Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Graňák: Na Nemecký pohár neprídem. Z princípu

Skúsený hokejový obranca Dominik Graňák (32) v tíme Rögle nadväzuje na predchádzajúcu švédsku anabázu.

10.10.2015 14:14
dominik graňák, Rögle Foto:
Z ponúk, ktoré som mal, som tím Rögle považoval za najlepšie riešenie, vraví Dominik Graňák.
debata (191)

Leskne sa aj zlatom z Färjestadu, avšak nováčik najvyššej súťaže až tak vysoko nerúbe. „Máme mladý tím, no trúfame si na účasť v play off,“ vraví dvojnásobný víťaz Gagarinovho pohára s moskovským Dynamom (2012, 2013).

Ako chutí návrat do Rögle? Poznáte niekoho z predchádzajúceho pôsobenia v klube?
Z ponúk a možností, z ktorých som si mohol vybrať, považujem tím nováčika najvyššej švédskej súťaže za najlepšie riešenie. Prostredie som dobre poznal z minulosti, v klube pracuje pár ľudí, ktorí tam boli aj pred šiestimi rokmi, keď som tam tiež hrával. K mužstvu som sa pripojil v auguste. V minulej sezóne ma trochu limitovali zdravotné problémy. Bola zvláštna v tom, že som vystriedal tri kluby. Verím, že táto bude podstatne lepšia. Aj preto, lebo zdravotne som v poriadku.

Do akého tímu ste prišli?
Do mladého, je v ňom veľký potenciál i veľa energie. Experti nás síce zaraďujú do spodnej polovice tabuľky. My im to neberieme, no chcem zabojovať o účasť v play off. Švédska súťaž je veľmi vyrovnaná. Vstúpili sme do nej dvoma výhrami, no dva z troch predchádzajúcich zápasov sme prehrali o gól, z toho jeden v predĺžení. Vo štvrtok sme si napravili chuť víťazstvom v Jönköpingu. Máme o niečo menej bodov, než sme plánovali, ale to ešte nič neznamená. Po siedmich kolách sme v tabuľke na ôsmom mieste zo štrnástich tímov.

Obrana má aj slovenský rukopis. Zahráte si v dvojici s Ivanom Barankom?
V základnej zostave nie, na ľade sa objavíme spolu, keď tréneri stiahnu hru na dve obrany. Vždy je dobré, keď je v tíme krajan. S Ivanom sme takmer susedia. Pôvodne býval v Helsingborgu, no práve sa presťahoval aj s priateľkou do Ängelholmu, päťsto metrov od môjho bytu. Čakajú prírastok, trochu som im pomohol so sťahovaním. Rögle ostalo v názve klubu, je to malá dedinka, kde na rybníku začali hrávať bandy hokej. Doma sme v Ängelholme, neveľkom, ale príjemnom meste vzdialenom asi 80 kilometrov od Malmö. V tunajšom regióne na švédskom juhu hovoria, že metropolou je Kodaň. Máme k nej bližšie než do Štokholmu.

Dohovoríte sa už po švédsky?
Rozumiem takmer všetko, hokejovú terminológiu ovládam, no s hovorením je to trochu náročnejšie. Vo Švédsku skoro každý hovorí po anglicky, takže jazykovú bariéru nepociťujem.

Patríte do skupiny slovenských hokejistov, ktorí žiadajú nové voľby prezidenta zväzu. O necelý mesiac čaká slovenskú reprezentáciu na Nemeckom pohári prvá medzinárodná konfrontácia. Pred štyrmi rokmi ste ako kapitán tímu preberali víťaznú trofej. Prídete do národného tímu?
(po chvíľke) Nie. Tak som to povedal aj generálnemu manažérovi Robovi Švehlovi. Stojím za skupinou chalanov, ktorú vedie Mišo Handzuš. Je pre mňa veľká autorita, poznám ho ako vysoko charakterného človeka. Verím mu. Kým nedôjde k dohode o nových voľbách, reprezentácia ide bokom.

Považujete to za správne? Hypoteticky – ak k dohode nepríde do májových majstrovstiev sveta, čo potom?
Verím, že až tak ďaleko to nedôjde… Nehovorí sa mi o tom ľahko, hrať za národný tím som vždy považoval za najvyššiu česť, do repezentácie som sa tešil. Mali sme v nej vždy výborné podmienky. Nie je to príjemná situácia pre nikoho z nás, ale nemáme inú páku. Pre nás sú nové voľby principiálna záležitosť.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Dominik Graňák #bojkot