Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Silná spoveď Réwaya v Citronáde: Priznal veľké depresie, vychválil Spiš a ľutuje odchod z Montrealu

Bol jedným z najväčších talentov slovenského hokeja a padol na dno. Aj o najtemnejších chvíľach kariéry hovoril 28-ročný útočník Martin Réway v programe Cintronáda na RTVS, kde bol hosťom majstra sveta z Göteborgu Richarda Lintnera.

22.05.2023 23:21
Réway hokej Foto:
Martin Rewáy.
debata

V úvode relácie si Réway zaspomínal na MS do 20 rokov, na ktorých ako kapitán reprezentácie pomohol národnému tímu pod vedením trénera Ernesta Bokroša k zisku bronzových medailí.

„V mojej hokejovej kariére sú to zatiaľ tie najkrajšie spomienky. Bol som tam už štvrtý rok a moje úlohy boli z roka na rok vyššie,“ uviedol Réway.

Réway hokej Čítajte viac Réway reagoval na koniec a odchod zo Spišskej. Funkcionárom poslal jasný odkaz

Dva roky pred vydareným juniorským šampionátom si ho v drafte NHL vybral zo 4. kola Montreal Canadiens. A nebol ďaleko od toho, aby sa dostal až do vysnívanej NHL.

„Kemp sa mi podaril, zostal som až do záverečného vyraďovania. Získal som veľké skúsenosti – vidieť starších chalanov ako trénujú, to vám dá veľa. Najviac času som vtedy trávil s Jaroslavom Halákom a Tomášom Plekancom,“ prezradil Réway.

Za posledného pol roka urobil odchovanec Dolného Kubína rapídny reštart uhasínajúcej kariéry. Ešte v decembri 2022 hral vo Freiburgu druhú nemeckú ligu. No krátko pred play off sa vrátil na Slovensko a bol ťahúňom v Spišskej Novej Vsi.

Detailné štatistiky Slovákov na MS v hokeji Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
V nasledujúcom rebríčku (podľa vyťaženosti...

S tímom to napokon dotiahol až k bronzovým medailám a pamätný je najmä jeho gól v 7. zápase štvrťfinálovej série proti Banskej Bystrici. Lintner sa ho opýtal, ako sa z hráča v zabudnutí stal takmer adept na reprezentačný dres pred MS v hokeji.

„Bola v tom veľká porcia šťastia, najmä vo výbere toho správneho klubu, Spišskej Novej Vsi. Je pekné, že som dal ten gól, ale predtým sme hrali oslabenie 3 proti 5, videl som ako sa chalani hádžu do striel, bojujú jeden za druhého. Vedel som, že príde moment na gól a spôsob, ako im to budem môcť vrátiť,“ vysvetlil Réway.

Video
Atmosféra na MS v hokeji v Rige / Zdroj: TV Pravda

V ďalšej časti relácie sa nevyhol ani temného obdobiu svojej kariéry. V minulosti bolo takmer nemožné vidieť Réwaya v živom televíznom vysielaní. „Prechádzal som si nejakým procesom. Mal som roky, kedy som mal veľké depresie a vystupovania v televízii neboli pre mňa príjemné,“ priznal hokejový útočník.

Potvrdil, že z roka na rok sa cíti lepšie a tvrdo pracuje na zlepšení psychickej aj fyzickej kondície. „Cítim sa lepšie aj preto som mal teraz kvalitnejšiu sezónu, ako po minulé roky.“

Najhoršie obdobie prišlo v rokoch 2016 a 2017, keď na poldruha roka hokej na vrcholovej úrovni vôbec nehral. Následne sa pokúšal o reštart v zámorí, v Montreale a v tíme AHL Laval Rocket.

Pánik hokej Čítajte viac Na ľade jeden z najlepších, keď má odpovedať, ignorant. Prečo Pánik adresoval novinárom vulgárne slová?

„Ak je moment, ktorý by som chcel vrátiť späť, tak je to keď som odišiel z vlastnej vôle z Montrealu a išiel do Slovana.“ Dôvodom návratu bola hlavne psychická pohoda a nutnosť vrátiť sa domov na Slovensko.

„Rok a pol som vtedy nemohol nič robiť, išiel som tam so sto kilovou váhou, kondička bola otrasná. No potreboval som ísť preč, na Slovensko. Keď sa obzriem späť, mal som tam ostať, lebo druhá šanca už nemusí prísť,“ dodal Réway.

Najproduktívnejší Slováci na všetkých MS v hokeji Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Na nasledujúcich stránkach zistíte, ktorý...
debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Martin Reway #HK GROTTO Spišská Nová Ves