Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľa mien, málo miest. Lašák hľadá ideálnu trojicu

Hudáček, Košarišťan, Konrád, Godla, Čiliak, Hrenák, Húska, Halák či Rybár. Obrovská konkurencia.

01.04.2019 19:08
Ján Lašák Foto: ,
Ján Lašák.
debata

Tréner brankárov Ján Lašák má náročnú úlohu. Z množstva výborných adeptov musí vybrať najlepšiu trojicu, ktorá potiahne slovenských hokejistov na domácom šampionáte (10. až 26. mája v Bratislave a Košiciach) čo najďalej. Minimálne k postupu do štvrťfinále.

Otázna jednotka

V minulosti býval brankársky post slovenskou slabinou. V posledných rokoch je však konkurencia stále väčšia a väčšia. A čo je najdôležitejšie, nech dostane šancu ktorýkoľvek z plejády kvalitných brankárov, zväčša je výraznou oporou mužstva.

Vlani si zápasy na majstrovstvách sveta medzi seba podelili Marek Čiliak a Patrik Rybár, trojku im robil Denis Godla. Na olympiáde v Pjongčangu chytali Ján Laco s Branislavom Konrádom a chrbát im kryl Rybár.

Pokojne sa môže stať, že na treťom veľkom turnaji pod vedením Craiga Ramsayho sa objaví úplne iná trojica gólmanov. Na úvod prípravy dostávajú príležitosť Július Hudáček a Andrej Košarišťan.

„Jula chceme vidieť a Andrej bol úžasný v každom zápase, v ktorom dostal šancu. Teraz vám ešte určite neprezradím, kto bude na šampionáte jednotka,“ reagoval Lašák s tradičným úsmevom na tvári potom, ako ho na včerajšom zraze národného tímu obkľúčili novinári. „Máme päť týždňov prípravy. Tá nám povie viac,“ dodal.

Povedať – nepočítame s tebou – je náročné

Klubová sezóna sa v Európe skončila aj pre trojicu Denis Godla, Jaroslav Janus a Branislav Konrád.

„Denis trénuje v Kežmarku. Komunikujeme spolu, ale na prvý týždeň sme nepotrebovali troch brankárov. S Braňom budem hovoriť a uvidíme, čo ďalej. S Jarom tentoraz nepočítame,“ priblížil Lašák.

Ján Lašák a Craig Ramsay. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
hokej kaufland cup 2019 Slovensko ramsay Ján Lašák a Craig Ramsay.

Priznáva, že oznámiť niektorému z brankárov, že sa mu neujde pozvánka do prípravy, je nepríjemné.

„Je to ťažké. Najmä, keď s chalanmi perfektne vychádzam a všetci sú super aj po ľudskej stránke. Keď som volal Jarovi, že s ním nepočítame, bolo mi to ľúto. Má kvalitu, je to výborný chalan, ale chcem, aby si naplánoval leto a dovolenku. Aj ja som mal rád, keď som si vedel veci dopredu naplánovať. Preto sa snažím dať chalanom vedieť ešte pred tým, ako dáme von nomináciu,“ vysvetľuje.

Syn ho potešil výberom Slovenska

Viacero adeptov má aj v zámorí. V kontakte je s Dávidom Hrenákom z NCAA a sleduje aj ďalšie tri zaujímavé mená.

„Boston s Jarom Halákom by mal v prvom kole play off naraziť na Toronto. Ťažký súper. Uvidíme, ako dopadne. Farme Detroitu Grand Rapids sa darí a Paťovi Rybárovi tiež. Minulý týždeň som absolvoval dlhý rozhovor s predstaviteľmi Red Wings. Sú s Paťom nadmieru spokojní, urobil obrovský progres od príchodu do zámoria. Adamovi Húskovi zatiaľ príliš nevychádza prechod z univerzity na farmu, ale aj on prichádza do úvahy,“ naznačil Lašák.

Veľmi pozorne sleduje aj kemp reprezentačnej osemnástky, kde figuruje aj jeho syn Ján. „Hodnotiť ho nebudem, spýtajte sa na neho jeho trénerov. Rodič má vždy iný pohľad. Som rád, že sa rozhodol pre Slovensko, keďže mohol reprezentovať aj Česko. Mrzí ma, že vo štvrtok nestíham ich zápas v Žiline,“ priznal.

Potešilo ho, že realizačný tím rozšíril Michal Handzuš. „Nejde o to, že je majster sveta, ale koľko zápasov odohral v NHL a aké má obrovské skúsenosti. Je pre nás úžasná hokejová posila, ale ešte väčší je jeho ľudský prínos. Všetci ho poznáme, aký je a máme ho radi. Všetko, čo povie, má hlavu aj pätu,“ doplnil.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Ján Lašák