Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podpis od legendy. Šťastný kedysi uvažoval aj o prezidentskom paláci, o Dzurindovi vravel, že je vizionársky génius

Spája ich priateľstvo aj politická minulosť. A ktovie, možno aj nejaká budúcnosť. Mikuláš Dzurinda, ktorý sa nedávno rozhodol opäť aktívne vstúpiť do politiky, zbiera podpisy na vznik novej politickej strany MODRÍ - Európske Slovensko.

29.03.2023 11:30
Dzurinda, Peter Šťastný Foto:
Mikuláš Dzurinda a Peter Šťastný.
debata (25)

Po nedávnom krachu rokovaní o jednej spoločnej kandidátke demokratických síl v nadchádzajúcich parlamentných voľbách sa bývalý dvojnásobný premiér chce pretlačiť na politickú mapu s vlastným projektom. Tvrdí, že už viac ako polovicu z potrebných podpisov – musí ich vyzbierať minimálne 10-tisíc – už má k dispozícii.

Prispel mu aj Peter Šťastný, legendárny hokejista, ktorý preslávil Slovensko v Severnej Amerike. Ich spoločnú fotografiu uverejnila strana na sociálnej sieti Twitter.

Dzurinda a Šťastný mali k sebe vždy blízko. Slávny útočník sa dokonca na kandidátke SDKÚ-DS dvakrát dostal aj do europarlamentu. V roku 2008 vstúpil aj do samotnej strany.

„Nikto neurobil na premiérskom kresle toľko, ako Dzurinda,“ povedal Šťastný novinárom a nazval ho dokonca vizionárskym géniom. „Toto je moje presvedčenie a vyjadrenie súhlasu s politikou strany, s víziou strany. Toto je nádej Slovenska do budúcna, SDKÚ-DS má najväčší potenciál priniesť krajine osoh,“ uviedol vtedy.

Ich spolupráca však trvá oveľa dlhšie. Presnejšie od roku 1998. Vtedy sa niekdajší krídelník Quebecu Nordiques, za ktorý roky v NHL hrával, zapojil do kampane SDK za zmenu spôsobu moci po vládach Vladimíra Mečiara. Na európskej kandidátke SDK bol aj v roku 2002. Expremiéra vraj považuje za človeka, ktorý „vytiahol Slovensko z priepasti“ a jeho dôveru nenaštrbili ani škandály počas jeho vlád.

Video

Desať rokov slúžil v Bruseli

Keď sa spätne obzerá za cestou, ktorú má za sebou, na portáli Pamäť národa tvrdí o sebe toto: "Mal som požehnaný život, keď sa v krátkom historickom kontexte naplnili túžby národa aj moje sny. Dlho som sníval o slobodnom zvrchovanom Slovensku, ktoré je pevnou súčasťou EÚ. Obdobie vlády Mečiara nás ale vylúčilo z procesu vedúcemu k jej členstvu, a to ma motivovalo prispieť ku zmene.

Vo volebnej kampani 1998 som obetoval, čo sa dalo. Čas, úsilie, prostriedky i svoju reputáciu. Na mítingoch, v rádiách, televízii som pomáhal lídrovi opozície Dzurindovi poraziť skorumpovaný a nebezpečný mečiarizmus. Podarilo sa a otvorili sa dvere do NATO aj EÚ.

Keď ma občania Slovenska odmenili víťazstvom ako lídra SDKÚ vo voľbách do Európskeho parlamentu, bola to obrovská pocta, ale aj zodpovednosť. V tomto duchu som slúžil desať rokov v Bruseli a Štrasburgu. Bolo to vždy a všade len s pocitmi seberovného. Dnes mladí ľudia nemajú šajnu, aký luxus žijú v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami.

Najdôležitejšie je mať hodnoty. Ľudia vždy budú ľuďmi, ale myslím si, že každý je dobrý. Len sa nechávame strhávať pokušeniami. Ak už nič iné, treba rokmi overené múdrosti aspoň rešpektovať, učiť sa z histórie, mať sny a bojovať za nich. Židovsko-kresťanská kultúra, na ktorej stojí západný svet, je dobrou základňou, dá sa na nej budovať čokoľvek."

Slováci s najvyššími zárobkami v kariére NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Každý vystriedal niekoľko klubov a zarobil nie...

Prezident Šťastný?

V súvislosti so Šťastným sa kedysi uvažovali aj ako o prezidentskom kandidátovi. O Ivanovi Gašparovičovi vravel, že je hanbou Slovenska a na margo vlastných prezidentských ambícií zasa uviedol, že sa nikam netlačí a počká si, či bude vôbec žiadaný. To sa však napokon nestalo.

Šťastný sa kedysi rovnako usiloval aj o pozíciu prezidenta SZĽH, kandidoval proti Jurajovi Širokému, o ktorom tvrdil, že je tvárou najohavnejšej inštitúcie komunistického režimu, tajnej polície ŠtB.

Neskôr sa však z verejného života stiahol a venuje sa podnikaniu. „Je skvelé, že sa tomu dnes s internetom a novými technológiami človek môže venovať kdekoľvek. Bol som desať rokov v politike a teraz som pánom svojho času. Mám nejaké firmy, je to rodinný biznis. Niečo máme v Európe a niečo v Severnej Amerike. Som voľný ako vták,“ vyhlásil pre portál nhl.com.

So slovenskými médiami komunikuje minimálne a rozhovory v drvivej väčšine odmieta. Naposledy ho bolo počuť, keď SZĽH riešil otázku účasti hráčov KHL na tohtoročných MS. „Smiešne a primitívne zdôvodnenie nič nemení na veci, ide o tichý súhlas s vojnovými zločinmi páchanými na ukrajinskom ľude ruskou armádou,“ prezentoval svoj názor re denník Šport.

Video

Chránený viac ako Brežnev

Šťastný vyrástol v Bratislave, bol elitným hráčom Slovana Bratislava, no v roku 1980 emigroval, keď hral Slovan na turnaji európskych majstrov v Innsbrucku. Odišiel aj so svojim mladším bratom Antonom, starší Marián zostal ešte rok v Československu.

„Cestou na letisko do Viedne nás sprevádzala polícia vpredu i vzadu, spolu s policajnými motocyklami. Boli sme chránení lepšie ako vtedajší čelný predstaviteľ komunistického Sovietskeho zväzu Leonid Brežnev,“ spomína už s úsmevom na ťažké chvíle.

V Quebecu sa ihneď stal hviezdou. Prekonal všetky klubové historické rekordy a vraví sa o ňom, že po Waynovi Gretzkom bol najlepším hráčom 80. rokov v NHL. V prvej zámorskej sezóne so 109 bodmi vyhral kanadské bodovanie tímu a nasledujúcich päť rokov patril k elite NHL, keď postupne zaznamenal 139, 124, 119, 100 a 122 bodov v ročníku.

V NHL odohral dovedna 977 zápasov, strelil 450 gólov a na ďalších 789 prihral. Celkovo nazbieral 1239 kanadských bodov. Okrem Quebecu, kde strávil najlepšie hokejové roky, si obliekal aj dresy New Jersey Devils a St. Louis Blues.

Hoci si v minulosti obliekol aj dres Kanady a nastúpil v ňom aj proti rodnému Československu, na svoje korene nikdy nezanevrel, Neskôr Slovensko reprezentoval na olympiáde v Lillehameri. Potom svoju bohatú kariéru ukončil. Je členom Siene slávy NHL.

Peter Šťastný, Anton Šťastný, Marián Šťastný Čítajte viac Šťastný pred 40 rokmi dokázal, čo nik pred ním. Čakala naňho odmena
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #Peter Šťastný