Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bondra - góóól! Rýchlik z ukrajinského Lucku spravil zo Slovenska šťastnú krajinu

Peter Bondra sa pred 21 rokmi navždy zapísal do dejín slovenského hokeja ako strelec zlatého gólu. Na MS 2022 v Göteborgu ho legendárny útočník dosiahol presne 100 sekúnd pred koncom finálového zápasu a zariadil tak triumf nad Ruskom 4:3. Úspechov, ktoré si osobne váži, je však v jeho kariére viacero.

07.02.2023 23:00
Bondra Foto: ,
Peter Bondra v reprezentačnom drese SR.
debata (6)

Reprezentačný krídelník a dlhoročný hráč Washingtonu Capitals oslávi v utorok 7. februára 55 rokov.

"Môj hokejový vzor bol môj starší brat Juraj. Spoločne s ním sme začínali s hokejom v Poprade. On ako 16-ročný a ja v prípravke. Keď som ako 17-ročný začínal v A-mužstve, tak prvý zápas bol pre mňa výnimočný.

Ďalší míľnik prišiel o rok neskôr, keď som prestúpil do Košíc. O dva roky neskôr sa nám podarilo vyhrať majstrovstvá Československa s VSŽ Košice. Bolo to veľmi silné mužstvo, popri týchto hráčoch som sa učil a posúval ďalej," vyznal sa pre TASR pri príležitosti svojho jubilea.

Bondra sa narodil v dnešnom ukrajinskom meste Luck 7. februára 1968. Jeho otec pôvodom Slovák sa s manželkou pôvodom Poľkou presťahoval na Slovensko do Popradu, keď mal Bondra tri roky.

Úspešnú hokejovú kariéru odštartoval pod Tatrami. Jednu sezónu 1985/1986 strávil v drese popradského klubu (dnešného HK Poprad) v I. slovenskej národnej hokejovej lige. Už v nasledujúcej sezóne 1986/1987 prestúpil do VSŽ Košice (dnes HC Košice) a ako 18-ročný mladík začal brázdiť ľady bývalej najvyššej československej súťaže. Na konci ročníka 1987/1988 oslávil s Košicami zisk titulu majstra ČSSR.

Talentovaného a rýchleho krídelného útočníka si všimli zámorskí skauti NHL a v roku 1990 si ho Washington počas vstupného draftu vybral zo 156. pozície.

„Bol som trošku prekvapený. Neočakával som to. Potom neskôr sa všetko zmenilo. Zrazu som bol v prvom zápase NHL. Predtým som v živote nevidel žiaden zápas NHL na vlastné oči, ani v televízii. Na ten duel veľmi spomínam, hral som v ňom a mal som aj dobré sedadlo – na striedačke. A sem tam som vybehol na ľad,“ povedal s úsmevom pre TASR.

Bondra strelil už vo svojej prvej sezóne v NHL v drese Capitals 12 gólov a pri 16-tich asistoval.

Celkovo odohral za „Caps“ 14 sezón a v ročníku 1997/98 sa s tímom prebojoval až do finále Stanleyho pohára, v ktorom hráči z hlavného mesta USA nestačili na Detroit Red Wings, keď prehrali 0:4 na zápasy.

Ako hráč Capitals prekonal v dvoch sezónach (1995/96, 1997/98) métu 50 gólov, pričom v ročníku 1995/96 sa mu to podarilo v 67 zápasoch základnej časti. V sezóne 2003/04 zamieril do Ottawy Senators.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Hokejistom roka je Slafkovský. Sieň slávy rozšírili zlatí chlapci

V sezóne 2005/06 obliekal dres Atlanty Thrashers. Svoj posledný ročník 2006/07 v najprestížnejšej hokejovej lige strávil v Chicagu v drese Blackhawks. Celkovo odohral v NHL 1081 zápasov základnej časti, v ktorých zaznamenal 892 bodov za 503 gólov a 389 asistencií. V 80 dueloch play off pridal 30 gólov a 26 asistencií.

Reprezentačnú kariéru začal Bondra v roku 1993, potom ako pred olympijskou kvalifikáciou v Sheffielde získal slovenské občianstvo. Slovensku pomohol k historicky prvej účasti reprezentácie na ZOH v Lillehammeri v roku 1994, ale pre povinnosti v NHL sa na nej zúčastniť nemohol.

Prvýkrát pod piatimi kruhmi reprezentoval Slovensko v roku 1998 v Nagane, kde však reprezentácia skončila už v kvalifikácii na hlavný olympijský turnaj.

V Göteborgu zažil vo veku 34 rokov premiéru na svetovom šampionáte. Útočník s tvrdou a presnou strelou výrazne pomohol slovenskej reprezentácii, v drese ktorej vybojoval na MS 2002 spomínané zlato a na MS 2003 v Helsin­kách bronz.

„Pre mňa bola vždy radosť reprezentovať Slovensko, bol som hrdý. Môj prvý zápas, v ktorom som reprezentoval, bol v kvalifikácii na ZOH v anglickom Sheffielde. Potom prišli majstrovstvá sveta v roku 2002 v Göteborgu a s tým aj zlatý gól. Môžem poďakovať mojim spoluhráčom za všetko, čo sa mi podarilo dosiahnuť v mojej hokejovej kariére,“ zdôraznil Bondra.

Celkovo odohral v národnom tíme 47 zápasov a strelil 35 gólov. V ankete o Zlatý puk sa Bondra stal trikrát najlepším hokejistom Slovenska (1998, 2002, 2003). V roku 2002 ho vyhlásili za najlepšieho športovca Slovenskej republiky. Do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) ho uviedli 22. mája 2016.

Ukončenie hokejovej kariéry oznámil 29. októbra 2007 v Bratislave. Následne sa v tom istom roku stal generálnym manažérom slovenskej reprezentácie. V tejto funkcii bol na svetových šampionátoch v rokoch 2008 až 2011.

Vedenie Capitals ho vymenovalo v októbri 2017 do funkcie výkonného riaditeľa združenia bývalých hráčov klubu a v súčasnosti okrem toho pôsobí aj v rámci nehokejovej funkcie, kde rozvíja spoluprácu so sponzormi. Bondra je ženatý a s manželkou Ľubou má tri deti.

Bondra tvrdí, že vzhľadom na to, koľko má Slovensko obyvateľov a hokejistov a akú má hokejovú základňu, tak slovenskí tréneri a reprezentanti dokážu robiť zázraky.

„Chalani nám určite doteraz robili veľkú radosť, nielen ak pozerám na minuloročný historický draft. Talent majú a treba ho rozvíjať. Odporučil by som im, aby počúvali rady trénerov a nebáli sa prispôsobiť novej hre. Niekedy treba zmeniť aj návyky. Na druhej strane si musia veriť a nebáť sa urobiť chybu. Prajem im veľa úspechov a šťastia,“ dodal pre TASR Bondra.

Peter Bondra v obrazoch Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Peter Bondra.
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bondra