Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mužstvo musí byť ako rodina, je krédo trénera s prezývkou Mrkva

Má kanadský pas a írske korene. Pre svoj vzhľad a ryšavé vlasy je prezývaný Červený či Mrkva. Slávu zažil v Bielorusku. A veľkú. Bola až taká, že zo schopností Glena Hanlona môžete mať pocit, že mu stačí mávnuť rukou a voda by tiekla do kopca.

24.03.2010 06:04
Glen Hanlon Foto:
Glen Hanlon sa takto tešil na posledných MS vo Švajčiarsku ešte na lavičke Bieloruska po zápase so Slovenskom. Jeho tím vtedy vyhral 2:1 na nájazdy. O rok neskôr sa sťahuje na lavičku slovenského tímu.
debata

V krajine, ktorá zostala skanzenom socializmu, dostal v kategórii šport ocenenie Muž roka. Popri reprezentácii sa vo voľnom čase venoval aj mládeži. Naučil sa síce len zopár slov po rusky, ale ľudia ho brali za svojho. Najmä, keď svoju prácu robil zadarmo. Aspoň to pred rokmi tvrdil. „Platí ma Washington (v klube NHL vtedy trénoval počas sezóny), bieloruský národný tím je záležitosťou srdca,“ vyhlásil medovo.

Hovorilo sa, že za jeho angažovaním stál bieloruský prezident Alexander Lukašenko – veľký hokejový nadšenec. A kanadskému koučovi neprekážalo, že tamojší režim považujú na Západe za nedemokratický. „Urobil na mňa veľmi dobrý dojem,“ reagoval stroho na adresu Lukašenka.

Glen Hanlon. Foto: SITA
Glen Hanlon Glen Hanlon.

Hanlonove hokejové krédo znie: Mužstvo je jedna rodina. „Za mimoriadne dôležitú považujem atmosféru v tíme. Tam, kde pracujem, sa usilujem utvoriť takpovediac rodinnú klímu so vzájomnou dôverou. V priaznivom ovzduší stúpa šanca na víťazstvo, lepšie sa prijímajú i prehry,“ tvrdil.

„Glen je typom vodcu a pritom je akoby jedným z nás, žije s tímom,“ vravel bieloruský hokejista Andrej Skabelka. ,,Veľa sa s hráčmi rozpráva a v prvej chvíli vie použiť tie správne slová. Dodáva nám sebavedomie, že môžeme zdolať kohokoľvek na svete."

Slovenský tím pre Hanlona nie je žiadnou neznámou. Vlani, na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku, proti nemu ako tréner Bieloruska ušil víťaznú taktiku. Mužstvo Jána Filca nedokázalo za 65 minút nájsť zbraň na taktickú a disciplinovanú hru súpera, napokon prehralo na nájazdy 1:2. Počas turnaja chválil Hanlona aj slovenský obranca Ľubomír Višňovský. Vyzdvihol, ako oživil hru Bieloruska. „Myšlienka mať zahraničného trénera pri slovenskej reprezentácii by sa mi páčila,“ pridal vtedy Višňovský v denníku Sme.

Glen Hanlon
Glen Hanlon Glen Hanlon

A práve Hanlon je z ponuky zahraničných trénerov tým, ktorý by so spoznávaním tímu, ktorý má viesť, nemal mať veľký problém. „Ak by prišiel zahraničný tréner, mal by len mesiac, aby sa zorientoval, to by bolo preňho ťažké,“ upozornil nedávno v rozhovore pre Pravdu Michal Handzuš.

Z lavičky Bieloruska si Hanlon prináša dôležitú skúsenosť s tým, čo to v praxi znamená, viesť z pozície Kanaďana európsky tím, a aj prehľad o tom, ako sa skladá súpiska, keď tréner nemá na výber veľa hráčov z NHL. ,,Môj tím hráčom z NHL nepatrí," vysvetľoval vlani v rozhovore pre Pravdu. „Ak sa ich snažíte do tímu, ktorý ste vybudovali počas tréningového kempu, pridať veľmi veľa, môže vám to mužstvo rozhádzať. Pre mňa sú dôležitejší hráči z ruskej KHL.“

Bielorusko má síce v NHL zhruba o desať hráčov menej než Slovensko, posíl zo zámoria však na majstrovstvá sveta v poslednom čase veľa nechodilo ani do reprezentácie Slovenska. „Vám sa väčšinu hráčov z NHL do tímu na majstrovstvá podarí dostať len zriedka,“ vravel ešte ako tréner súpera. ,,Málokedy máte to šťastie, že za vás príde hrať, povedzme, Chára. Ak by vám vždy prišli všetci, môžete hrať o titul každý rok."

Glen Hanlon počas pôsobenia na lavičke... Foto: SITA
Glen Hanlon Glen Hanlon počas pôsobenia na lavičke Washingtonu Capitals.

So Slovenskom Hanlona spája aj asistent doterajšieho trénera Jána Filca Ľubomír Pokovič, ktorý rovnako ako pôsobil v Dyname Minsk. „Keď Glen prišiel počas výluky v NHL do Minska, stretli sme sa na spoločnej večeri,“ spomínal počas lanského šampionátu. „Pre nás oboch bola prvá v novom pôsobisku. Spriatelili sme sa, a keď mal povinnosti v zámorí (istý čas viedol Washington Capitals), požiadal ma, aby som ho zastupoval aj s ďalšími jeho dvoma asistentmi. Spomínam si, že sme vyhrali turnaj v Taliansku.“

V čom videl Pokovič najväčší Hanlonov prínos? „Do ruskej školy priniesol kanadskú tvrdosť a disciplínu.“

debata chyba