Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Godla: Ľahkovážnosť neprichádza do úvahy. Každý brankár je pod tlakom

Azda žiaden hokejový fanúšik na Slovensku nezabudne, ako pred troma rokmi čaroval na juniorských majstrovstvách sveta v Toronte a Montreale.

13.12.2017 06:00
debata

Mladých slovenských hokejistov priviedol k nečakanému bronzu, za čo získal prestížny titul najužitočnejšieho hráča turnaja. Brankár Denis Godla (22) odvtedy zažil lepšie i horšie obdobia. Momentálne sa mu darí, užíva si pôsobenie vo fínskom Kuopiu a v reprezentačnom drese bojuje o nomináciu do Pjongčangu.

„Teším sa na turnaj v Nórsku. Uvidíme, ako sa tam predvediem. Aj od toho sa budú odvíjať moje šance na olympiádu,“ tvrdí rodák z Kežmarku.

Denis Godla. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Denis Godla Denis Godla.

Premýšľate už občas nad blížiacou sa olympiádou?

Dostať sa na olympiádu je sen každého hokejistu. Všetci, ktorí sme tu, cítime šancu, ale príliš nad tým premýšľať nemá význam. Samozrejme, prináša to so sebou i dávku nervozity, ale tá k hokeju patrí. U mňa funguje pred každým zápasom. Musím sa s tým vyrovnať, ísť do toho naplno a každý zápas si užiť.

Sledovali ste, ako sa darilo národnému mužstvu na Nemeckom pohári?

Jasné, výsledky sledujem, čosi si prečítam, ale videl som len kúsok jedného zápasu. Všetci hovoria, že sa to v národnom tíme zlepšilo, že príchod trénera Ramsayho pomohol. Som zvedavý, ako to bude vyzerať. Teším sa na to. Každá pozvánka do reprezentácie je pre mňa veľká výzva.

Boli ste počas sezóny v kontakte s trénerom brankárov Jánom Lašákom?

V úvode sezóny bol spolu s Rasťom Staňom na menšom prieskume brankárov vo Fínsku. Zdržali sa tam asi päť dní, z toho jeden necelý strávili pri mne. Dali sme si rýchly obed a pozreli si náš tréning. V Tappare sa na mňa boli pozrieť aj v zápase. Dostal som vtedy jeden gól, no prehrali sme 0:1.

Ako vnímate veľkú konkurenciu na brankárskom poste?

Chalani v českej lige aj Julo Hudáček v Rusku chytajú výborne, takže vôbec neviem odhadnúť, aké sú moje šance. Som však presvedčený, že každý z nás má ešte šancu presvedčiť realizačný tím. Konkurencia je dobrá. Keby boli traja brankári istí od začiatku sezóny, mohlo by sa to prejaviť menšou ľahkovážnosťou. Teraz neprichádza do úvahy, aby niekto niečo vypustil. Každý z nás je pod tlakom.

Máte prehľad o tom, ako sa komu darí?

Sledujem výsledky a štatistiky. Viem, že Paťovi Rybárovi sa darí v nulách, chytá skvele. Je to mladý brankár, potvrdil pozíciu jednotky v dobrom mužstve, výborná vizitka. Braňo Konrád má tiež veľa núl, Julo Hudáček zase odchytal v KHL super zápasy. Všetci chytajú veľmi dobre a majú vysoké percentá. Otázka brankárov na olympiádu je otvorená.

Denis Godla. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Denis Godla Denis Godla.

Poteší vás aj prípadná pozícia brankárskej trojky alebo ste typ, ktorý chce vždy chytať?

Určite by som radšej chytal. Som presvedčený, že každý z nás sa chce na olympiáde postaviť do bránky. Dopredu to však neriešim. Zápas v Nórsku, v ktorom dostanem šancu, sa pokúsim užiť si a zároveň dám do neho všetko. Potom bude na tréneroch, ako sa rozhodnú.

Myslíte, že môže o nominácii rozhodnúť práve výkon v jedinom stretnutí, ktoré každý z vás odchytá?

Ten zápas bude pre každého z nás dôležitý, ale nie rozhodujúci. Viem, že nás všetkých pozorne sledujú. Do záverečnej nominácie je ešte veľmi ďaleko. Dôležitá bude forma v januári a aj to, či sa niekto nezraní. Uvidíme, ako to dopadne.

Ako ste spokojný s doterajším priebehom ročníka v Kuopiu?

Mám odchytaných väčšinu zápasov vo fínskej lige. Veľmi mi pomáhajú tréneri brankárov, v Kalpe som veľmi spokojný. Zo začiatku sme sa trápili, ale už je to lepšie. Pozbierali sme sa a hráme dobre. Do piatka sme ťahali parádnu sériu deviatich víťazných stretnutí. Po reprezentačnej prestávke sa pokúsime o ďalšiu. Musíme zbierať body, aby sme postúpili do play off z čo najlepšej pozície.

Máte dôveru trénera. Je pre vás dôležité, že chytáte veľa?

Samozrejme. Som vo veku, keď brankár potrebuje chytať, aby výkonnostne rástol. Už teraz mám na konte viac zápasov ako v predošlej sezóne, čo som si dal za cieľ. Podpísal som v klube zmluvu na ďalšie dva roky. Naznačili mi, že by som sa mal stať klubovou jednotkou, z čoho mám radosť. Zo začiatku som chytal veľa. Síce sa zranil Niko Hovinen, ale vedenie prinieslo kvalitného brankára Heleniusa z Jokeritu. Bol som prekvapený, že som dostal toľko šancí na jeho úkor. Teraz sa vrátil na ľad Hovinen vo veľkej forme. Z piatich zápasov vychytal tri nuly. Som rád, že sa zatiaľ striedame – každý chytá jeden zápas.

Cítili ste už pri prvom prestupe do Fínska pred dvoma rokmi, že vám táto severská krajina sadne?

Vôbec. Vedel som, že vo Fínsku majú veľmi dobrú brankársku školu, šiel som teda do dobrého prostredia. Ukázalo sa, že mi to tam sedí. Tamojší hokej i krajinu som si obľúbil. Momentálne mi tam vyhovuje všetko.

Denis Godla. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Denis Godla Denis Godla.

December sa pomaly prehupne do druhej polovice. Pripomína vám tento čas šampionát dvadsaťročných?

Pripomenuli mi ho najmä mladí chlapci v klube. Francúz Texier a dvaja mladí Fíni sa práve pripravovali na záverečné sústredenie dvadsiatok. S domácimi chalanmi sme to trošku rozoberali. Vravel som im, že Slováci nad nimi tento rok vyhrajú. Spoluhráčom prajem, aby si šampionát užili, ale ešte viac budem držať palce Slovákom. Nech sa dajú dokopy, vytvoria dobré mužstvo a odohrajú čo najlepší turnaj.

Fíni sa pred rokom trápili, museli hrať o záchranu a počas turnaja odvolali hlavného trénera. Akú to malo v krajine odozvu?

Šampionát som sledoval len zbežne. Bolo to dosť zvláštne, Fíni boli na hrane vyradenia z elitnej skupiny. Niečo tam nepasovalo. Vymeniť trénera počas šampionátu, to je pre mňa veru novinka. Čosi také som nevidel. No reakcie odbornej verejnosti ani fanúšikov som príliš neregistroval. Tamojšie médiá až tak nesledujem, takže nemám prehľad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Denis Godla #Pjongčang 2018