Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ján Filc sa mohol stať krasokorčuliarom. Inšpiroval ho brat Marián, ktorý zomrel priskoro

Pred dvoma týždňami sa dožil okrúhleho jubilea - sedemdesiatky. Najúspešnejšiemu slovenskému hokejovému trénerovi Jánovi Filcovi kalí oslavy narodenín už tridsať rokov smutná spomienka.

04.03.2023 06:06
Ján Filc Foto: ,
Ján Filc na archívnej snímke.
debata (1)

Vo februári 1993 zomrel na infarkt starší brat Marián. Mal len 44 rokov.

Marián Filc sa usadil vo Viedni, kde pracoval ako lekár. Bol takmer o päť rokov starší ako Ján a ovplyvňoval aj bratov vzťah k športu. Obúval si korčule, lenže – krasokorčuliarske.

Viedla ho legendárna trénerka Hilda Múdra, ktorá vypiplala aj Ondreja Nepelu. A tvrdila, že Filc bol väčší talent ako olympijský šampión a slovenský športovec storočia.

Marián sa z takých triumfov ako Nepela netešil, ale patril do absolútnej špičky. Reprezentoval Československo na majstrovstvách Európy i sveta. Na zimných olympijských hrách v Grenobli 1968 obsadil desiate miesto.

Talentovaní bratia vyrastali na bratislavskom Tehelnom poli, venovali sa rôznym športom a všestrannosť im neskôr pomáhala. Vďaka Mariánovi trávil Ján veľa času v spoločnosti starších chlapcov. Najmladšieho poslali vždy do bránky. Tá mu neskôr prischla.

„Či v hokeji, futbale, hádzanej, vždy som v nej skončil. Najdlhšie som vydržal v hokejovej,“ potvrdzuje Ján Filc.

Spočiatku nič nasvedčovalo, že sa pustí po hokejovej ceste. Marián ho inšpiroval, chodil s ním na krasokorčuliarske tréningy a zdalo sa, že dodrží rodinnú tradíciu. Aj na brankárskych korčuliach zvládal krasokorčuliarke prvky i skoky.

Rodičia, nezbláznite sa

Tvrdí, že sa často motal na ľade na skorých ranných krasokorčuliarskych tréningoch.

„Ľadári, páni Parajka či Kužela mi vraveli, že jeden krasokorčuliar v rodine stačí, aby som sa dal na hokej. V našom dome bývali viacerí šikovní chlapci, ktorí trénovali v Slovane. Stretávali sme sa na ulici, kde sa odvíjal aj náš športový život. Aj vďaka tomu som sa napokon ocitol medzi hokejistami,“ spomína Filc.

ČR SR hokej zápas legendy Čítajte aj Tréner majstrov sveta Ján Filc: Potešilo by ma, keby národný tím viedol Slovák

Všestrannosť považuje za dôležitú, najmä v prvých rokoch. "Pre väčšiu časť populácie platí, že všestranná pohybová príprava je výhodou. To vidím v Škandinávii, kde sa deti až do 14 rokov venujú skoro rovnocenne dvom i trom športom.

Rovnaký trend dominuje v Severnej Amerike, kde mám dvanásťročného vnuka, venuje sa asi piatim športom, trošku dominantnejšie hokeju. Neskôr sa ukáže, aké má talent predpoklady."

Rodičia často vidia priskoro vo svojich deťoch budúcich šampiónov.

„Vždy keď mám možnosť, vravím im: Nezbláznite sa, dajte deťom šancu, aby sa športom bavili. Lebo ak sa dieťa začne skoro špecializovať, vznikne po desiatich rokoch tréningu problém. Vyhorí, príde na to, že existujú aj iné možnosti, ako využívať voľný čas.“

Popredný športový odborník v tejto súvislosti upozorňuje na alarmujúci fakt. „V kategórii od 15 do 19 rokov odchádza zo slovenského hokeja 70 percent hráčov. Strácame ich z rôznych dôvodov. To je obrovské číslo, najmä pri našej úzkej základni si to nemôžeme dovoliť, ak chceme zostať konkurencieschop­ní.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Filc #Marián Filc