Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtkov najlepší turnaj za štyri roky. Viacerí hráči si vypýtali nomináciu, tvrdí

Slovenskí hokejoví reprezentanti triumfovali v Banskej Bystrici na turnaji Slovakia Cup po dvoch víťazstvách nad Nemeckom (4:1) a Švajčiarskom (5:0).

08.02.2015 15:34
Sýkora, Hudáček Foto: ,
Ján Sýkora (vľavo) a brankár Libor Hudáček zabávali vypredané hľadisko aj po zápase.
debata (1)

Oboch súperov zdolali po veľmi dobrých výkonoch a viacerí hráči si vypýtali miestenku aj na blížiaci sa májový svetový šampionát v Prahe a Ostrave.

"Je to tak. Veľa hráčov si vypýtalo nomináciu na majstrovstvá sveta. Zahrali sme najlepší turnaj za štyri roky, čo som pri mužstve. O tom svedčí aj skóre 9:1. Navyše, súperi si proti nám nevytvorili ani veľké šance. Pod naše výsledky sa podpísala aj kvalita hráčov, všetci boli zdraví a prišli tí najlepší, ktorých v Európe máme. Pozitívna je hlavne nálada v mužstve. Mali sme lepší káder ako na turnajoch predtým, prišli hokejisti, ktorí sa presadzujú v európskych ligách,“ hodnotil hru svojho tímu po skončení turnaja v Banskej Bystrici tréner Vladimír Vůjtek, pričom neskrýval spokojnosť s priebehom oboch duelov.

"Musím povedať, že ma potešili oba zápasy. Hrali sme v nich zodpovedne, bez zbytočných faulov a v pohybe. Mali sme aj väčšiu kvalitu ako súperi.“

V zápase s Nemeckom dostal v bránke priestor skúsený 35-ročný gólman Ján Lašák (Liberec) a so Švajčiarskom pre zmenu o deväť rokov mladší Július Hudáček (Örebro). Obaja však veľa práce nemali, súperi ich na turnaji dostatočne nepreverili. „Nešlo na nich veľa striel a neboli pod tlakom. Musím však vyzdvihnúť ich sústredenosť na celý zápas,“ podotkol tréner Vůjtek na margo výkonu oboch spomínaných slovenských brankárov.

V Banskej Bystrici žičila slovenským hokejistom aj vynikajúca divácka kulisa. Pochvaľovali si ju hráči i samotný tréner. "Diváci si vážili, že sem prišlo národné mužstvo. Publikum bolo športové. Ľudia tu veľmi dobre povzbudzovali nielen našich hráčov, ale napríklad aj Švajčiarov v dueli s Nemeckom, veľmi vrelo ich prijali,“ netajil nadšenie slovenský reprezentačný kouč.

Kapitánske céčko na slovenskom drese nosil v oboch zápasoch obranca Dominik Graňák. Svoje miesto si zastal a turnaj mohol hodnotiť aj on pozitívne: "Sme radi, že sme vyhrali, obzvlášť doma. Zápasy nám vyšli hlavne výsledkovo. Mali sme v nich veľmi dobré časti, ale aj horšie. S dvoma výhrami vládne spokojnosť. Teší nás triumf na Slovakia Cupe, no treba povedať, že tu neboli najsilnejšie výbery Nemecka a Švajčiarska. Treba sa iba chvíľu tešiť, ale potom zabudnúť a sústrediť sa na dôležitejšie duely v sezóne. Som rád, že sa ľudia v Banskej Bystrici zabavili. Po dlhom čase mohli vidieť medzinárodný hokej. Kulisa tu bola výborná a pomáhala nám.“

V slovenskom útoku na turnaji zaujal hlavne bývalý hráč extraligovej Banskej Bystrice a v súčasnosti plzenský krídelník Ján Sýkora. Z celkovo deviatich gólov národného tímu strelil jeden a na ďalšie štyri prihral. Prsty mal vo viac než polovici presných zásahov Slovenska. "Pomohol nám hlavne plný štadión a neustále povzbudzovanie. Našťastie sme dokázali prelomiť streleckú smolu. Dúfam, že to pôjde takto ďalej a vydrží nám to aj na majstrovstvách sveta, bez ohľadu na to, či tam budem alebo nebudem. Hokej sa hrá na góly. Prestrieľali sme oboch súperov, hoci boli húževnatí. Preto sa môžeme tešiť a vyjadrovať spokojnosť,“ hodnotil turnaj najproduktívnejší slovenský hráč J. Sýkora.

Tréner Vůjtek bude mať po úspešnom triumfe na Slovakia cupe dilemu koho povolať do reprezentácie pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta v Česku. Najlepších hráčov po turnaji v Banskej Bystrice vyzdvihovať nechcel.

„Partia tu bola veľmi dobrá. Chlapci sa tešili na národný tím. Rovnako aj hráči Slovana Bratislava. Odreagovali sa a vydaril sa aj im tento turnaj. Vyzdvihol by som hlavne mladých obrancov, ktorí majú budúcnosť v slovenskom hokeji. Nik z hráčov sa tu nešetril. Všetci predviedli dobré výkony. Čo sa týka najproduktívnej­šieho útočníka Sýkoru, vedel som, že má formu už dva – tri mesiace. V českej lige dal tri hetriky, čo sa nepodarí každému. V Plzni hrá dobre, je v prvej lajne, nasadzujú ho aj na v presilovky, dostáva väčší priestor. Ak takto bude pokračovať naďalej, miesto na majstrovstvách sveta si zaistí,“ dodal tréner Slovenska Vladimír Vůjtek.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #Dominik Graňák #Ján Sýkora