Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Filc reagoval na kritiku Valábika. Spomenul aj Šťastného so Širokým

V roku 2000 doviedol slovenských hokejistov k prvej medaile z majstrovstiev sveta. Zverenci Jána Filca nestačili v petrohradskom finále na Čechov. O dva roky neskôr v Göteborgu už oslavoval doposiaľ jediný titul majstra sveta v ére samostatnosti.

02.05.2020 23:28
Ján Filc Foto:
Mediálny priestor, ktorý Valábik dostáva, si nezaslúži, vraví Ján Filc (vľavo).
debata (88)

S dvoma medailami je Filc najúspešnejší tréner, akého národný tím mal. A to na olympiáde v roku 2010 siahal na bronz. Práve jeho stratu v nezvládnutom závere duelu s Fínskom pripísal bývalý obranca a dnes expert RTVS Boris Valábik na účet uznávaného trénera.

"V roku 2009 som hral na MS, slovenský tím viedol Ján Filc. Doteraz ho verejnosť považuje za toho, kto doviedol Slovensko k úspechom. Pre mňa to bol prvý kontakt s európskym trénerom od odchodu za more a neviem, či som bol viac sklamaný, nahnevaný alebo rozčarovaný.

Zoberte si zápas o 3. miesto na OH vo Vancouveri. To nie, že si chalani prehrali bronz, on im ho stratil svojím neexistujúcim koučingom. Tiež si treba uvedomiť, že medailové úspechy na MS si chalani vyhrali sami svojím talentom, partiou a tvrdou drinou.

Nechápem, ako niekto na úrovni pána Filca mohol trénovať Slovensko na olympiáde. Na vlastnej koži som ho zažil na striedačke. Nevedel rozdeliť úlohy, vyskladať päťky. Na presilovky aj oslabovky posielal rovnakých hráčov.

Rozdelenie úloh, detaily, to je to, čo dnes oddeľuje úspešné tímy od neúspešných a kvalitných hráčov od priemerných. Sledovanie, ktorú formáciu posiela súper na ľad, aby sme našou defenzívnou eliminovali jeho ofenzívnu, bolo utópiou," povedal v roku 2017 Valábik pre Denník N.

Boris Valábik. Foto: SITA, Jana Birošová
Boris Valábik Boris Valábik.

Ján Filc na kritiku roky verejne nereagoval. K slovám bývalého obrancu Atlanty, ktorého názory odznievajú v RTVS aj v iných médiách a s útočníkom Mariánom Gáboríkom majú i populárny podcast, sa vrátil až v relácii Hokejportalu:

"Mňa to, čo si o mne myslí Valábik, vôbec nezaujíma. Nemám dôvod na to reagovať. Napriek tomu, že mediálny priestor, ktorý dostáva, si nezaslúži, pretože on nie je v slovenskom hokeji taký dominantný človek, aby dostával taký priestor na hodnotenie práce ľudí, ktorú vôbec nepozná.

To, že má nejaký názor, ten mu neberiem. Je to jeho právo. Prežil si to, čo si prežil, a nejakým spôsobom to pertraktuje von."

To, ako sa na mňa pozerá Peter Šťastný, má aj... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Filc To, ako sa na mňa pozerá Peter Šťastný, má aj iné, politické, dôvody, vraví Ján Filc (vľavo).

Filc sa vyjadril aj na kritiku Petra Štastného, bývalého manažéra reprezentácie, podľa ktorého slov stratil jeho dôveru:

"To, ako sa na mňa pozerá Peter Šťastný, má aj iné, politické, dôvody. Súvisí to s tým, že bol súčasťou skupiny ľudí, ktorá potrebovala očierňovať slovenský hokej pod vedením Juraja Širokého.

Bola to vec, ktorej som sa nechcel zúčastniť. Zostal som vtedy v pozícii, keď som to ani na jednej, ani na druhej strane nemal dobré."

Šťastný v minulosti označil Širokého za ""komunistického špióna nebezpečného pre demokraciu a integritu športu".

Filca kritizoval pred spomínanou olympiádou 2010, kde Slováci skončili štvrtí. „Nemá víziu a ani odvahu! To sa odzrkadľuje na zostave, ktorá je prestarnutá. Slovensku pomôže iba zázrak, aby niečo dosiahlo. Čokoľvek od siedmeho miesta bude úspech,“ citoval Šťastného cas.sk.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Filc #Boris Valábik #Peter Šťastný #Juraj Široký