Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Politik Hašek - budúci prezident alebo len šašek? Médiá reagujú na možný vstup legendy do politiky

Do dvoch rokov by som sa chcel dostať do politiky. V rozhovore pre český portál iDnes.cz to uviedol bývalý hokejový brankár Dominik Hašek s tým, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine je nebezpečenstvo podobné ako v 30. rokoch minulého storočia.

07.04.2023 14:00
Dominik Hašek Foto:
Dominik Hašek.
debata (27)

„O to viac chcem byť prospešný," hovorí zlatý gólman z Nagana. Legendárny „Dominátor" sa po ruskej invázii na Ukrajinu stal jedným z hlasných kritikov českých i slovenských športovcov pôsobiacich v Rusku. Je tiež proti štartu ruských reprezentantov na medzinárodných súťažiach.

„Áno, o vstupe do politiky premýšľam. Pravdepodobne o to budem mať záujem v najbližšom období," povedal Hašek v rozhovore pre iDnes.

Veronika Stepanovová Čítajte viac Mám byť šikanovaná za to, že podporujem Putina? Som hrdá Ruska a vy choďte do hája, hromží lyžiarska hviezda

Neskôr špecifikoval, že by sa chcel začať politicky angažovať do roka či dvoch. „Chcem mať možnosť viac ovplyvňovať smerovanie našej krajiny a život v nej," dodal bývalý profesionálny športovec.

„Myslel som na to už skôr, ale teraz, keď je nebezpečenstvo podobné ako v 30. rokoch minulého storočia, chcem byť o to viac prospešný. Som presvedčený, že by ma to aj napĺňalo," myslí si zlatý medailista z olympijských hier v Nagane.

Zatiaľ sa vraj nerozhodol, za akú stranu či hnutie by kandidoval. „Momentálne sa cítim ako nezávislý," konštatoval.

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa stal Hašek jedným z kritikov štartu ruských športovcov na medzinárodných súťažiach. Ostro sa vymedzil aj proti nedávnym slovám bývalého českého moderného päťbojára Davida Svobodu ohľadom vojny na Ukrajine.

Podľa Haška tým podporil ruskú propagandu vojny, zabíjania a zločinov vrátane genocídy na ukrajinských deťoch.

„Na Ukrajine umierajú ľudia. A nie po jednotkách, ale po tisícoch a možno aj desaťtisícoch. Chcem, aby sa to skončilo a aby sa hranice vrátili tam, kde boli pred obsadením Krymu. A hlavne, aby sa to neprenieslo k nám," povedal v rozhovore Dominátor.

Haškovi prekáža aj pôsobenie českých a slovenských športovcov v Rusku. V minulosti kritizoval napríklad hokejového útočníka Dmitrija Jaškina za to, že aj po invázii na Ukrajinu si stále oblieka dres ruského SKA Petrohrad. Viní však predovšetkým českých politikov, že nepredstavili zákon, ktorým by športovcom štart v Rusku zakázal.

„Odsudzujem za to v prvom rade našich zákonodarcov, že ten zákon ani po viac ako 400 dňoch vojny nepripravili. Kvôli tomu naši občania legálne podporujú ruský režim a vojnu," uviedol Hašek. „Toto nemôžem našim senátorom a poslancom odpustiť. A budem ich za to vždy kritizovať."

Do úst si vzal aj slovenských hokejistov v KHL. Nepriamo kritizoval aj svojho kamaráta Miroslava Šatana, dnes prezidenta slovenského hokeja, že otáľa z rozhodnutím o Slovákoch v KHL a ich účasti na MS v Rige.

Pred pár dňami sa zasa obul do legendárneho Igora Libu za slová, že majstrovstvá sveta bez Ruska nie sú žiadnymi majstrovstvami sve­ta.

Igor Liba Čítajte viac Bez Rusov to nie sú MS, vraví Liba. Do hrobu pôjde s pochvalou od hokejového „diktátora". Hašek mu odpovedá

Hašek sa pustil aj do športových súťaží, ktoré umožňujú ruským športovcom štartovať, ako napríklad NHL alebo tenisové asociácie. Podľa neho americká hokejová liga prispieva k predlžovani­u vojny.

„Budem robiť všetko pre to, aby za to NHL raz zaplatila miliardy dolárov na obnovu Ukrajiny," dodal zlatý brankár s tým, že urobí všetko pre to, aby súčasné vedenie profiligy skončilo.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hokej #Dominik Hašek