Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sklenár: Rusi budú nepríjemní. Veríme, že ich zdoláme

Úvodný zápas majstrovstiev sveta v hokeji do 18 rokov proti Fínsku (4:5) mu, ako sám priznáva, nevyšiel. V nasledujúcich dvoch (proti Kanade 3:4 po predĺžení, s Lotyšskom 4:0) dostal šancu jeho kolega Jakub Kostelný. V utorkovom súboji o 3. priečku v A-skupine proti Švajčiarsku (2:1) bol brankár Juraj Sklenár (17) jedným z najlepších hráčov na ľade.

19.04.2017 23:00
Juraj Sklenár Foto: ,
Brankár Juraj Sklenár.
debata

„Do každého zápasu ideme naplno a chceme zvíťaziť,“ vraví odchovanec nitrianskeho hokeja pred dnešným štvrťfinále v Poprade proti Rusku (od 17.15, prenos na Dvojke).

Ako ste sa cítili v zápase proti Švajčiarsku?
Chytalo sa mi veľmi dobre. Bol to veľmi dynamický duel, veľa sa korčuľovalo, mal som aj dosť zásahov (25/26, úspešnosť 96,15 %, pozn.). Švajčiari hrali agresívne, tlačili sa do bránky a boli nepríjemní. Pomohli mi chalani, zblokovali veľa striel. Je skvelé, že sme vyhrali. Proti Kanade mi to nevyšlo tak, ako som si to predstavoval. Kubo Kostelný zachytal výborne, bol oporou mužstva. Gratulujem mu k nule proti Lotyšom. Vzájomne si držíme palce a podporujeme sa. Som vďačný trénerom, že mi dali znova šancu zasiahnuť do šampionátu. Mám radosť z toho, že to bol víťazný návrat.

Bolo v hre Švajčiarov niečo, čo ste nečakali?
Vôbec nás neprekvapili, hrali presne to, čo sme od nich očakávali. Nastupovali sme proti ich zostave, akú majú na šampionáte, veľmi často. Musím Švajčiarov pochváliť – hrali bojovne a so srdcom, podobne ako aj my. Predviedli dobrý výkon a výrazne prispeli k kvalitnému vyvrcholeniu základnej skupiny.

Tempo zápasu sa postupne stupňovalo. Na konci ste mali podstatne viac práce ako na začiatku…
Áno, po prvej časti som mal len pár zákrokov. To je pre brankára vždy náročné, musel som sa však udržiavať v koncentrácii. V druhej a tretej časti bolo tempo omnoho vyššie. Necítim sa však ako muž zápasu, o tom to vôbec nie je. Hráme tímovo, nie na seba. Podali sme výborný kolektívny výkon a deliť ho na jednotlivcov nerobí dobrotu.

V tretej tretine ste mužstvo za stavu 2:1 uchránili pred gólom. Po chybe obrany ste vygumovali súperovho útočníka skvelým zákrokom lapačkou. Odľahlo vám?
Je dobré, keď takýto veľký zákrok príde, vždy to brankára povzbudí. Nedostali sme gól a to je najdôležitejšie. Chceli sme udržať stav 2:1 až do záverečnej sirény a to sa nám podarilo. Na konci stretnutia sme Švajčiarom nedovolili dostať sa do záverečného tlaku. Chalani hrali jednoducho, vyhadzovali puky do stredného pásma a snažili sa držať hru čo najďalej od našej bránky.

Tribúny po vašej bravúre skandovali vaše meno. Zaregistrovali ste to?
Áno, je to skvelý pocit, keď vám fandia plné domáce tribúny. Povzbudzujú nás celých 60 minút, vlievajú nám novú energiu. Sme radi, že ich bavíme hokejom. Máloktorá reprezentácia sa môže pochváliť tým, že ju diváci ženú vpred a ďakujú jej, či vyhrá alebo nie. Niečo také nám môžu ostatní závidieť. Je to skúška aj pre nás, aby sme sa vyrovnali s tlakom. Zatiaľ sa nám to darí. Nesmieme sa nechať strhnúť publikom, skôr naopak – musíme sa sústrediť na svoju hru a ňou ho zaujať.

Vo štvrťfinále narazíte na Rusko. Čo od zápasu očakávate?
Je v podstate jedno, či by sme dostali Švédov, Rusov alebo Čechov. Do každého zápasu ideme naplno a chceme zvíťaziť. Rusi sú výborní korčuliari so skvelou technikou. Budú sa tlačiť do bránky a hrať agresívne. Sú veľmi nepríjemní, nečaká nás nič ľahké. Naposledy sme sa s nimi stretli minulé leto na Memoriáli Ivana Hlinku. Dlho sme s nimi hrali vyrovnanú partiu, v záverečnej tretine nám však dali štyri góly a prehrali sme 2:5. Vieme, čo od nich čakať. Veríme, že ich zdoláme.

Fínskych fanúšikov zaujali Fehérváry a borovička

Slovensko po šiestich rokoch opäť zažíva pravý hokejový ošiaľ.

Hoci majstrovstvá sveta 2011 v Bratislave a Košiciach domácej reprezentácii vôbec nevyšli, Slovensko počas historicky prvej organizácie šampionátu A-kategórie zažilo nevídanú hokejovú horúčku.

Hoci ide „len“ o vrchol sezóny pre reprezentácie do 18 rokov, organizátori k nim pristúpili veľmi zodpovedne, za čo dostali odmenu.

V základných skupinách na štadiónoch v Poprade a Spišskej Novej Vsi navštívilo zápasy viac ako 50-tisíc divákov. Pochopiteľne, najväčší záujem vzbudzujú stretnutia Slovákov. V hľadisku však môžete nájsť fanúšikov všetkých krajín, ktorí radi prelamujú medzinárodné bariéry.

„Vysoké Tatry vyzerajú fantasticky! Páči sa nám tu, na Slovensko sme sa radi vrátili. Navštívili sme aj majstrovstvá sveta 2011, máme na ne nádherné spomienky,“ usmieval sa pred popradským štadiónom Petteri z predmestia Oulu pripomínajúc bratislavský finálový triumf Suomi nad rivalom zo Švédska 6:1. „Možno niečo také zažijeme znova vďaka osemnástkam.“

V dobrej nálade – zrejme kvôli víťazstvu fínskych mladíkov v boji o prvé miesto v A-skupine nad Kanadou 6:3 – poprosil spolu so svojou manželkou o fotografiu so slovenskými divákmi, s ktorými sa zhovárali pred utorkovým stretnutím Slovenska proti Švajčiarsku.

„Fínska mládež nám v ostatných rokoch robí veľkú radosť, veď sa pozrite na Patrika Laineho. Aj v Poprade máme viacero šikovných hráčov, ktorí sa môžu presadiť aj v NHL,“ vraví programátor Petteri.

Ktorý hráč v slovenskom drese sa mu najviac pozdával počas vzájomného súboja? „Myslím si že z obrancu Fehérváryho rastie veľký hokejista. Má výborný prehľad aj fyzické dispozície.“ Páči sa mu, že organizátori nepremrštili cenu vstupného a oceňuje prezentáciu miestnej kultúry. Páčia sa mu ľudové pesničky, ochutnal oštiepok i borovičku.

„Páli ma v hrdle, ale chutí zaujímavo,“ smeje sa Petteri a vysvetľuje: „Ľudia sú tu veľmi priateľskí, v mnohom sme si podobní. My aj vy sme malými národmi s veľkou vášňou pre hokej. Atmosféra na tribúnach je fantastická. Rozprával som sa s fanúšikmi viacerých krajín, ale Slováci sú môjmu srdcu najbližší. Držím vašim chlapcom palce. Bolo by skvelé, keby sme sa stretli vo finále, nie?“ dodá so širokým úsmevom 49-ročný Petteri.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov #Juraj Sklenár