Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výborný brankár i človek. Vladimír Dzurilla by oslávil 75 rokov

V stredu 2. augusta by sa najlepší slovenský hokejista 20. storočia Vladimír Dzurilla dožil 75 rokov.

02.08.2017 06:00
debata
Vladimír Dzurilla. Foto: ARCHÍV HOCKEYSLOVAKIA.SK
Vladimír Dzurilla Vladimír Dzurilla.

Trojnásobný olympijský medailista a držiteľ deviatich medailí z MS (z toho troch zlatých) však už viac ako dve dekády nie je na tomto svete, keď 27. júla 1995 ho v nemeckom Düsseldorfe zradilo srdce. Niekdajší vynikajúci brankár chytal až do roku 1982, neskôr pracoval ako tréner.

Člena Siene slávy IIHF a Siene slávy slovenského hokeja si v utorok pripomenuli zástupcovia SZĽH, ktorí na pôde zväzu privítali vdovu po elitnom svetovom gólmanovi pani Zlaticu Dzurillovú.

Po Vladimírovi Dzurillovi je pomenovaná trofej pre najlepšieho slovenského brankára v ankete Hokejista roka, v Piešťanoch sa na jeho počesť koná mládežnícky turnaj reprezentačných výberov Memoriál Vlada Dzurillu.

"Bol to úžasný parťák s neuveriteľným pokojom, ktorý sceľoval mužstvo dohromady. Istota z neho priam žiarila, bolo na neho stopercentné spoľahnutie. Vážili sme si ho, bol pre nás zlato,“ spomína na niekdajšieho spoluhráča iná slovenská hokejová legenda, Jozef Golonka.

"Vlado Dzurilla sa svojím výkonom stal nesmrteľnou legendou,“ myslí si Peter Šťastný.

Poštová známka s podobizňou Vladimíra Dzurillu. Foto: Slovenská pošta
Vladimír Dzurilla, známka Poštová známka s podobizňou Vladimíra Dzurillu.

Skúsený tréner Július Šupler na neho tiež spomína s úctou.

"Už samotná voľba Vlada Dzurillu za najlepšieho slovenského hokejistu 20. storočia hovorí za všetko. Vynikajúci brankár i človek, super osobnosť aj v kontexte svetového hokeja, ktorá dala nášmu hokeju nesmierne veľa. Je najžiarivejším príkladom toho, ako prístupom k tréningu v symbióze s obrovským talentom a obdivuhodným ľudským rozmerom možno dospieť k najvyšším métam. Mladí hokejisti majú vo Vladovi Dzurillovi ten najlepší príklad,“ poznamenal.

Vyjadrenia Jozefa Golonku, Petra Šťastného a Júliusa Šuplera priniesol oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Dzurilla