Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Graňák dobieha Šatana. Varuje pred silnými Rusmi

V ostatných dvoch rokoch im to na domácom ľade svedčalo. V konkurencii hokejistov Bieloruska, Nemecka a Švajčiarska v Banskej Bystrici (2015) a Žiline (2016) zdvihli nad hlavu trofej pre víťazov Slovakia Cupu.

10.02.2017 08:00
Dominik Graňák Foto: ,
Dominik Graňák.
debata

Zverencov Zdena Cígera čaká po víťaznom Nemeckom pohári a tretej priečke na Turnaji štyroch krajín vo švajčiarskom Bieli tretia reprezentačná akcia. V Nitre ju odštartujú piatkovým stretnutím proti ruskému olympijskému výberu (18.00, prenos vysiela RTVS), s ktorým si zmerali sily aj vo včerajšom prípravnom dueli v Nových Zámkoch (skončil sa po uzávierke tohto vydania). V sobotu ich, rovnako od 18.00, čaká Bielorusko alebo Švajčiarsko.

„Nepremýšľal som nad tým, že sme Slovakia Cup vyhrali v predchádzajúcich dvoch sezónach. Minulý rok nám to vyšlo celkom dobre. Myslím si, že Rusi budú veľmi silný a ťažký súper. Nevidel som zostavu, ale ich základňa je plná šikovných hráčov, ktorí pravidelne nastupujú v KHL. Proti mladíkom bojujúcim o reprezentačný dres je to niekedy ešte náročnejšie ako proti prvému výberu,“ zamyslel sa Dominik Graňák. Skúsený obranca by mal byť jedným z troch asistentov, ktorí zastúpia zraneného kapitána Vladimíra Draveckého.

„Vrátiť sa domov je vždy príjemné, obzvlášť pre nás – legionárov. Môžu sa na nás prísť pozrieť naši príbuzní a kamaráti. Teším sa aj na slovenské publikum. V reprezentácii trochu zmením prostredie a vypnem od záchranárskych prác v Rögle. Nebude to však žiadne oddychovanie, neprišiel som do reprezentácie len tak. Máme veľkú zodpovednosť za výsledky národného mužstva,“ ozrejmil 33-ročný bek.

Rögle je na poslednom 14. mieste švédskej ligy s 30 bodmi zo 40 zápasov. Graňák vynechal iba dva, má bilanciu 5 asistencií a žiadny gól.

„Nikdy nie je príjemné byť v takejto situácii. Zo športového hľadiska je to veľmi zlé. Napriek tomu v klube nie je hustá atmosféra. Človeka to mrzí, keď sa dlhodobo prehráva a vedenie nerobí žiadne zmeny. Som frustrovaný z toho, že robíme stále dookola tie isté veci a chyby. Hokej, ktorý momentálne predvádzame, nespĺňa kritéria najvyššej švédskej súťaže,“ vysvetlil.

Dres Rögle si oblieka už tretiu sezónu. Táto je preňho jedna z najhorších v kariére. Graňák mohol zo zostupom ohrozeného mužstva odísť, no neurobil tak.

„Počas sezóny som mal dve ponuky na odchod. Nakoniec som sa rozhodol ich odmietnuť. Nechcelo sa mi ísť preč zo Švédska a beriem to aj ako výzvu. Nejde to mužstvu ani mne. Budem sa snažiť prekonať to a bojovať až dokonca. Uvidíme na konci sezóny, či som urobil správne rozhodnutie,“ nešetrí sebakritikou. V počte reprezentačných zápasov (167) dobieha rekordéra Miroslava Šatana (183). Registruje túto štatistiku?

„Vnímam ju len vďaka novinárom. Viem, že štartov mám veľa. Nie sú však mojou hlavnou motiváciou. Radšej by som mal o sto štartov menej a o jednu medailu viac.“

Sympatického odchovanca trenčianskej Dukly veľmi zasiahla tragická smrť Jána Kobezdu. Generálny manažér a hlavný tréner Trenčína zomrel 27. januára na následky infarktu.

„Bol som šokovaný, keď som sa to dozvedel. Minulý rok nám pred sezónou s Ivanom Barankom dovolil, aby sme trénovali v Dukle. Vnímal som ho ako priateľského a otvoreného človeka. Vôbec mi nenapadlo, že by mohol mať zdravotné ťažkosti. Veľmi ma to zaskočilo a prinútilo zamyslieť sa. Mnohokrát riešime zbytočnosti a pritom nikto z nás nemá isté ani to, že tu bude aj v sobotu,“ dodal Graňák.

Program slovenskej reprezentácie

Piatok: 18.00 ruský olympijský výber. Sobota: 18.00 Bielorusko alebo Švajčiarsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák #slovenská hokejová reprezentácia #Slovakia Cup