Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan by sa mal starať o hokejové veci, Kohút o manažment

Mrzí ho, že vnútorné problémy hokejového zväzu sa prepierajú na verejnosti. Marián Hossa (38) si vie predstaviť, že si oblečie dres Slovenska na domácom šampionáte v roku 2019.

09.06.2017 06:00
Hossa Foto: ,
Slovenský hokejista Marián Hossa.
debata (5)

„Nechcem však plánovať dlhšie dopredu. Uvidíme, či ma hokej ešte bude baviť a najmä či budem zdravý,“ vravel trojnásobný víťaz Stanleyho pohára v rozhovore s novinármi počas tenisového turnaja Stars for Stars Media Cup.

O problémoch v slovenskom hokeji

Veľa sa o tom píše, mnohí ľudia to komentujú, ale myslím si, že je to na škodu. Vo férových voľbách bol zvolený prezident Martin Kohút. Je zodpovedný za chod zväzu a treba mu dať priestor – celé volebné obdobie, aby ukázal, čo dokáže. Nie po roku hľadať nového prezidenta. Bola by to hlúposť. Všetko sa asi odrazí od toho, ako sa rozhodne Miro Šatan. Dokázal by urobiť správnu postupnosť krokov a rozdeliť úlohy. Martin Kohút by mal na starosti manažment a hokejovú stránku by riadil Miro, ktorý to skvele zvládol aj na Svetovom pohári.

O Miroslavovi Šatanovi

Hovorili sme spolu dvakrát – raz počas sezóny, raz po jej skončení. Bolo by fajn, keby zobral pozíciu generálneho manažéra. Náš hokej by z toho mohol ťažiť. Nevidím veľa iných adeptov.

Miroslav Šatan. Foto: SITA, Lucia Šimková
Miroslav Šatan Miroslav Šatan.

O novom reprezentačnom trénerovi

Musí to byť niekto, kto má potrebnú autoritu. Či má slovenskú národnosť, alebo nie, nie je podstatné. Ak dosiahneme výsledky, príde radosť z hokeja a nikoho nebude zaujímať, odkiaľ je tréner. Možno máme trénerov, ktorí majú potenciál byť v budúcnosti na tejto pozícii, ale ešte by im to asi nepasovalo. Pokojne nech je teraz zahraničný tréner a v budúcnosti opäť slovenský.

O bojkote

Bojkot nepokračuje. Čítal som o tom, ale je to úplná hlúposť. Po nespravodlivých voľbách prezidenta zväzu pred dvoma rokmi sme chceli nastaviť systém tak, aby sa volilo spravodlivo a každý mal šancu uspieť. Hneď ako sa to udialo, bojkot sa skončil.

O účasti hráčov z NHL na ZOH

Počul som, že rozhodnutie NHL je definitívne, ale aj názory, že vedenie ligy blafuje. Neviem, čo si mám o tom myslieť. Samozrejme, bola by škoda, ak by sme tam hrať nemohli – najmä pre strednú generáciu hokejistov. Nikdy som sa na to nepozeral tak, že by to mohla byť moja posledná olympiáda – len tak, že je škoda, ak bude bez hráčov NHL.

O MS 2019 na Slovensku

Idem rok po roku, nechcem plánovať dlhšie dopredu. Uvidíme, či ma hokej ešte bude baviť a najmä, či budem zdravý. Teraz si viem predstaviť, že tam budem hrať, ale žiadne veľké méty si už dávať nechcem.

O tenise

Teraz som hral asi po štyroch rokoch, medzitým som raketu v ruke nedržal. Celkom ma to bavilo. Asi budem musieť striedať golf práve s tenisom. V televízii si dobrý tenis pozriem rád, ale už to nesledujem ako v minulosti. Mám rád Nadala aj Federera, ale teraz ani neviem, kto ako hrá na Roland Garros.

Hokejista Marián Hossa počas tenisového turnaja. Foto: Stars for Stars
Marián Hossa Hokejista Marián Hossa počas tenisového turnaja.

O letnej príprave

Tento týždeň som začal trénovať. Doteraz som sa venoval najmä deťom a po prílete na Slovensko som mal aj nejaké stavebné povinnosti. Užívam si, že je tu krásne počasie. Oddychoval som päť týždňov, čo je moja tradičná porcia. Mám rád posilňovňu, preto nemám s letnou prípravou problém. Nastavujem si ju tak, aby som sa počas sezóny cítil dobre. Od minulého leta sa už nepripravujem sám, ale s kamarátom. Nastavuje mi tréningy podľa podkladov od Blackhawks. Vyhovuje mi to, skvele ma motivoval. Na dovolenku sa veľmi nechystáme. Možno len vybehneme niekam s manželkou na štyri dni. Po sezóne sa mi nikdy nechce príliš cestovať.

O sezóne

Individuálne sa mi darilo. Z tohto pohľadu môžem byť spokojný. Dal som dvakrát toľko gólov ako v predošlej sezóne, čo nie je v mojom veku jednoduché. Od začiatku som sa dostal do hernej pohody a to je pre hokejistu dôležité. V základnej časti to bolo fajn, ale play off dopadlo veľmi škaredo. Skončili sme prirýchlo. Nečakali sme, že nás Nashville zničí v štyroch zápasoch.

O Nashville

Vypadli sme s tímom, ktorý zažíva famózne play off a má veľmi dobrú šancu vyhrať Stanleyho pohár. Mrzí nás to najmä preto, že sme čakali, že opäť pôjdeme ďaleko. Mužstvo sme mali výborné a v základnej časti sme si vybudovali veľký náskok. Potom sme hrali uvoľnene a to nám asi ublížilo. Keď nehráte naplno a mentálne nie ste stopercentne pripravení na to, že musíte vyhrať zápas, tak to pred play off nie je dobré.

O zmenách v klube

Veľké neočakávam. Viem, že vymenili asistenta trénera – asi si to niekto musel zlíznuť. Hlavný tréner Quenneville je však v obľube po veľkých úspechoch z minulosti, jeho pozícia je pevná. Vyhodiť ho by bola chyba. Podpísali sme pár mladších českých hráčov, kostra však asi ostane rovnaká a vo vedení tomu dajú ešte rok šancu.

O Slovákoch v tíme

Už to neberiem tak, ako keď som bol mladší. Vtedy sú pre vás krajania v tíme dôležitejší. Samozrejme, aj teraz som rád, keď do mužstva pribudne Slovák a vieme si vytvoriť svoju, trošku inú atmosféru. Trebárs na spoločných večeriach.

O Richardovi Pánikovi

Počul som o ňom, že keď sa otvorí a dostane zo seba, čo sa v ňom skrýva, dokáže dominovať. Mal časť sezóny, keď držal puk na hokejke a strieľal krásne góly. Naozaj dominoval. Sezónu mal vynikajúcu a potvrdil, že môže hrať v tíme prvé husle. Teraz dostal krásnu zmluvu na dva roky a verím, že má pred sebou úspešné ročníky v Chicagu.

Slovenský útočník Chicaga Richard Pánik pred... Foto: SITA/AP, Jason Franson
Richard Pánik, Andrej Sekera Slovenský útočník Chicaga Richard Pánik pred svojím krajanom z Edmontonu Andrejom Sekerom.

O 500. góle v NHL

Prišlo to hneď v úvode sezóny, už si na to ani poriadne nepamätám (smiech). Samozrejme, potešilo ma to. Príliš som však nad tým nepremýšľal. Keď sa raz budem spätne pozerať na to, že som v NHL strelil päťsto gólov, o čom sa mi nikdy ani nesnívalo, bude to krásne. Nepremýšľam nad tým, či prekonám aj Stana Mikitu. Ak sa to podarí, budem rád. Keď nie, nebudem smútiť. Len keby to bolo o gól, asi by ma to trošku hnevalo (smiech). Spoznal som sa s ním, je to vynikajúci človek.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa