Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opory z KHL neprišli. Ramsay siahol po rekordérovi

Bez šiestich pôvodne nominovaných hráčov a tiež bez obrancov Mislava Rosandiča a Mareka Ďalogu (pripoja sa neskôr) sa stretli slovenskí hokejoví reprezentanti v utorok popoludní v Poprade pred blížiacim sa prípravným turnajom Kaufland Cup (6.- 8. februára).

04.02.2020 12:06 , aktualizované: 18:32
debata (2)

VIDEO: Asistent trénera slovenských hokejistov Vladimír Országh pred turnajom Kaufland Cup.

Video

Od štvrtka do soboty zverenci Craiga Ramsayho pod Tatrami absolvujú poslednú turnajovú previerku pred tradičným vrcholom sezóny – májovými majstrovstvami sveta vo Švajčiarsku. Slováci sa na popradskom ľade predstavia proti výberu Bieloruska a olympijskému tímu Ruska.

Kanadský kouč slovenskej reprezentácie v pôvodnej nominácii musel urobiť až šesť zmien. Defenzívu neposilní pôvodne nominovaný Michal Čajkovský z Dynama Moskva a v tíme ho nahradí skúsený Dominik Graňák z Karlových Varov. V útoku zo zdravotných dôvodov budú absentovať legionári Martin Bakoš, Marek Hrivík, Libor Hudáček aj tipsportligisti Ján Sýkora a Michael Vandas. Namiesto nich sa na Kaufland Cupe predstavia Andrej Kollár, Jakub Sukeľ, Branislav Rapáč, Tomáš Zigo a Peter Zuzin z najvyššej domácej súťaže.

„Chýbajú nám šiesti hráči pre zranenia a choroby, preto sme museli siahnuť po ďalších. Nikdy nie je jednoduché zháňať hráčov na poslednú chvíľu, chceli sme mať na tomto turnaji čo možno najsilnejší tím. Teraz sme zavolali aj hokejistov, ktorých sme už videli v akcii. Chceme hrať rýchlo, tvrdo a samozrejme, vyhrať oba zápasy. Budeme spolu len veľmi krátky čas, ale aj tak chceme byť úspešní. Čo sa týka nováčika Kristiána Pospíšila, hrá v tejto sezóne veľmi dobre a bol mi odporúčaný ako hráč vo veľkej forme,“ uviedol Craig Ramsay v utorok popoludní na zraze v Poprade.

Na otázku agentúry SITA, kto z neprítomných hráčov mu bude na turnaji Kaufland Cup najviac chýbať, kanadský odborník odpovedal: „Martina Bakoša sme chceli vidieť už skôr, ale ani raz nemohol prísť. Ani teraz to nevyšlo. Rovnaký prípad je Michal Čajkovský. Obaja majú veľmi dobré sezóny vo svojich tímoch v KHL, čo ma veľmi teší. Preto je veľká škoda, že sa nepredstavia na domácom turnaji na Slovensku.“

Zraz hokejistov v Poprade pred domácim turnajom Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Kristián Pospíšil odpovedá na otázky novinárov...

Zo súčasného Ramsayho výberu toho najviac v reprezentácii preskákal Graňák. Skúsený 36-ročný obranca hral prvýkrát na majstrovstvách sveta už v roku 2004 a celkovo odohral v reprezentačnom drese rekordných 192 zápasov.

„Ani som nerozmýšľal nad tým, či sa ešte niekedy vrátim do reprezentácie. Do značnej miery ma pozvánka prekvapila, ale som šťastný. Reprezentácia vždy teší a tak to má byť. Odohral som 192 zápasov v národnom drese, ale toto číslo nejako špeciálne nevnímam. Skôr ma zaujíma to, aby sme boli úspešní na turnaji, ktorí hráme na domácom ľade a pred našimi fanúšikmi,“ skonštatoval Dominik Graňák.

V sezóne 2019/2020 sa slovenskému tímu na turnajoch zatiaľ nedarí. V novembri na Nemeckom pohári v Krefelde aj v decembri vo švajčiarskom Vispe obsadili Slováci posledné štvrté miesto. V domácom prostredí by to mohlo byť iné. Na slovenskej striedačke budú po boku kouča Ramsayho aktuálne stáť dvaja asistenti, s ktorými už v minulosti pracoval. Po povinnostiach pri juniorskej reprezentácii SR sa k Ramsaymu vracia Róbert Petrovický a po dlhšej prestávke aj Vladimír Országh.

„Doma je doma a fanúšikovia budú očakávať víťazstvo. Preto urobíme všetko preto, aby sme ho v Poprade aj získali,“ uviedol asistent trénera Vladimír Országh, ktorý sa na reprezentačnú striedačku vrátil po takmer roku.

„Dohodli sme sa, že budem s tímom do konca majstrovstiev sveta. Medzitým som sa hokejovom vzdelával, navštívil som USA, Fínsko a Švédsko a zisťoval, ako a prečo hokej napreduje v týchto krajinách. Verím, že veľa z toho dokážeme preniesť aj k nám na Slovensko. Mal som aj nejaké klubové ponuky, ale neprijal som ich. Teraz sa budem naplno venovať reprezentácii,“ doplnil Országh.

Až šesť hráčov v aktualizovanej nominácii pôsobí na klubovej úrovní v HC Košice, ide o brankára Andreja Košarišťana, obrancu Patrika Kocha a útočníkov Marcela Haščáka, Michala Chovana, Branislava Rapáča a Jakuba Sukeľa. Z najvyššej domácej súťaže je vo výbere SR tucet hokejistov, ďalší desiati pôsobia v zahraničí. „Sme tu celá päťka a ešte aj brankár. Dúfam, že sa všetci predvedieme v čo najlepšom svetle a pomôžeme Slovensku vyhrať tento turnaj,“ podotkol Marcel Haščák, aktuálne najlepší strelec najvyššej slovenskej súťaže.

V Poprade nastúpia Slováci vo štvrtok o 18.00 h proti výberu Bieloruska a v sobotu o 14.00 h proti olympijskému tímu Ruska.

Aktualizovaná nominácia na Kaufland Cup 2020:

Brankári: Patrik Rybár (Kärpät Oulu/Fín.), Andrej Košarišťan (HC Košice)
Obrancovia: Peter Čerešňák (Plzeň/ČR), Marek Ďaloga (Dynamo Riga/Lot., KHL), Martin Gernát (Třinec/ČR), Dominik Graňák (Karlove Vary/ČR), Martin Chovan (HC 07 Detva), Patrik Koch (HC Košice), Mislav Rosandič (Vítkovice/ČR), Martin Štajnoch (HC Slovan Bratislava)
Útočníci: Marcel Haščák, Michal Chovan, Branislav Rapáč, Jakub Sukeľ (všetci HC Košice), Andrej Kollár (HK Nitra), Michal Krištof (Kärpät Oulu/Fín.), Patrik Lamper (HC '05 iClinic Banská Bystrica), Tomáš Marcinko (Třinec/ČR), Matej Paulovič (Pardubice/ČR), Kristián Pospíšil (Lukko Rauma/Fín.), Peter Zuzin (HC 07 Detva), Tomáš Zigo (HC Slovan Bratislava)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Kaufland Cup