Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Tréner majstrov sveta Ján Filc: Potešilo by ma, keby národný tím viedol Slovák

Ktorý z úspechov si najviac ceníte?

Ten, ktorý nám nepriniesol medailu. Štvrté miesto na ZOH vo Vancouvri pokladám za výborný výsledok, mnohí to asi ťažko pochopia, lebo vo verejnosti rezonuje najmä zlatý Göteborg. Ak beriem do úvahy kvalitu turnaja, konkurenciu, výkony našich, bol to pre mňa hokejový vrchol. Na MS je dôležité, kto z hráčov je práve voľný. Vo výhode sú krajiny, ktoré majú v NHL aj 50 hokejistov. Je predpoklad, že na šampionát príde možno polovica z nich. Keď nás posilní polovica zo siedmich, čo tam máme, veľmi to kvalitu reprezentácie nezdvihne.

Po vás viedli reprezentáciu – okrem výnimky, keď bol tréner Zdeno Cíger – len zahraniční tréneri, Hanlon, Vůjtek, Ramsay. Ako vnímate tento trend? Nemáme na Slovensku vhodných trénerov?

Nároky na domáceho trénera sú zvyčajne vyššie ako na cudzinca. Platí to aj o zodpovednosti, ktorú má, vníma sa prísnejšie. Hanlonovo obdobie nepatrilo k najlepším, chýbal mu cit v práci s tímom. Lepšie časy sme zažili, keď nastúpil Vůjtek, ale v závere už nevedel posunúť reprezentáciu vyššie. Nie príliš vďačné obdobie si potom zlizol Zdeno. Keď nastúpil na čelo zväzu Miro Šatan, hľadal trénera v zámorí. Úprimne, prvé dva roky ma nepresvedčili, že to bol dobrý krok, aj výsledky boli horšie, ako sme čakali.

Najlepší európsky brankári v NHL Čítajte viac Halák bol na smiech. Dnes poľuje na jubileum a naháňa legendy NHL

Ako hodnotíte Ramsayho pôsobenie teraz?

Postupom času niektoré myšlienky presadil. Oceňujem, že sa utvoril väčší priestor, aby sa uplatnili hráči nastupujúcej generácie. Verím, že by mohlo nastať lepšie obdobie. Len mám obavy, či budeme mať dostatok hráčov, ktorí by mohli posilniť reprezentáciu z európskej základne. Máme ich zopár v Česku, niečo vo Švédsku, ale v porovnaní so súpermi menšie možnosti výberu.

Mohol by po Ramsaym nastúpiť slovenský tréner?

Potešilo by ma, keby reprezentáciu viedol Slovák. Mrzí ma, že sa pri Craigovi nevyprofiloval nik, kto by prevzal po ňom štafetu. Možno by to mohol byť Vlado Országh, ale nie je to také jednoduché. Chcel skúsiť aj klubovú prax, zdokonaliť sa v nej. Reprezentácia je skôr o manažovaní, je v nej menej trénerskej roboty. Možno sa niekto ukáže z tých, ktorí tvoria teraz našu trénerskú avantgardu. Sú to bývalí hokejisti, ale aj takí, ktorí nehrali hokej na najvyššej úrovni, ale venujú sa príprave na trénerskú kariéru, pracujú s mládežou, v kluboch. Držím im palce, aby sa pretlačili do špičky. Je to na nich.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Ján Filc