Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeho vzorom je Čajkovský. Keď volal Šatan, spal som, smeje sa Zeleňák

Kmeňový hráč pražskej Sparty zbiera seniorské ostrohy u lídra Tipsport Ligy pod Pustým hradom. Vyrovnanými výkonmi zaujal Vojtech Zeleňák (20) už v play off minulej sezóny a teraz upútal aj trénera hokejovej reprezentácie Craiga Ramsayho a generálneho manažéra Miroslava Šatana.

29.11.2018 12:00
debata
Vojtech Zeleňák (vľavo) na vlaňajších MS... Foto: SITA/AP, Mark Blinch
Zeleňák hokej Vojtech Zeleňák (vľavo) na vlaňajších MS juniorov v Buffalu.

„Z pozvánky do národného tímu mám veľkú radosť. Bude len na mne, ako sa chytím ponúknutej príležitosti,“ tvrdí odchovanec Košíc, ktorý reprezentoval Slovensko pred rokom na juniorských MS.

Zvolen prehral tretí zápas zo štyroch, tentoraz s Novými Zámkami 1:2. Čo sa deje s lídrom?

Robíme všetko ako doteraz, ale akosi nás opustilo šťastie. Máme však dostatočne skúsený a kvalitný tím, aby sa všetko čo najrýchlejšie otočilo späť. Mentálne sme výborne pripravení, k dispozícii máme aj mentálneho trénera, takže by to nemal byť problém.

Tím s najlepšou ofenzívou prestal strieľať góly.

Trápime sa v zakončení. Tréner na nás apeluje, aby sme zjednodušili hru. Niekedy príliš kombinujeme. Najviac nás mrzí prehra 0:4 v Miškovci. Taký výsledok sme nečakali my ani fanúšikovia, ale prehry patria k hokeju. Pozrieme si videá a na nich chyby.

Piati Zvolenčania sa ocitli v nominácii národného tímu na decembrové zápasy vo Švajčiarsku. Rezonovalo to v kabíne?

Keďže sme mali v utorok zápas, vôbec sme to neriešili. Chalani mi však gratulovali a popriali veľa šťastia. Stále máme pred sebou niekoľko ligových zápasov a prioritou zostáva klub. Až po nich budem myslieť na reprezentáciu. V juniorských som pôsobil, ale teraz to bude niečo iné. Azda to dobre dopadne.

Kto vám oznámili nomináciu?

Deň pred jej zverejnením mi volal Miroslav Šatan. Spal som, potom som volal späť a prekvapilo ma, že na druhej strane je Šatan. Hádam sa mi netriasol hlas, ale cítil som veľkú radosť. Hovoril mi, že ma videli v niekoľkých zápasoch a chceli by ma aj v drese reprezentácie.

Vojtech Zeleňák (v bielom) v drese HKM Zvolen. Foto: SITA, Milo Fabian
zeleňák hokej Vojtech Zeleňák (v bielom) v drese HKM Zvolen.

Tréner Ramsay dáva dosť šancí aj mladším hráčom. Je to pre vás zvýšená motivácia?

Je to super, ale nechcem nič predbiehať. Záleží len na mne, ako sa chytím šance. V porovnaní so slovenskou ligou ma čaká veľký skok a náročná previerka. Aspoň zistím, ako na tom som.

Druhú sezónu pôsobíte v Tipsport Lige. Ako sa v nej cítite?

So seniorským hokejom som začal pred dvoma rokmi v prvej lige v Česku, ale po pár zápasoch som sa zranil. Vlani som pôsobil v dvadsiatke, kde som hrával veľa, čo je pre mladého hráča super. Po juniorskom šampionáte som prišiel do Zvolena, kde je všetko úplne iné. Okolo vás sú starší a skúsenejší hráči, oťukáte sa. Dobre som zapadol, chalani mi pomáhajú a máme dvoch výborných trénerov. Adaptujem sa na seniorský hokej.

Nelákal vás návrat do Sparty?

Stále som hráčom Sparty, vo Zvolene som len na hosťovaní. V lete som bol v Prahe, ale v posledný deň letnej prípravy som sa zranil, takže v klube nemali možnosť vyskúšať si ma v prípravných zápasoch. Vo Zvolene som rád, sezóna nám vychádza.

V minulosti ste hovorili, že váš vzor je Michal Čajkovský. Stále to platí?

Samozrejme. Spoznali sme sa v Sparte. Mišo tam bol prvý rok a mňa si vytiahli na pár tréningov do prvého tímu. Veľmi mi pomáhal. Ukazoval mi rôzne veci a dával mi cenné rady. Som rád, že som ho stretol. Stále ho na diaľku sledujem a držím mu palce, aby sa presadil aj v zámorí. Občas si napíšeme. K nominácii mi ešte neblahoželal, ale minule, keď som bol náhradník, tak mi písal.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #Craig Ramsay #Vojtech Zeleňák