Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Správne rozhodnutie Šatana. Z mladíkov rastú osobnosti

Hoci v netradičnom augustovom termíne, Slovensko opäť žilo hokejom. Hráči do 18 rokov prekvapili na Hlinka Gretzky Cupe mnohých a zrejme aj samých seba.

10.08.2021 16:04
SR Hokej do 18 rokov Hlinka Gretzky Cup mešár Foto: ,
Filip Mešár v akcii na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2021 v Piešťanoch.
debata (11)

Po štyroch víťazstvách za sebou sa prvýkrát v histórii prebojovali do finále tradičného turnaja.

Hoci v súboji o prvenstvo nestačili na silných Rusov, v konečnom hodnotení podujatia výrazne prevládali pozitíva.

Piešťanská komunita

Všetko zlé je na niečo dobré.

Osemnástka pred dvoma rokmi zostúpila z elitnej kategórie a kompetentní sa rozhodli, že centralizovanú prípravu dvadsiatky nahradí obnovený projekt U18.

Hlavné slovo pri procese rozhodovania mal prezident zväzu Miroslav Šatan, ktorý vtedy pôsobil aj ako generálny manažér reprezentačných výberov.

SR U18 hokej Čítajte viac Vysoká prehra na záver. Mladí Slováci dostali od Rusov sedmičku

"Veľa ľudí mu oponovalo, ale teraz vidieť, že to malo význam. Asistenti U18 Boris Žabka s Tiborom Tartaľom robia výborné tréningy zručností. Výber zastrešuje Ivan Feneš, celá piešťanská komunita odvádza výbornú prácu.

Máme dvoch-troch hráčov, ktorí sú odskočení od zvyšku a sú veľké talenty nielen slovenského, ale aj svetového hokeja. Ale nebolo to len o nich, na turnaji výborne hrali aj ostatní. Napredujú aj vďaka tomu, že i počas pandémie mali špičkové tréningy. Podobali sa cvičeniam, ktoré som videl vo Švédsku či Fínsku," hodnotí bývalý reprezentačný brankár Ján Lašák.

Lašák sa vracia k reprezentácii

Ján Lašák, blízky spolupracovník Craiga Ramsayho, pre Pravdu potvrdil, že sa vracia k reprezentačnému A-tímu.

V príprave a počas olympijskej kvalifikácie, ktorá sa uskutoční v závere augusta, bude opäť zastávať pozíciu trénera brankárov.

Na májových MS v Lotyšsku, z ktorých sa ospravedlnil z osobných dôvodov, ako aj pre pracovnú vyťaženosť s mládežou, ho zastúpil Peter Kosa.

Mladí Slováci zaujali zodpovednou defenzívou, vyspelou ofenzívou a bojovnosťou. Ako kľúčový sa ukázal fakt, že viacerí z nich už majú skúsenosti so seniorským hokejom.

"Zhrniem to do príkladu Filipa Mešára. Po tom, ako nastúpil za Poprad a dal prvý gól v seniorskej extralige, videl som v televízii tínedžera, ktorý bol pojašený z toho, že premiérovo skóroval za mužov. Keď som ho registroval teraz, ako dobre hrá a sebavedomo pôsobí na ľade, zrazu je z neho osobnosť.

Je to tým, že hral v popradskom áčku, mal mentorstvo od starších hráčov a získal si dôveru trénera. Za pár mesiacov sa stal z tínedžera kvalitný hráč vo svojej kategórii. Pomohlo mu, že hoci na začiatku sezóny nehral úžasný hokej, tréneri ho podržali. Teraz musí zostať nohami na zemi a pracovať na ďalšom progrese," vysvetľuje Lašák.

Ján Lašák počas súboja legiend na hokejovom... Foto: TASR, Dušan Hein
SR Banská Bystrica Hokej Winter Classic Legendy BBX Ján Lašák počas súboja legiend na hokejovom podujatí Kaufland Winter Classic Games 2019 v Banskej Bystrici.

Správny mix

Ozývajú sa aj hlasy, že úspech na turnaji nie je výhradne dielom domácej školy, keďže viacerí mladíci hrajú v zahraničí. Lašák súhlasí, ale zdôrazňuje vyváženosť kádra.

"Nebudeme si klamať, niektorí hráči sú zvonka. Príkladom je Dalibor Dvorský, ktorého nám vychovalo Švédsko. Juraj Slafkovský zase získal húževnatosť vo Fínsku. Ale v tíme je veľa chalanov, ktorí prešli projektom osemnástky. Sú nimi napríklad Servác Petrovský, Adam Žlnka a ďalší.

Veľmi sa mi páčil Peter Repčík, ktorý odviedol kus práce pred bránkou. Bez jeho čiernej roboty by ofenzívni lídri nedali toľko gólov. Takýto silný ročník nebudeme mať každý rok, ale súčasný mix je veľmi dobrý," pokračuje majster sveta z Göteborgu.

slovensko do 18 rokov Čítajte viac Úspech ako hrom. Mladíci rozstrieľali giganta a sú vo finále!

Ako bývalý gólman pozorne sledoval najmä prácu mladíkov v maske. Slováci sa v Piešťanoch spoliehali na Rastislava Eliáša, ktorý patril medzi najlepších brankárov na turnaji.

"Rasťo bol pravidelným účastníkom našich prípravných kempov. Dobre sa hýbe a vždy vedel, čo chce v živote dosiahnuť. Som rád, že to potvrdzuje aj na ľade.

Netreba zabudnúť na Jána Koreca, ktorý sa síce v Piešťanoch do bránky nedostal, ale je to špičkový brankár a má pred sebou sľubnú budúcnosť. V tesnom závese za nimi sú ďalší šikovní gólmani z ročníka 2004," vraví Lašák.

Šanca pre Dvorského

Hlinka Gretzky Cup je tradičným miestom pre skautov, ktorí mapujú talenty pre blížiace sa drafty NHL. Výber v roku 2023 môže byť pre Slovensko historický.

Ofenzívny líder SR U18 Dalibor Dvorský na... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
SR Hokej Hlinka Gretzky Cup USA U18 TTX dvorský Ofenzívny líder SR U18 Dalibor Dvorský na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2021.

Veľkú šancu na top desiatku má Dalibor Dvorský, ktorý v Piešťanoch zažiaril s bilanciou 8+4. V 1. kole by podľa prvotných predikcií mohli byť draftovaní aj ďalší Slováci.

"Je to skvelá správa, ale draft až tak veľa neznamená. Je len určitým pootvorením dvierok. Teraz prichádza naša práca na usmernenie hráčov, na naše mentorstvo, aby sme u nich rozvíjali dobré charakterové vlastnosti.

Na turnaji videli, aký veľmi dôležitý je správny tímový výkon. Verím, že chalani sa presadia, prajem im to. Nech si žijú hokejový život, lebo je úžasný," želá si Lašák.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Ján Lašák #Hlinka Gretzky Cup 2021 #U18