Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazmi sú Rusi, Slováci prestrieľali Švajčiarov: Máme na čom stavať

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov zvíťazila v záverečnom vystúpení na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2019. V piatkovom popoludňajšom dueli o konečné 7. miesto zdolala v Piešťanoch rovesníkov zo Švajčiarska 7:5.

09.08.2019 18:20 , aktualizované: 10.08.2019 22:28
Róbert Bačo Foto: ,
Slovenský hokejista Róbert Bačo sa teší z gólu proti Švajčiarom.
debata

Zverencom Ivana Feneša síce nevyšiel začiatok stretnutia, ale ešte v prvej tretine zmazali dvojgólové manko a vo štvrtom zápase na podujatí si pripísali prvý triumf.

Mladí Slováci zvíťazili nad „Helvétmi“ na rovnakom turnaji aj vlani, keď si s nimi v kanadskom Edmontone poradili výsledkom 5:3. Pred rokom však obsadili v celkovom hodnotení šiestu priečku.

Švajčiari v úvode zápasu ťažili zo slovenských defenzívnych zaváhaní. Vo 4. min zužitkovali nájazd dvoch na brankára, ktorý zakončil Louis Robin. O štyri minúty neskôr zostal voľný v predbránkovom priestore Maximilian Streule a dorážkou do odkrytej siete prekonal bezmocného Šimona Latkóczyho.

Domáci hokejisti sa zo zlého štartu rýchlo otriasli a už v 11. min znížili zásluhou dôrazného Róberta Bača. Do prestávky bolo vyrovnané, keď Roman Faith ideálne prihral pred bránku a Oleksij Myklukha zakončil vydarenú presilovkovú akciu.

Do druhej tretiny vstúpili švajčiarski reprezentanti so zmenou na brankárskom poste, no striedajúci Andri Henauer si neudržal dlho čisté konto. V 22. min Jakub Kolenič našiel zadovkou Mateja Kašlíka, ktorého pohotová strela rozvlnila sieť.

V zostávajúcom priebehu prostredného dejstva prekonali Henauera ešte aj Richard Petráš s Martinom Chromiakom, keď úspešne zakončili individuálne akcie.

Švajčiari v poslednej tretine zvýšili ofenzívne úsilie a dvoma gólmi sa vrátili do zápasu. Po dvoch vydarených kombináciách zakončili Mike Zaugg a Joshua Fahrni prakticky do prázdnej bránky.

Kouč Feneš zareagoval na vývoj stretnutia oddychovým časom a od tohto momentu sa jeho zverenci upokojili. Súpera nepúšťali do šancí a naopak v 54. min skórovali vďaka presnému bekhendu Kašlíka.

Dvojgólový náskok im však vydržal len niekoľko sekúnd, delovkou sa presadil Dario Allenspach. Švajčiarski mladíci v záverečnej snahe o vyrovnanie skúsili hru bez brankára, no v poslednej minúte stratili puk v útočnom pásme a Myklukha spečatil slovenské víťazstvo.

Hlinka Gretzky Cup 2019

o 7. miesto

Slovensko „18“ – Švajčiarsko „18“ 7:5 (2:2, 3:0, 2:3)
Góly: 11. Bačo (Jombík, R. Faith), 14. Myklukha (R. Faith, Chromiak), 22. Kašlík (Kolenič, S. Rehák), 32. R. Petráš (L. Nemec, Šramaty), 38. Chromiak, 54. Kašlík (Kolenič, S. Rehák), 60. Myklukha – 4. Robin (Derungs), 8. Streule (Zaugg, Nussbaumer), 43. Zaugg (Hofer, Lindemann), 50. Fahrni (Meier), 55. Allenspach Vylúčení: 3:3 na 2 min, navyše Chanton (Švajčiarsko) 10 minút za vrazenie na mantinel, presilovky 1:1, oslabenia 0:0, rozhodovali: Stano, Štefik – Durmis, Vyšný, 554 divákov

SR „18“: Latkóczy – Kňažko, Fatul, Š. Nemec, Stacha, Putala, Groch, Jombík, O. Ketner – J. Lašák ml., Myklukha, Chromiak – Kolenič, S. Rehák, Kašlík – Bačo, R. Faith, Mastič – Šramaty, R. Petráš, L. Nemec

Hlasy po zápase

Ivan Feneš, tréner SR 18: "Toto víťazstvo sa rodilo ťažko, výkon však hodnotím pozitívne, pretože my nie sme kapela, ktorá môže hrať úplne v každom zápase vždy na sto percent. Sú to mladí chlapci, ktorí sú v hokejovom vývoji a presne takéto zápasy ich posúvajú ďalej. Opäť ukázali veľký charakter a podali tímový výkon, víťazstvo si určite zaslúžili.

Chalanov sme pripravovali na lepší vstup do zápasu, lenže dopustili sme sa v úvode chýb, ktoré nás pribrzdili. V prvej tretine sme sa dostávali pomalšie do hry. Druhá tretina bola z našej strany veľmi slušná, ale v tretej sme sa už trochu trápili. V priebehu piatich dní sme odohrali štyri ťažké zápasy, v ktorých sme hrali proti veľmi náročným súperom a podali sme výborné výkony. Chalani ukázali veľký charakter počas tohto turnaja. Na tom všetkom môžeme ďalej stavať."

Richard Petráš, útočník SR: „Nebol to z našej strany najlepší výkon, ale myslím, že víťazstvo sme si zaslúžili za výkony, aké sme predvádzali na celom turnaji. Mali by sme hrať lepšie v obrane, ale našťastie sme strelili viac gólov ako súper. Sme veľmi radi, že sme vyhrali.“

Ján Lašák, útočník SR: „Nevstúpili sme dobre do zápasu, bolo to aj vidieť, potom sme sa pomaly zdvihli, ale nedostali sme sa úplne k našej hre. Našťastie sme vyhrali a to je to hlavné. Po zlom úvode sa prejavila sila v našom kolektíve. Stále sme držali spolu a verili sme si až do poslednej minúty. To bolo dnes rozhodujúce.“

Martin Chromiak, útočník SR: „Dnes to nebol z našej strany taký dobrý výkon ako v predošlých zápasoch, ale nakoniec sme to zvládli a dotiahli do víťazného konca. Určite nás to teší. Vo všetkých štyroch zápasoch sme inkasovali ako prví, dnes sme tiež nezačali dobre, ale som rád, že nakoniec sme sa mohli aj my tešiť z víťazstva.“

Víťazmi sú Rusi

Ruskí tím v sobotňajšom finále zdolal v Břeclavi zámorských rivalov z Kanady 3:2, keď víťazný gól dosiahol v 49. min Pašin. Na bronzovej pozícii skončili mladí Švédi, ktorí v severskom súboji o 3. miesto vyhrali v Piešťanoch nad Fínmi s prehľadom 5:1.

Hlinka Gretzky Cup 2019

finále

Rusko – Kanada 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Góly: 4. Pašin, 29. Ponomariov, 49. Pašin – 24. Byfield, 56. Foudy

o 3. miesto

Fínsko – Švédsko 1:5 (1:1, 0:2, 0:2)
Góly: 19. Korkalainen – 9. Ljungman, 31. Garfve, 35. Ekmark, 46. Torgersson, 56. Torgersson

o 5. miesto

Česko – USA 4:3 pp (2:0, 0:1, 1:2 – 1:0)
Góly: 8. Gut (Chlubna), 11. Handl (Macháček), 52. Myšák (Malát, Vacík), 67. P. Novák (Chlubna) – 36. Williams, 52. Hanas, 58. Ellis

Konečné poradie: 1. Rusko, 2. Kanada, 3. Švédsko, 4. Fínsko, 5. Česko, 6. USA, 7. Slovensko, 8. Švajčiarsko

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 18 rokov #Hlinka Gretzky Cup #švajčiarski hokejisti do 18 rokov