Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štadión Ondreja Nepelu čaká totálna premena

Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave by mal prejsť v najbližšom čase veľkou rekonštrukciou, aby bol pripravený na prípadnú organizáciu majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2011. Majiteľ športového stánku Hlavné mesto SR Bratislava oficiálne začalo v súlade so záväznými technickými podmienkami pre usporiadanie MS proces prestavby zimného štadióna.

24.09.2008 20:01
Vizualizácia štadióna Ondreja Nepelu, nový štadión Foto:
Vizualizácia zrekonštruovaného Zimného štadióna Ondreja Nepelu.
debata

Projekt pripravila architektonická kancelária Fischer s.r.o., ktorá v minulosti navrhovala v objekte viaceré rekonštrukčné práce a stavebné úpravy.

Finančné náklady by mali dosiahnuť sumu 1 222 382 406 Sk (40 575 662,42 €). V rámci prestavby sa kapacita súčasného hľadiska zvýši zo súčasných 8026 miest na vyše 10 000, stúpne bezpečnosť návštevníkov, rozšíria sa prevádzkové priestory. Z hľadiska zmiznú stĺpy, ktoré bránia vo výhľade. Strešná konštrukcia bude úplne nová. „Nepôjde o zbúranie celého štadióna a postavenie úplne nového. To by si vyžadovalo úplne iné prostriedky. Využijeme mnohé existujúce konštrukcie. Každá konštrukcia síce obmedzuje, ale na druhej strane sa dá využiť aj v prospech budúceho riešenia,“ poznamenal architekt Dušan Fischer, podľa ktorého sa v projektoch snažili eliminovať negatívne prvky súčasného štadióna a vyzdvihnúť pozitívne.

„Ide o mestský štadión. Chceli sme pri projekte podporiť génius loci a tradíciu dnešnej arény a urobiť multifunkčnú halu, ktorá by okrem hokeja mohla byť využívaná aj na iné podujatia,“ dodal Dušan Fischer. Okrem hlavnej hracej plochy sú súčasťou projektu aj dve tréningové haly, pod ktorými budú podzemné parkoviská. Parkovanie by sa malo vyriešiť novou prístupovou cestou poza halu. Novinkou by bolo väčšie využívanie parteru štadióna, pri vstupoch by vznikli komerčné prevádzky. Do hľadiska by sa diváci dostávali po zosuvných schodiskách, ktoré by mali na Slovensku premiéru.

Rekonštrukcia je rozdelená do viacerých etáp. Do septembra by mal byť známy dodávateľ projektovej dokumentácie, do konca roka by mala byť spracovaná pre stavebné povolenie, v druhom štvrťroku 2009 sa nájde realizátor a vydá sa stavebné povolenie. S prestavbou by sa malo začať po skončení hokejovej sezóny 2008/09 v polovici roka 2009, ukončiť by sa mala vo štvrtom kvartáli 2010. 

Rekonštrukcia zimného štadióna Ondreja Nepelu zasiahne aj bratislavský Slovan. Na jeden a pol sezóny bude musieť hrávať na inej hale, v Bratislave prichádza do úvahy iba Zimný štadión Vlada Dzurillu v Ružinove. Ten má však oproti súčasnému domovskému stánku štvrtinovú kapacitu a počas zápasov bude určite vypredaný. „Jedno naše oko plače, druhé sa smeje. Rekonštrukciou bude trpieť hokej, ale aj keď rekonštruujete byť, tak trpíte, ale potom ste v pohodlnejšom a príjemnejšom prostredí. Neostáva nám nič iné, len vydržať a tešiť sa na krajší zajtrajšok,“ uviedol predseda predstavenstva HC Slovan Maroš Krajči, podľa ktorého je pripravený spolupracovať na projekte rekonštrukcie aj Slovenský zväz ľadového hokeja.

Primátor už o prestavbe štadióna informoval aj prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF Reného Fasela. V máji budúceho roka na kongrese IIHF v Berne bude spolu s predstaviteľmi SZĽH prezentovať prípravné práce svetového šampionátu. Ten zatiaľ podľa Ďurkovského ohrozený nie je. Bratislavský magistrát zároveň podporuje aj úsilie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) o výstavbu viacúčelového športovo-rekreačného areálu na území Petržalky, zatiaľ však nepozná žiadne detaily tohto projektu.

Čo rekonštrukciou získa Zimný štadión Ondreja Nepelu?

10 000 miest na sedenie
odstránené stĺpy z hľadiska
zväčšenie rozptylovej plochy
nové dopravné riešenie
1250 parkovacích miest v podzemnej garáži
2 tréningové haly
mestský parter s novými funkciami
zachovanie kúpaliska Tehelné pole
vytvorenie šport-parku

zdroj: Fischer s.r.o.

Vizualizácia zrekonštruovaného Zimného štadióna...
Vizualizácia zrekonštruovaného Zimného štadióna...
+3Vizualizácia zrekonštruovaného Zimného štadióna...
debata chyba