Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kedysi terorizoval ČSSR gólmi, potom našiel šťastie v USA. Slávna ruská duša vyzýva na odchod zo svetovej scény

Kedysi robil všetko preto, aby mohol odísť zo Sovietskeho zväzu a plniť si sny za morom. Legendárny Igor Larionov teraz žiada, aby Rusko opustilo Medzinárodnú hokejovú federáciu. Rodák z Voskresenska tvrdí, že svetový hokej sa Rusku obrátil chrbtom a je na jeho krajine, aby spravila rázne rozhodnutie.

30.03.2023 10:54
Vladimir Krutov, Vjačeslav Fetisov, Igor... Foto: ,
Zľava Vladimir Krutov, Vjačeslav Fetisov, Igor Larionov, Alexej Kasatonov a Sergej Makarov na Červenom námestí v decembri 2006.
debata (74)

Slávny útočník, ktorého prezývajú „Profesor“, takto reaguje na krok IIHF. Medzinárodný hokej nedávno ruským a bieloruským hráčom i národným celkom predĺžil zákaz štartov na MS aj pre ročník 2023/24. To všetko kvôli pretrvávajúcej invázii Ruska na Ukrajine.

„Je to môj osobný názor. Na čo vôbec ešte IIHF potrebujeme?“ pýta sa Larionov v rozhovore pre portál Allhockey.ru. „Musíme si byť istí, že nás budú rešpektovať,“ tvrdí.

„Takže musíme urobiť správne rozhodnutie a začať pevný proces odchodu z IIHF, ak sme na to pripravení,“ dodáva.

Východisko zo súčasnej situácie, v ktorej sa ruský hokej momentálne nachádza, hľadá v zámorí.

„Bavíme sa tu často o zahraničných hokejistoch, ktorí sú v KHL, pritom tu už čoskoro nebudú. Po prvé má od budúcej sezóny platiť limit troch cudzincov na klub. Po druhé si málokto z nich kvôli reštrikciám bude môcť zahrať za reprezentáciu.“

Do budúcnosti síce nezavrhuje pokračujúcu obmedzenú spoluprácu tamojšej federácie s IIHF, ale žiada rokovania s NHL, ktorá by ruskému hokeju priniesla chýbajúce peniaze.

Slovenská hokejová reprezentácia Čítajte viac Pýtali sme sa hokejových osobností na neúčasť hráčov z KHL na MS. Pre Libu to už nie je šampionát, Vůjtek sa pýta na Ovečkina

„Môžeme s nimi vyjednávať o prestupoch hráčov. Za posledných desať rokov sme prišli možno o 23 miliónov dolárov. To sú peniaze za chlapcov, ktorí do Severnej Ameriky odišli z KHL zadarmo. Pritom by sa veľmi hodili Nižnému Novgorodu, Novokuznecku a všetkým ďalším mestám, ktoré vychovávajú mladých hokejistov.“

NHL vlani v marci pozastavila tzv. Memorandum o porozumení. Dohodu, ktorá uľahčovala interakciu pri možných presunoch medzi zámorskou súťažou a KHL. Profiliga navyše klubom nariadila, aby prestali komunikovať s ruskými celkami. Skomplikovalo to ďalšie prípadné prestupy z Ruska za oceán.

„Máme množstvo otázok, o ktorých treba diskutovať. Neviem, ako veľmi do toho budú zasahovať právnici. Ja sa na vec pozerám z pohľadu hokejistov,“ dopĺňa Larionov.

Slobodný človek v neslobodnom prostredí

Legendárny center sa narodil 3. decembra 1960 vo Voskresensku, kde tiež rozbehol svoju výnimočnú hokejovú kariéru. Na MS do 20 rokov získal dve zlaté medaily a v 21 rokoch si ho tréner Viktor Tichonov vzal do CSKA Moskva.

Tam okolo neho vystaval fantastickú sovietsku päťku – Vjačeslav Fetisov a Alexej Kasatonov vzadu, krídla Sergej Makarov a Vladimir Krutov, uprostred bol Larionov.

Červená sovietska mašina v 80. rokoch s týmito borcami valcovala hokejový svet. Vyhrala majstrovstvá sveta v rokoch 1982, 1983, 1986 a 1989. Podmanila si olympijské hry 1984 a 1988, pričom ohromný rešpekt si v zámorí získala triumfom na Kanadskom pohári 1981, kde mladý Larionov debutoval.

Tituly síce v 80. rokoch naskakovali, ale Larionovovi sa nepáčila nielen Tichonovova krutovláda, ale aj to, že sa hráčom pred MS pichajú podozrivé podporné látky, ktoré sám odmietal, trpel na tréningovej báze armádneho CSKA. Bez rodiny a osobného života, v nekonečnej drine.

Bol slobodný človek v neslobodnom prostredí. Po vyradení v semifinále Kanadského pohára 1984 popíjal do rána s Gretzkým, Messierom, Robinsonom a ďalšími kanadskými hráčmi. Pozorné oko z KGB to nepostrehlo, ale napísala o tom miestna tlač. Larionov mal problém, zakázali mu cestovať.

Na šampionát 1985 odišiel, pretože sa hralo v spriatelenom Československu. Medzitým ho draftoval Vancouver. Pozvali si ho na koberček a vyčítali mu, že poskytol rozhovor zámorským médiám a obvinili ho zo stykov s emigrantmi.

Bez vysvetlenia neodletel na sériu zápasov proti celkom NHL, ani na ďalšie turnaje v cudzine. Len na šampionáte v Moskve 1986 pas nepotreboval.

Slovenskí hokejisti Čítajte viac Ak by ste prišli aj s hráčmi z KHL, iné by sa o Slovákoch nepísalo. Už vidím ten titulok, vraví lotyšský novinár

Ruskú dušu spoznáš podľa Larionova

Larionov bol nielen skvelým hokejistom, ale aj človekom, ktorý sa nebál povedať, čo si myslí. Hoci mu za to hrozili aj sankcie.

V minulosti odkryl surové zákulisie tréningov CSKA Moskva i zbornej pod vedením prísneho trénera – plukovníka Tichonova. Ten si vraj rozkazmi a vojenskou drezúrou vynucoval poslušnosť svojich zverencov a lámal tak ich charaktery.

"Ak je potrebné pochopiť ruskú dušu, niet lepšieho príkladu než Larionov, je to neohrozený hľadač pravdy. Proti Tichonovovi vystupoval nepoddajne, do očí mu povedal, čo by si nedovolil nik iný. Ničoho sa nebál.

Pritom Tichonov požíval veľkú úctu na najvyšších miestach – i politických. Umožňovali mu to mimoriadne úspechy. Stačilo slovo – a protivníkovi mohol veľmi poškodiť. Larionov neuveriteľne riskoval," napísal o ňom redaktor Anatolij Golovkov.

Zľava Alexander Kasatanov, Viktor Tichonov,... Foto: SITA/AP
Kasatonov, Tichonov, Tretiak, Larionov, Fetisov Zľava Alexander Kasatanov, Viktor Tichonov, Vladislav Tretiak, Igor Larionov a Vjačeslav Fetisov.

"Neraz som Igorovi hovoril: Vieš, čo robíš, rozumieš tomu? Rozumiem, odvetil. Toľko som toho prežil, že nemôžem cúvnuť. Nemám iné východisko. Keď ma nepustia do NHL, vrátim sa do Chimika Voskresensk – hrať, trénovať. A možno nás pustia, no takto ďalej pokračovať nemôžem.

Keď sa všetko na dobré obrátilo a mohli odísť, mal som sviatok v duši. Igor túžil žiť civilizovane, chcel, aby sa takto pristupovalo k hokejistom," dodal Golovkov pre denník Sport-Express.

Rusko, šport Čítajte viac Rusi potvrdzujú, že ich boľavé miesto je hokej. Naozaj chcú americkí giganti snímať za miliardy neznáme tváre, pýtajú sa

Larionov už v roku 1985 chcel odísť do Vancouvru, ktorý ho draftoval, ale Sovieti mu to zakázali. V ďalších rokoch spolu s Fetisovom revoltovali proti úradom, eskalovalo napätie medzi nimi a trénerom Tichonovom.

Keď deti vyrástli, ihneď šiel domov

Až v 28 rokoch mu bolo umožnené prejsť do zámoria, od sezóny 1989/1990 sa etabloval v NHL. Presadil sa napriek mimoriadne tvrdej hre Kanaďanov a Američanov voči prichádzajúcim Európanom, prehrával ich múdrosťou.

Kvôli rodine sa usadil v zámorí. Keď však deti vyrástli, vrátil sa do Ruska. Robil agenta, začal trénovať. Jazdil na stáže do klubov futbalovej Premier League, ktorou je unesený.

Priznal, že viac nápadov čerpá z anglického futbalu ako zo severoamerického hokeja. Pred niekoľkými rokmi mu ponúkli miesto v San Jose Sharks. Zakotvil ale v ruskom hokeji.

„Stále viac počujeme slová ako systém, štruktúra. Vôbec to nechápem. Systémy a štruktúry zabíjajú prvok krásy, ktorý môžu hre vtlačiť mladí hráči, pokiaľ jej porozumejú a majú slobodu a možnosť sa rozvíjať,“ uviedol.

Dnes trénuje Nižný Novgorod v KHL a akoby nechápal, prečo je ruský hokej na nechcenom zozname. Mnohonásobný majster sveta, ktorý terorizoval gólmi a nevšednými nahrávkami, volá po jeho odchode zo svetovej scény.

Legendárny Igor Larionov. Foto: Profimedia
Igor Larionov Legendárny Igor Larionov.
David Svoboda Čítajte viac Pekný, ale hlúpy. Česi sa pustili do svojho olympijského šampióna, zastal sa Rusov
74 debata chyba
Viac na túto tému: #IIHF #Igor Larionov #vojna na Ukrajine #ruskí hokejisti