Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Eštebák a súdruh! Desaťročie trvajúci spor legiend Štastného a Golonku ukončil Najvyšší súd

Trvá to takmer neuveriteľných desať rokov, odkedy si legendy slovenského hokeja Jozef Golonka a Peter Šťastný nevedia prísť na meno. Dôvodom bolo, že Šťastný počastoval "Žiletku" slovami súdruh a eštebák.

26.04.2023 10:06 , aktualizované: 10:29
Collage Maker-26-Apr-2023-10-13-AM-9620 Foto:
Peter Šťastný a Jozef Golonka.
debata (128)

Ako informoval denník SME, ich dlhoročné spory teraz ukončil Najvyšší súd. Šťastný sa definitívne musí Golonkovi za vyjadrenia ospravedlniť a musí zaplatiť aj trovy konania.

Celý spor odštartoval v roku 2013, keď RTVS odvysielala dokument Roberta Kirchhoffa o pomeroch v slovenskom hokeji. V ňom počas spovedania Golonku prikorčuľoval Šťastný. „Nech žijú komunisti a eštebáci,“ zakričal nahlas.

Prekvapený Golonka zareagoval a opýtal sa, koho tým myslel. „Súdruh, súdruh,“ odpovedal Štastný smerom ku Golonkovi. Pozrite si to na videu:

Peter Šťastný a Jozef Golonka v dokumente RTVS.

„To si trošku mimo, chlapče. Ale veľmi mimo. Eštebáci boli iní. Golonku si tam nevidel,“ znela odpoveď bývalého reprezentanta Československa.

Režisér Kirchhoff neskôr priznal, že celú debatu medzi známymi legendami slovenského hokeja úmyselne zinscenoval.

Collage Maker-26-Apr-2023-07-50-AM-1113 Čítajte viac Má dva tituly majstra sveta, hral v NHL. Exreprezentantovi Česka hrozí desaťročné väzenie

Ako priznal v minulosti Golonka pre Plus 7 dní, označenia „súdruh“, „komunista“ či „eštebák“ ho vytočili, pretože po okupácii Československa sovietskou armádou v roku 1968 rebeloval.

Najmä staršie ročníky si pamätajú, ako si na najbližšom svetovom šampionáte prelepil komunistickú hviezdu na drese izolepou a „Rusákom“ po vzájomnom zápase odmietli so spoluhráčmi podať ruku.

Golonka je podľa vlastných slov pyšný na to, že československé hokejové mužstvo po udalostiach v roku 1968 nepodalo „Rusákom“ na svetovom šampionáte ruku, ale aj na to, že si prelepoval komunistickú hviezdu na drese izolepou.

SR Hokej TEL play off finále 5. Košice Zvolen KEX Čítajte viac Kluby lamentujú, že nemajú peniaze. Cudzincom však zaplatia aj plienky

Šťastného preto zažaloval. Nežiadal majetkovú náhradu, iba ospravedlnenie. Na súde predložil lustračný list z Ústavu pamäti národa. Podľa neho nielenže nebol členom Štátnej bezpečnosti, ale ani Komunistickej strany Československa. Napriek tomu bol v archívoch ÚPN vedený, ale na opačnej strane barikády – ako „preverovaná osoba“.

Podľa informácií Plus 7 Dní Peter Šťastný na súde vypovedal, že v hokejovom dokumente vo vysielaní RTVS prezentoval svoj názor na Golonku. Nakoniec mu tento argument na žiadnom zo súdov nepomohol.

Potvrdené posily z NHL, ktoré sa predstavia na MS Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V krátkych príbehoch vám predstavíme hokejistov...
128 debata chyba
Viac na túto tému: #súdny spor #Jozef Golonka #Peter Šťastný