Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doma sa chcem ukázať. Priblížiť si šampionát

Má parádnu fazónu. Hrá v prvom útoku Plzne, je jej najlepší strelec (16 gólov) i najproduktívnejší hráč (34 bodov). Zároveň sa drží v prvej dvadsiatke produktivity českej extraligy.

30.01.2015 10:00
Dej, Sýkora Foto: ,
Tréneri mi začali veriť, nastrieľal som nejaké góly a psychika išla hore, vraví slovenský útočník Plzne Ján Sýkora.
debata

„Zatiaľ sa mi vcelku darí. Dostávam veľký priestor na ľade a od toho sa odvíja aj moja produktivita,“ vysvetľuje slovenský reprezentačný útočník Ján Sýkora.

Nabudúci týždeň sa v Banskej Bystrici uskutoční Slovakia Cup. Ako vnímate, že sa predstavíte v drese národného tímu v meste, kde ste dlhšie pôsobili?
Teším sa. Hrával som tam, bude to pre mňa iné. Chcem sa doma ukázať v čo najlepšom svetle. Rodičia a najbližší ma už, pochopiteľne, v drese národného tímu videli. Ale teraz sa asi príde pozrieť viac kamarátov či členov rodiny. Vraj je už vypredané, tak som zvedavý, ako sa mi pre nich podarí zohnať lístky.

Myslíte už občas na májové majstrovstvá sveta v Prahe a Ostrave?
Sem-tam. Bolo by pekné, keby mi to konečne vyšlo a dostal by som sa do nominácie. Momentálne sa sústreďujem najmä na klub. Keď však prídem na zraz, prepnem na reprezentáciu. Bude pre mňa, rovnako ako pre každého iného, dôležité, ukázať sa v čo najlepšom svetle. Aby som zvýšil šancu dostať sa na šampionát.

Čomu vďačíte za vašu fazónu v českej lige?
V ostatných dvoch zápasoch som síce nebodoval – a proti Karlovým Varom som pokojne mohol streliť opäť hetrik – ale zatiaľ je to veľmi dobré. Dostávam veľký priestor, to je kľúčové. Pravidelne hrávam v prvej päťke i presilovkách. V českej lige sa veľa vylučuje a v početných výhodách body rýchlejšie pribúdajú. Chcú odo mňa, aby som dával góly. Najdôležitejšie však pre nás v Plzni je, aby sme sa dostali do play off. Tabuľka je vyrovnaná. Až na prvú štvoricu majú zvyšné tímy podobný počet bodov. Preto je pre nás dôležitý každý bod.

Beriete po základnej časti len prvú šestku alebo aj účasť v predkole play off?
Jasné, že berieme aj predkolo. No urobíme všetko preto, aby sme sa dostali do šestky, ktorá zaručí priamy postup do štvrťfinále. Momentálne sme siedmi. Šesť bodov nás delí od šiestych Pardubíc, ale len päť od desiatej Mladej Boleslavi. Po každom kole sa tabuľka mení.

Spomeniete si ešte, aké ste to mali náročné pri vašich začiatkoch v Plzni?
Samozrejme, v prvej sezóne to bolo ťažké. Nedostával som toľko priestoru. Teraz som prvé tri zápasy odohral v prvej lige, vraj aby som sa rozohral, ale odvtedy som nevynechal ani tréning ani zápas, hrám pravidelne a veľa. To je skvelé. Som spokojný. Tréneri mi začali veriť, nastrieľal som nejaké góly a psychika išla hore.

Váš spoluhráč Ryan Hollweg patrí medzi obávaných mužov ligy. Aký je v súkromí?
Super človek do kabíny aj na ľade. Je s ním veľká zábava. Navyše je pre mužstvo platný najmä v oslabeniach, v ktorých sa hodí do každej strely. Súperi z neho majú rešpekt, ale nemyslím si, že by hral zákerne. Vždy sa vypichujú jeho fauly kolenom. Často sa mu však chcú súperi uhnúť, pritom nechajú za sebou nohu a on dohráva súboj telom a zachytí ich. Rozhodcovia ho občas vylučujú len preto, že je to on.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Slovakia Cup #Ján Sýkora