Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lopušanová bola malý prívesok veľkého brata. Keby ste videli tie dobité steny, spomína mama

Jej "Michigan" je na sociálnych sieťach hitom. Matka hokejových trikov, ktorým šokovala na majstrovstvách sveta žien do 18 rokov, akoby opäť prebudila hokejové Slovensko. A nielen to, kúsky 14-ročnej dievčiny zo Strážova neďaleko Žiliny zaleteli oveľa ďalej.

17.01.2023 18:42
Lopušan Foto:
Nela a Šimon Lopušanovci pred ôsmimi rokmi.
debata (1)

Volá sa Nela Lopušanová a už teraz je jasné, že to meno sa oplatí zapamätať.

Matthews i Slafkovský

Vraví sa, že každý zázrak trvá len tri dni. Nuž, azda je to aj pravda, veď o šampionát dospievajúcich dievčat zvyčajne nie je veľký záujem. No aj tak – sympatická hokejistka bola za ten čas najsledovanejšia, najobdivovanejšia, skrátka naj.

Na špecializovanom portáli eliteprospects, na ktorom nájdete profily všetkých hráčov sveta, bola ešte cez víkend vyhľadávanejšia ako dvaja Connorovia – McDavid i Bedard.

Darmo, talent majú porovnateľný.

Nela Lopušanová Čítajte viac Zázračná Slovenka si podmanila MS! Vyhlásili ju za najlepšiu na turnaji

Keby Nela chcela, prerazí aj vo futbale, veď ešte minulý rok hrala s chalanmi v neďalekom Hornom Hričove a v ničom vraj nezaostávala. A keď o pár mesiacov prišla na letnú prípravu budúcich deviatakov, vynikala v basketbale aj v posilňovni. Inak povedané: v športe je doma, športom žije, so športom vyrástla.

„Jej detstvo vôbec nebolo o bábikách, prvú a poslednú som jej kúpila, keď mala asi rok. Potom som to skúšala aj s kuchynkou, ale nič to s ňou nerobilo. Všetky dievčenské hry sme buď rozdali alebo skryli pre vnúčatá. Nemala k nim vzťah. Ale keď ako dvojročná dostala plastovú hokejku s bránkou, to ste mali vidieť, aká bola rada,“ smeje sa v rozhovore pre Pravdu jej mama Slávka. „A tie dobité steny… S bratom Šimonom neustále mastili hokej,“ pridáva.

Šimon Lopušan je prvoligovým hokejistom Žiliny, nikto iný v rodine s týmto športom predtým nekoketoval. Je o šesť rokov starší a malá Nela bola od útleho detstva jeho príveskom.

„Stále a vždy. Keď sme sa hrali s chalanmi na ulici, nestrčili sme ju do bránky, pokojne sme ju poslali do poľa. A keď som hral zápas za žilinských žiačikov, bola hneď za mantinelom,“ opisuje. „A s loptičkou si strieľala o stenu. Skúšala rôzne finty. Ľudia okolo ju za to obdivovali,“ pridáva sa mamina.

Nebyť 20-ročného Šimona, Slovensko by dnes akiste neriešilo nevšedne talentované 14-ročné dievča. Odmieta, že by bol jeho vzorom, to by vraj musela potvrdiť sama Nela, pripúšťa však, že by sa k hokeju zrejme nikdy nedostala. „To skôr futbal. Po otcovi,“ potvrdzuje.

Napriek pomerne veľkému vekovému rozdielu je v ich súrodeneckom vzťahu hokej silným putom. Na Šimonovom facebooku nájdete hneď niekoľko fotografií z detstva. Viacero s malinkou Nelou. Neraz na ľade.

Lopušanovci - súrodenci a hokejoví parťáci. Foto: Archív Šimona Lopušana
Nela Lopušanová brat 1 Lopušanovci - súrodenci a hokejoví parťáci.

„Nie všade majú deti spoločné záujmy, niekedy hádam ani nie je o čom sa baviť, no my máme hokej a tam je neustále o čom. Vždy je v ňom niečo nové, tréningy a zápasy sú prakticky každý deň a keď nie, niečo sa udeje v NHL a téma je hneď na stole,“ spomína Šimon.

V najlepšej hokejovej lige na svete majú niekoľko vzorov. Jeho sestra nepohrdne Ovečkinom ani Eichelom, no ak treba vypichnúť jediné meno, potom je to Auston Matthews z Toronta.

Pardon, zabudli sme na Juraja Slafkovského.

Svečnikov v Strážove

Práve s mladým Košičanom Nelu často porovnávajú. Ale čo sa týka prirodzeného talentu – takého, s ktorým sa môžete iba narodiť – toho má azda ešte viac ako vlaňajšia draftová jednotka NHL.

Potvrdzuje to aj Jakub Kubiš, jej tréner v žilinskom tíme. S nadšením rozpráva o jej prístupe, hokejovom zmýšľaní, o fintách, ktoré má najradšej. Rozhovor s ním vám prinesieme čoskoro.

Slovensko, Švédsko Čítajte viac Lopušanovej gól obletel svet, Slovenky však do boja o medaily neposunul

Pod jeho vedením dala Nela v tejto sezóne pätnásť gólov a pridala šestnásť asistencií. Stačilo jej na to desať zápasov. Medzi chlapcami! Nuž, to sú čísla, akými sa v tejto kategórii nemohol pochváliť ani Slafkovský.

Je obrovský talent, podľa Kubiša z nej raz bude najlepšia hokejistka na svete. Nie nadarmo ju na juniorskom šampionáte vyhlásili za najužitočnejšiu hráčku. „Je výnimočná. Rýchlo sa rozhoduje a skvele pracuje s hokejkou. Napokon, ,Michigan“ je náročná vec, skúšame to aj my v Žiline na tréningu, ale medzi mužmi je to veľmi zriedkavé," pripúšťa brat Šimon.

Michigan? A vie vôbec mama Slávka, čo to je?

Ale čo by nevedela, veď je to Nelyn najobľúbenejší trik. „Skúša ho všade. Už pár rokov. Ale doma sme mu vraveli Svečnikov. Podľa ruského hokejistu, ktorý ho tiež vie parádne,“ vraví s úsmevom.

Šimon tvrdí, že keď sa dozvedel, aký kúsok jeho sestra vyparatila mladým Švédkam, vôbec nebol zaskočený. Puk si položí na čepeľ a ladne ho nad úrovňou pása spoza bránky nič netušiacej gólmanke zasunie do siete.

Nela Lopušanová. Foto: hockeyslovakia.com
Nela Lopušanová Nela Lopušanová.

„Tu v Žiline to spravila niekoľkokrát. Aj medzi chalanmi. Stalo sa, že aj dvakrát za víkend. Ale Demitrovka? Tú som – priznám sa – ešte od nej nevidel. Nevravím, že ma to prekvapilo, lebo keď spravíte Svečnikova, ostatné je samozrejmosť. Čakal som však, že českú brankárku skôr vymieša a pokúsi sa o kľučku na bekhend,“ vraví k ďalšiemu vydarenému triku, ktorým pripomenula slávnu tridsaťosmičku. Mimochodom, keď život legendárneho hokejistu vyhasol v troskách lietadla, Nela mala iba tri roky.

Dnes má štrnásť, chlapci v jej veku rýchlo rastú, naberajú svaly, ale ešte vraj s nimi drží krok.

„Zatiaľ. Nela bola vždy vysoká, nikdy nie útla. Aj tričká jej kupujem chlapčenské. Nemám obavy, že by jej na ľade ublížili, ona je taká – keď ty do mňa, tak ja do teba,“ hlási mama.

Nie je to vraj sparťanskou výchovou, ale prostredím, v ktorom sa pohybuje. „V dedine neboli dievčatá, s ktorými by sa stretávala. Od piateho ročníka chodí do športovej triedy s dvadsaťčlenným zborom chlapcov. Občas ju aj podpichnú i drzí vedia byť, ale ona sa obrnila. Naučilo ju to, posúva ju to vpred,“ pokračuje.

Povahu však zdedila skôr po otcovi. Slávka Lopušanová síce tvrdí, že aj jej dcéra vie byť poriadna sekera, ako vraj ženy často bývajú, ale definuje ju skôr cieľavedomosť. „To, čo si zaumieni, musí byť. Presne ako jej otec,“ prirovnáva. „Ale teraz s ňou šije aj puberta, už to nie je také jednoduché. Vždy som jej radil, aj dnes to robím, ale momentálne občas aj odvrkne,“ usmieva sa Šimon.

Najsledovanejší hokejisti minulého týždňa Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Toto sú najsledovanejší hokejisti...

Ponuky z cudziny

Lopušanovci šampionátom žili, tešili sa po každom góle. Aj život akoby sa im odvtedy prevrátil naruby. Všetci im píšu alebo telefonujú, gratulujú a chvália. „Naši známi, ale aj novinári. Je to pre nás niečo nové, veď my sme obyčajní ľudia z dediny. No zvládame to,“ vraví skromne mama.

„A mňa si zasa doberajú spoluhráči. Pýtajú sa, kde som ju doteraz skrýval. Alebo či ju neprivediem. Mám s nimi teraz biedu, radi ma podpichnú, ale všetko v dobrom,“ uškŕňa sa Šimon a opisuje, o čom sa rozpráva v kabíne lídra druhej najvyššej súťaže.

Jeho sestra si spravila meno. Také veľké, že si ju všimli aj najlepšie hokejistky na svete. Jej góly zdieľali na twitteri. Je zrejmé, že kariéra ju čoskoro vytrhne zo Strážova i zo žilinského klubu. Talent jednoducho pôjde do sveta.

„Začali nám chodiť ponuky. Aj zo zahraničia. Neustále to riešime, rozprávame sa o tom. Musíme sa poradiť. Vo štvrtok sme dostali jeden zaujímavý návrh, keď sme si k nemu sadli, aj slza mi vypadla. Naše dieťa má štrnásť a má ísť čoskoro preč. Ak to však bude chcieť, potom ju – síce s plačom – pustíme. Každý rodič praje deťom to najlepšie,“ zovrie hrdlo mame Slávke.

Jej dcéra zatiaľ žije jeden veľký sen. Keď vraj otvorí schránku na sociálnej sieti Facebook, nachádza v nej stovky správ a gratulácií. Aj od veľkých hokejových hviezd a osobností. Nielen zo Slovenska. „Nestíha. Chcela by každému niečo odpísať, ale to sa nedá. Pýta sa ma, čo má robiť. Vravím jej, že keď sa jej ozve najlepšia hráčka na svete, potom by jej hneď mala poďakovať. Ona by sa však chcela každému fanúšikovi,“ opisuje starosti svojej dcéry.

Tie možno čoskoro pominú a zostanú len hokejové. Nele Lopušanovej sa otvára veľký hokejový svet. Skromne a s pokorou, takto ju to doma od útleho veku učili. Mladá Slovenka počúva a k tomu pridáva svoje neopakovateľné zručnosti.

Patrí jej veľká budúcnosť. Nielen doma v Strážove jej najbližšie roky budú silno držať palce.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nela Lopušanová