Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

My svetové problémy nevyriešime. Šéf IIHF naznačil, že Rusov by ihneď vzal späť

Keď Rusko na športovom poli niekde naozaj tlačí topánka, potom je to hokej. Je to výkladná skriňa Kremľa a nemôže sa prezentovať. Po invázii na Ukrajinu je na čiernej listine. Ruských hokejistov sme nevideli vlani na MS vo Fínsku a nič sa na tom nezmení ani o pár mesiacov v Rige.

03.02.2023 17:46
Luc Tardif Foto:
Luc Tardif, šéf IIHF.
debata (51)

Ale čo potom?

Prezident IIHF Luc Tardif by to chcel zmeniť a opakovane razí rétoriku, že znemožnením účasti ruskej reprezentácie chráni všetkých hráčov pred potenciálnym nebezpečenstvom. Pre niekoho škandalózne slová zopakoval aj pri ceste do Fínska.

Nie je žiadnym tajomstvom, že bývalý prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel je s ruskou hlavou štátu Vladimírom Putinom kamarát. Fungujúci vzťah medzi mocným hokejovým orgánom a najväčším štátom sveta nechce zruinovať Faselov nástupca Luc Tardif.

Keď Putin rozpútal vojnu na Ukrajine, IIHF najskôr vyčkávala, ako zareagujú ostatné športové inštitúcie. V momente, keď už čelila veľkému tlaku, oznámila to, čo sa od nej očakávalo. Postupne vylúčila Rusko z majstrovstiev sveta, pripravila ho o usporiadateľstve juniorského i seniorského šampionátu.

Z úst Tardifa ale nikdy nezaznelo, že by bola ruská agresia neprijateľná, a kým kvôli nej budú umierať ľudia, nie je možné, aby si „zborná“ merala sily s elitou.

rusko cyklistika Čítajte viac Prekvapujúca podpora od rivala. Šéf olympionikov USA podporil účasť Rusov v Paríži

„Vždy robíme rozhodnutie s ohľadom na bezpečnosť hráčov vrátane tých z Ruska a Bieloruska. Chceme zaistiť bezpečnosť hráčov, realizačných tímov aj verejnosti. V tom budeme pokračovať aj v budúcnosti. A tiež sa chcem uistiť, že neprijímame rozhodnutie pod politickým nátlakom,“ uviedol Tardif pre fínsky Ilta Sanomat.

Kvôli spomínanej bezpečnosti sa Rusi – a tiež Bielorusi – podľa 69-ročného funkcionára budú môcť vrátiť do kolotoča, až po vojne. „Teraz je to zložité, Rusi ani Bielorusi nemôžu cestovať. Možno by to nebolo nemožné, ale rozhodne náročné. Akonáhle bude po vojne, všetko sa zmení,“ pokračoval v Kanade narodený Francúz.

„Nenecháme žiadne politické tlaky, aby ovplyvnili naše premýšľanie. Musíme sa rozhodovať bez ohľadu na otázku morálky,“ spomenula hlava IIHF. „Organizujeme hokejové akcie, nemáme za úlohu riešiť svetové problémy,“ doplnila.

Ako vstúpili slovenskí hokejisti do NHL Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Michal Handzuš, 2 góly - 9 asistencii - 11...
51 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #IIHF #vojna na Ukrajine #Luc Tardif