Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Góly nepreceňujem. Viem, kde je moje miesto

Dôrazný útočník, ktorý nechýba na ľade pri žiadnej potýčke. Gólom skôr zabraňuje a skórovanie necháva na iných. Na takéto a podobné definície si zvykli hokejoví fanúšikovia, ak počuli meno Pavol Skalický (24). V aktuálnej sezóne to však neplatí.

10.12.2019 05:00
Pavol Skalický Foto: ,
Pavol Skalický (vpravo) pred potýčkami nikdy neutekal.
debata

Niežeby šikovný krídelník prestal brániť, no k nekompromisnej hre pridal aj ofenzívne korenie a razom je z neho najproduktívnejší Slovák v českej extralige.

„Dostávam príležitosti aj v momentoch, v ktorých sa lámu zápasy. Na vlastné úspechy nehľadím. Vždy ma najviac tešili výhry tímu,“ vraví. V drese Mladej Boleslavi má v 27 zápasoch bilanciu 11 gólov a 14 asistencií.

V národnom tíme figurujete po dlhšom čase. Potešila alebo prekvapila vás pozvánka?

Skôr to prvé. V minulej sezóne som nebol schopný odohrať za reprezentáciu ani jeden zápas. Trápili ma zdravotné problémy, potreboval som si doliečiť zranenia. Bola by škoda tlačiť sa do mužstva nasilu a zaberať miesto niekomu, kto by sa mohol ukázať. Teraz som v pohode a verím, že formu z klubu si prenesiem aj sem.

Tá je výborná. Bude z vás vo Švajčiarsku jeden z ofenzívnych lídrov?

Momentálne sa mi darí, to je pravda. Ale nechcem to nijakým spôsobom preceňovať. Moja hra spočíva v niečom inom. Keď body priskakujú ako teraz, tak ma to samozrejme teší. Rád pomôžem gólom či asistenciou, ale nikdy som nebol strelec. Sústredím sa na svoju hru.

VIDEO: Slovenských hokejistov čaká záverečné vystúpenie roka na Švajčiarskom pohári
Video

V čom je iná reprezentácia v porovnaní s klubovým hokejom?

Systémovo je to podobné, ale rozdiel je v ľuďoch. Sme tu iná partia, beriem to aj ako príjemné osvieženie pred koncom roka. Stretnem známe tváre, spoznám sa s mladšími spoluhráčmi.

Boleslav sa drží v tabuľke na štvrtom mieste, ale posledné tri zápasy prehrala. Padne reprezentačná prestávka tímu vhod?

Myslím, že áno. Chalani dostali dvojdňové voľno, trochu si oddýchnu. Ja si síce od ľadu neoddýchnem, ale načerpám mentálne sily iným spôsobom.

Je so štvrtým miestom spokojné aj vedenie klubu?

Chceli sme hrať a bojovať o prvú šestku. Zatiaľ v nej sme, takže super. Mrzia nás tri prehry za sebou, ale verím, že sa po reprezentačnej prestávke opäť vrátime na víťaznú vlnu.

Také ofenzívne štatistiky ako teraz ste mali naposledy v juniorke. Čo stojí za vašou produkciou?

Nechcem to zakríknuť, ale darí sa mi. Tréneri mi dôverujú a je to vidieť aj na ľade. Dostávam príležitosti aj v momentoch, v ktorých sa lámu zápasy. Najdôležitejšie je, že sa darí tímu. Tvoríme dobrú partiu, máme vyvážený mix mladých a skúsených hráčov.

Robili ste v príprave kľúčové činnosti inak ako v predchádzajúcich rokoch?

Ani nie. Vždy sa snažím robiť len to, čo chcú odo mňa tréneri. Myslím, že v niektorých situáciách počas tejto sezóny stojí na mojej strane aj šťastena. Niekoľko gólov som dal po šťastnom odraze puku. Ale aj to sa počíta.

Cítite, že tréneri vás posúvajú do pozície jedného z lídrov tímu?

Máme štyri vyrovnané formácie, tréneri ich točia podľa potreby. V jednom zápase potiahne jeden útok, v ďalšom iný. Aj v tom je naša sila.

Ste najproduktívnejší Slovák v Česku, ale len o bod pred Liborom Hudáčkom. Existuje nejaké doťahovanie sa medzi vami?

Trochu áno, píšeme si (úsmev). Libor pred sezónou povedal, že chce mať bod na zápas. Musel som ho trochu dorovnať tak, aby bol pod tlakom.

Pavol Skalický je najproduktívnejší slovenský... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Pavol Skalický Pavol Skalický je najproduktívnejší slovenský hokejista v českej lige.

Stále platí, že česká liga je lepšia ako slovenská?

Je iná. V Česku sa viac bráni. Platí to najmä vtedy, keď mužstvo príde na ľad súpera. To som na Slovensku špeciálne nezaregistroval.

Sledujete, ako sa darí vášmu bývalému klubu Slovanu počas návratu do extraligy?

Na to, aké mal Slovan peripetie pred sezónou, má ročník našliapnutý veľmi dobre. Ľudia, ktorí sa vyznajú v hokeji a sledujú ho, vedia, že v Bratislave poskladali výborný tím. Ide im to a mňa to teší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Pavol Skalický #BK Mladá Boleslav #Česká hokejová liga