Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už nebudeme hokejovou Afrikou. Bratislavčan doviedol susedov po 22 rokoch medzi elitu

Poľskú hokejovú reprezentáciu priviedol k postupu do najvyššej kategórie MS v hokeji slovenský tréner Róbert Kaláber, ktorý je na ich lavičke od roku 2020.

06.05.2023 12:07
SR ZOH2022 Hokej kvalifikácia Slovensko Poľsko BAX Foto: ,
Róbert Kaláber na lavičke poľskej hokejovej reprezentácie.
debata (5)

Svetová hokejová elita síce až v piatok 12. mája začne v lotyšskej Rige a fínskom Tampere boj o medaily na tohtoročnom svetovom šampionáte, budúcoročné majstrovstvá sveta v Česku však už poznajú ďalších dvoch účastníkov.

Miestenku medzi šestnástkou najlepších si vybojovali hokejisti Poľska a Veľkej Británie, tieto výbery obsadili prvé dve priečky na turnaji A-skupiny I. divízie v MS v anglickom Nottinghame. Kým Briti sa medzi elitu vracajú po ročnej pauze, Poliaci si na to počkali dlhých 22 rokov.

Zatiaľ naposledy totiž hrali na MS ešte vo Švédsku 2002 a boli tam súpermi Slovákov na ceste za göteborským zlatom.

Šimon Nemec. Čítajte viac Sezóna sa pre obrancu Nemca v zámorí skončila. Draftová dvojka je voľná pre MS

Briti prešli turnajom v Nottinghame bez prehry, Poliaci tam podľahli iba domácim. Oba postupujúce kolektívy museli návrat medzi svetovú elitu potvrdiť až v záverečný hrací deň – Poliaci zdolali Rumunov 6:2 a Briti si poradili s Talianmi 5:3. Do „tretej ligy“ napokon zostúpili Litovčania, ktorí nezískali ani bod.

53-ročný bratislavský rodák Kaláber poľský hokej veľmi dobre pozná, pretože už od leta 2014 je bez prerušenia hlavným koučom klubu JKH GKS Jastrzebie.

„Veľmi ma teší, že nás už nebudú vnímať ako hokejovú Afriku a bielo-červená vlajka bude v hokejovej komunite rešpektovaná,“ povedal Kaláber, cituje ho oficiálny web Poľské zväzu ľadového hokeja (PZHL).

Podľa slovenského kouča pri kormidle poľského tímu sa jeho družstvo formovalo postupne. "Návrat hráčov ako Grzegorz Pasiut a Marcin Kolusz mal veľký vplyv na vývoj tímu.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Čítajte viac Česi sú štvrtý najväčší favorit MS v hokeji. Ako je na tom slovenská reprezentácia?

Pred odchodom do Nottinghamu som mal mimoriadne ťažký výber a, bohužiaľ, som sa musel vzdať niekoľkých hráčov," poznamenal. Podotkol tiež, že na postup výberu sa podpísal tímový duch.

„Bol veľmi dôležitý. Hráči vedeli, čo chcú a ako to chcú dosiahnuť. Veľmi sa teším z nášho úspechu, ale stálo to veľa tvrdej práce. Vytvorili sme tím, ktorý splnil cieľ. Toto je môj najväčší úspech v mojej trénerskej kariére. Som šťastný človek, pretože robím to, čo milujem,“ pokračoval Kaláber.

Naznačil tiež, že Poliaci by mohli resp. mali o rok na svetovom šampionáte hrať v ostravskej skupine a ich súpermi by boli aj Slováci. „Myslím si, že budeme hrať v Ostrave, blízko poľských hraníc. Snívam o tom, že si v Ostrave zaspievam aspoň raz poľskú hymnu,“ dodal.

Riga Aréna. Prechodný domov slovenských hokejistov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Riga Aréna - miesto, ktoré sa už o niekoľko dní...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Kaláber #poľská hokejová reprezentácia