Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejistka Kaliská: Gól, prihrávka a podrazenie

Kamaráti si pred pár týždňami robili z Eleny Kaliskej žarty, že na ďalšiu olympiádu pôjde už o dva roky. Ibaže na zimnú, do Vancouveru. Ako hokejistka. Slovenská kajakárka, dvojnásobná olympijská víťazka, si totiž v zime s obľubou obúva korčule a berie do ruky hokejku. A nedávno dokonca začala hrávať v ženskej lige za Spišskú Novú Ves.

22.12.2008 10:53
Elena Kaliská Foto:
Hokejistka Elena Kaliská.
debata

„Veľa ľudí mi hovorilo, že hokej hrám celkom dobre. Do olympiády v Pekingu som to veľmi nechcela pokúšať, ale potom som si povedala, že sa na to dám,“ vysvetľuje Kaliská. Jej tréner Peter Mráz nadšený nebol, ale napokon privolil. „Radšej si mohla po náročnej sezóne oddýchnuť a nie cestovať a hrať zápasy,“ zabŕdol.

Kaliská odohrala zatiaľ päť zápasov. „Strelila som jeden gól, mám jednu asistenciu a jednu trestnú lavicu za podrazenie,“ so smiechom vyratúva útočníčka. Puk za premiérový gól v súťaži si podľa hokejovej tradiície odložila. „V prvom momente som naň zabudla, ale spoluhráčky mi ho doniesli,“ opisuje.

Priznáva, že prvoligová hokejová skúsenosť jej otvorila oči. „Je to trochu iné, ako si človek predstavuje. Veľmi záleží na korčuliarskej technike, zdatnosti, súhre na ľade. Tie dievčatá nehrajú hokej týždeň, ale od detstva. A vidieť to. Keby som sa chcela dostať na ich úroveň, musela by som na sebe pracovať podstatne viac,“ rozoberá Kaliská.

Svoj krok však neľutuje a kým sa bude dať, rada by si ešte za Spišskú Novú Ves zahrala. Času jej však veľa neostáva – zimné prázdniny sa totiž končia a začína sa príprava na novú vodnoslalomársku sezónu. „V januári si možno ešte zahrám, ale koncom februára odchádzam na sústredenie do Austrálie, takže hokej bude musieť ísť bokom,“ naznačí čoskoro 37 ročná kajakárka.
Reči o štarte na zimnej olympiáde si nepripúšťa. „K tomu mám veľmi ďaleko. Vancouver radšej prenechám skúsenejším dievčatám, ktoré na to majú. Verím, že olympiáda bude pre ne úspešná.“

Kaliská dáva prednosť inej olympiáde – letne v Londýne v roku 2012. Aj keď už bude mať na krku štvrtý krížik. „Do Londýna sa pokúsim dostať. Nebude to jednoduchá cesta, ale verím, že ju zvládnem, " hovorí. Rodáčka zo Zvolena koketuje s myšlienkou, že kajak vymení za kanoe, ktoré bude novou ženskou kategóriou. "Kanoe som si vyskúšala a páčilo sa mi, hoci je to veľmi náročné. Odjazdím nejaké preteky a potom sa rozhodnem.“

debata chyba