Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľmi povzbudivé slová spoza oceánu. Tento mladík vraj má na prvý útok v NHL

Slovenský hokejový útočník Samuel Honzek mal vo svojej prvej sezóne v zámorí vynikajúcu formu predtým, ako sa na ostatných majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov zranil.

31.01.2023 16:50
690976492 Foto:
Samuel Honzek na lanských MS do 20 rokov.
debata

Podľa experta Coreyho Pronmana z magazínu The Athletic je práve 18-ročný krídelník tímu kanadskej WHL Vancouver Giants momentálne najväčšia slovenská nádej pred tohtoročným draftom nováčikov do zámorskej NHL. Zaradil ho na 11. miesto v rebríčku 35 najlepších „prospektov“, zo Slovákov v ňom figurujú aj útočník Dalibor Dvorský (13.), obranca Maxim Štrbák (30.) a brankár Adam Gajan (33.).

"Pred zranením na MSJ mala jeho hra veľmi pozitívny vývoj. V nabitej WHL bol jeden z najlepších strelcov v jeho prvej sezóne v lige. Je robustný a dobre korčuľuje, čo z neho spolu s jeho produktivitou robí všestranného hráča.

Nevyniká hrou s pukom, ale má šikovné ruky a zvláda náročné situácie. Vďaka veľkosti a pracovnej morálke môže hrať na ktoromkoľvek poste v presilovej hre a tiež slušne bráni. Má všetko potrebné na to, aby raz mohol hrať v prvých dvoch útokoch v NHL," napísal Pronman o Honzekovi.

Dvorský bol doposiaľ vždy najvyššie umiestnený Slovák v rebríčkoch expertov, no tentoraz je druhý za Honzekom.

Dalibor Dvorský v súboji s Niksom Fenenkom. Foto: SITA/AP, Ron Ward
Dalibor Dvorský Dalibor Dvorský v súboji s Niksom Fenenkom.

"V tejto sezóne mal vzostupy aj pády, ale na MSJ podával svoje lepšie výkony. V útočnom pásme toho dokáže veľa. Excelentne pracuje s pukom a často oklame napádajúcich súperov, no poradí si aj pod tlakom. Vyniká ako strelec, dokáže vystreliť zápästím aj bez prípravy.

Je dosť snaživý, vyhráva súboje o puk a nebojí sa hry do tela, ale mal by podávať vyrovnanejšie výkony. S jeho rýchlosťou korčuľovania môže mať na vyšších úrovniach problémy," myslí si odborník o 17-ročnom Zvolenčanovi, ktorý hráva za švédsky AIK Štokholm.

"Štrbák bol dobrý, ale nie skvelý v jeho klube v USHL, hral však vynikajúco na MSJ. Je vysoký, pravoruký a pohyblivý obranca s veľkým dosahom hokejky, dlhým krokom, fyzickou hrou a veľkou súťaživosťou.

Nevidím ho ako veľmi produktívneho a tvorcu hry v NHL, ale dostatočne dobre pracuje s pukom a dokáže sa prispôsobiť hre na vyšších úrovniach. Myslím si, že bude hrávať v NHL veľa minút v náročných situáciách a bude schopný podporiť aj útok," uviedol Pronman o 17-ročnom Košičanovi, ktorý pôsobí v tíme americkej USHL Sioux Falls Stampede.

Adam Gajan zažiaril na MS juniorov, momentálne chytá v USHL za Green Bay Gamblers.

Adam Gajan zasahuje pri šanci Dansa Ločmelisa. Foto: TASR/AP, Ron Ward
Adam Gajan Adam Gajan zasahuje pri šanci Dansa Ločmelisa.

"Na drafte bude dostupný druhýkrát. Zo Slovenska prišiel do NAHL a vydarený začiatok pôsobenia v Severnej Amerike mu vyniesol pozvánku na MSJ, kde ho vyhlásili za najlepšieho brankára turnaja. Má atletickosť potrebnú na NHL aj výbušnosť a silu v dolnej časti tela, ktoré mu umožnia urobiť tie najťažšie zákroky.

Chytá agresívnym štýlom, niekedy až príliš a dostane sa mimo svojej pozície. Dobre číta hru a pripravuje sa na zákrok ako profík, ale musí lepšie kontrolovať pohyby do strán a svoju agresivitu. Má veľký potenciál," skonštatoval expert o 18-ročnom Popradčanovi.

Debut Slováka v NHL. Zápas Arizony s Anaheimom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Miloš Kelemen (vpravo) v súboji so Samom...
debata chyba
Viac na túto tému: #Dalibor Dvorský #Samuel Honzek