Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokej rozčesol zlatých chlapcov. Stmelí ich Šatan?

Slovenský hokej, rodinné striebro slovenského športu a súčasť národnej identity, už päť rokov upadá. Výkonmi na majstrovstvách sveta, vzťahovo na najvyšších postoch, ba aj medzi hráčmi zlatej generácie.

30.05.2017 08:00
Slovensko, hokej Foto: ,
Sklamaní Slováci po zápase proti USA na MS 2017.
debata (43)

Na nečakané striebro z roku 2012 sa síce príjemne spomína, no čas potvrdil, že šlo o výnimku z nepríjemného pravidla o ústupe z pozícií. Odvtedy hokeju pod Tatrami poriadne zateká do korčulí. Až tak, že tréner reprezentácie Zdeno Cíger má problém so šéfom zväzu Martinom Kohútom a hovorí o sabotáži a podrazoch. Cez médiá a sociálne siete si posielajú odkazy aj bývalí spoluhráči z národného tímu, ktorí získali pre Slovensko pred pätnástimi rokmi v Göteborgu historické zlato. Padá naň smútok.

Čo sa deje v slovenskej hokeji? Prečo bojovali zverenci Zdena Cígera v Kolíne o záchranu medzi elitou a nie o štvrťfinále?

Odpoveď je vcelku jednoduchá – na nedávno úspešný šport padá tieň toho, čo sa v ňom za pätnásť rokov od Göteborgu zanedbalo. Hokejisti zo svojich veľkých úspechov (tri medaily za štyri roky: 2000, 2002, 2003) vyťažili pramálo. Sľuby od politikov sprava i zľava ostali na papieri. Popri tom stagnovala práca s mládežou. Zatiaľ čo v krajinách, ktoré Slováci v minulosti vysoko zdolávali, šiel hokej nahor, pod Tatrami klesá.

Zlatí slovenskí chlapci z Göteborgu.

Pred dvoma rokmi sa skupina okolo Richarda Lintnera rozhodla zmeniť status quo a vymeniť vo voľbách dlhoročných funkcionárov na čele s Igorom Nemečkom. Zvonka sa zdalo, že by to nemal byť problém. Zdatný rečník Lintner si získal podporu verejnosti i svojich bývalých spoluhráčov. Nenaklonil si však väčšinu tých najdôležitejších – s hlasovacím právom.

Na opätovné Nemečkovo zvolenie zareagovala veľká skupina súčasných a bývalých reprezentantov bojkotom. „Nik z nás nešiel doň pre antipatiu voči konkrétnej osobe, šlo o neférovú voľbu prezidenta SZĽH,“ tvrdí aj spätne koordinátor hráčov Michal Handzuš. Pred šampionátom v Kolíne vylúčil, že by bojkot pokračoval: „Vždy sme boli otvorení a hovorili sme, prečo to robíme. Teraz nie je žiaden dôvod na bojkot.“

Zdeno Cíger v hektickom čase prijal post reprezentačného trénera, generálnym manažérom sa stal Róbert Švehla. Rešpektovaným hráčskym autoritám viacerí tento krok nevedia odpustiť. Vraj sa postavili proti hráčom z NHL a ostatným z bojkotujúcej skupiny.

Vlani na mimoriadnom kongrese vystriedal na pozícii prezidenta zväzu Nemečka Martin Kohút. Podporila ho väčšina štrajkujúcich, avšak po roku od jeho zvolenia sa udiali veci, ktoré opäť otravujú atmosféru v hokejovej rodine. Kohút sa bez vedomia trénera Cígera stretol s hráčmi NHL, čo je precedens non plus ultra, objavili sa problémy s materiálnym zabazpečením reprezentácie. Televízna debata v Markíze potvrdila, že ich osobné spory nevyrieši ani čas.

Martin Kohút. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Kohút Martin Kohút.

Kohútov odchod verejne požaduje bývalý člen výkonného výboru SZĽH Andrej Gmitter. K nemu sa pridal aj bývalý skvelý útočník Žigmund Pálffy, vo vlaňajších voľbách podporoval Kohútovho protikandidáta Tibor Turana.

Pálffyho hnevá, že sa v slovenskom hokeji opäť rozohráva mocenský boj. Pôvod vidí v neúspešnej Lintnerovej kandidatúre. „Kohút sa obklopil ľuďmi okolo Richarda Lintnera, ktorý je nahnevaný, že prehral voľby,“ povedal pre denník Nový Čas. Lintnerova odpoveď prišla vzápätí – formou otvoreného listu na facebooku.

Kohút nemá v ruke najlepšie karty, ale verí, že jeho esom bude Miroslav Šatan. Angažovanie ikony slovenského hokeja by nie príliš populárnemu prezidentovi zvýšilo renomé medzi fanúšikmi i v hokejových kruhoch. Dobre to vie a o snahe získať ho hovorí už rok.

Miroslav Šatan. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Miroslav Šatan Miroslav Šatan.

Šatan vždy skvele stmelil mužstvo v kabíne a mnohí veria, že by mohol spojiť aj rozdelenú hokejovú rodinu. Verejnosť čaká na jeho rozhodnutie. Či vezme pozíciu generálneho manažéra a pomôže Kohútovi ustáť náročnú situáciu, alebo šéf zväzu bude riešiť alternatívu B. Šatan už prezidentom zväzu byť mohol – ako kandidát Lintnerovej skupiny pred dvoma rokmi. Vtedy takúto výzvu neprijal. Zdá sa, že najbližšie smerovanie vzťahov určí práve Šatanovo rozhodnutie. Do mesiaca by malo byť známe.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #Zdeno Cíger #Martin Kohút