveď: vyhrať. Žiadna lepšia odplata nie je (úsmev).

Existuje v kariére hokejistu väčšie lákadlo ako olympiáda?

Na medzinárodnej úrovni určite nie. Hry sú iba raz za štyri roky, zväčša sa na nich stretne to najlepšie, čo hokejový svet ponúka. Každý si tam chce zahrať. Mňa nevynímajúc.

Predstava, že by Slovensko prvýkrát pod piatimi kruhmi mohlo chýbať, je zrejme skľúčujúca…

Ani nehovorte. Nič také si nepripúšťame. Slovensko bude mať v Pekingu aj hokejové zastúpenie. Bez debaty.

Dnes stále nevieme, či sa v Číne objavia aj hráči z NHL. Ktorý svetový obranca či brankár sú pre vás ako útočníka najväčšou výzvou?

Akonáhle vstúpim na ľad a padne úvodné buly, prestávam rozmýšľať nad tým, kto hrá proti mne. Užívam si každú minútu, každý jeden gól. Takto to bude aj najbližšie dni v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Lantoši