Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapec s laserom v ruke hrá ako muž. Kvôli Bedardovi sa oplatí byť slabý

Jeho detskú tvár stále chráni plastový kryt, lebo mu to prikazujú pravidlá. Hrá však ako vyzretý dospelák. Hokejové uvažovanie, práca s pukom, strely, kľučky, akoby na majstrovstvá sveta do 20 rokov prišiel profík z NHL.

08.01.2023 10:30
Connor Bedard Foto:
Connor Bedard.
debata

Najväčšou hviezdou turnaja bol Kanaďan Connor Bedard a hoci vo finále proti Česku (3:2 po predĺžení) nebodoval, bol to on, kto má najväčšiu zásluhu na juniorskom zlate.

Bedard má iba sedemnásť, bol suverénne najmladším členom tímu, ale aj suverénne najproduktívnejším. Zo 42 gólov staronových šampiónov zariadil viac než polovicu. A to sa na ľade preháňal väčšinou s o dva roky staršími hráčmi.

„Posledný, kto takto v sedemnástich dominoval, bol Wayne Gretzky,“ zdôraznil aj uznávaný komentátor Craig Button. Bedard totiž v siedmich štartoch na MS nazbieral 23 bodov za deväť gólov a trinásť prihrávok.

O tom, že je v ňom nevšedne veľa talentu, sa vie dlho. Jeden z jeho prvých trénerov Joe Calvano vám však povie, že v tíme mal aj talentovanejších, no nikto sa hokeju neoddal tak ako Bedard. Aj preto v zámorských juniorských súťažiach dnes láme jeden rekord za druhým.

Rodičia o ňom vravia, že hokejom žije a dýcha ho. Po ich kuchyni roky lietali puky a keď svojho chlapca lákali na výlet do Disneylandu, zdráhal sa. Chcel zostať doma. A hádajte čo chcel robiť? Hrať hokej.

„Raz sme šli na Havaj,“ smial sa otec Tom, keď kanadským médiám spomínal dovolenku na obľúbenom ostrove. „Museli sme zbaliť aj kolieskové korčule a hokejku.“

World Juniors Canada Czechia Hockey Čítajte viac Česi boli milimetre od zlata, favorit rozhodol až v predĺžení

Ako v pivnici

To je stále len začiatok príbehu. Bedard má nakročené k veľkej kariére v NHL.

„Bude to pekelne dobrý hráč,“ napísal na Twitteri Matthew Barnaby, bývalý útočník Buffala, ktorý je aktívny na sociálnych sieťach. „Ale nebude taký dobrý ako McDavid,“ doplnil v ďalšom z tweetov.

Pochopiteľne, okrem veľkého fanklubu má Bedard aj niekoľko pochybovačov. Napokon, meria iba 175 centimetrov a váži 84 kilogramov, čo nie sú parametre hviezdy zámorskej profiligy. Dávno sú preč časy, keď v nej dominovali Stan Mikita či Theo Fleury. McDavid má o desať centimetrov viac ako Bedard, Nemec Draisaitl o trinásť a Američan Matthews o pätnásť.

To je však azda jeho jediný hendikep. Všetko ostatné ho už iba zdobí – má neuveriteľne presnú strelu, kanadskí novinári sa smejú, že jeho čepeľ je vybavená laserom. Má tiež neskutočne šikovné ruky a ten, kto si to nemyslí, nech si ešte raz pozrie gól, ktorý v predĺžení strelil Slovensku. Vo chvíli, keď iní panikária, on si vezme puk, obíde troch hráčov a na záver si vychutná aj brankára.

Ako na hernej konzole…

„Stále je to hokej, stále robím len to, čo milujem. Proti Slovákom to bol veľký moment. Ale robil som len ten istý pohyb, tú istú strelu, ktorú som urobil miliónkrát v našej pivnici. Teraz som vonku a na ľade hrám hokej,“ opísal hviezdne kľučky, akoby sa nič nedialo.

Adam Gajan Čítajte viac Z Gajana je superstar. Renomovaný expert mu predpovedá neskutočné veci

Kanada vie, že sa jej rodí nová superhviezda. Bedard síce postavou nikdy nevynikal, ale hokejovým umom áno – už v žiackom veku si na ľade robil, čo len chcel. V 13 rokoch sa ocitol v hľadáčiku klubov juniorskej CHL. Krátko po 15. narodeninách dostal výnimku, aby mohol nastupovať medzi juniormi. Pred ním ju udelili iba siedmim hráčom.

V drafte do CHL šiel na rad hneď prvý, vybral si ho tím Regina Pats z WHL a ešte v ten deň sa stalo niečo, na čo rodák z Vancouvru zrejme do konca života nezabudne. Zavolal mu Wayne Gretzky.

„Myslel som si, že je to vtip,“ smial sa, keď opisoval situáciu pred médiami. „Bože, cítil som sa, ako by som plával vo hviezdach. Desať sekúnd som mlčal, až potom som niečo zamrmlal.“

Prvý telefonát dokonca mladík Gretzkému nezdvihol. Videl kalifornské číslo a myslel si, že ho niekto otravuje s nejakou ponukou. Tých hokejových bude mať určite neúrekom.

Slabý a šťastný

O pol roka je na programe vstupný draft do NHL a už teraz je isté, že nebude taký napínavý ako vlani. Bedard je dnes zaručenou jednotkou. Kto však bude ten šťastný?

Kanadský portál The Globe and Mail napísal, že keby sme boli na začiatku 60. rokov, určite by to bol tím, ktorý si získa priazeň jeho rodičov. V 70. alebo 80. rokoch by Bedard automaticky šiel do najhoršieho tímu súťaže. Ak by rovnaké pravidlá platili aj dnes, jackpot by rozbilo mizerné Chicago.

Zoznámte sa - kanadský supertalent Connor Bedard Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Bedard sa narodil v júli 2015 vo Vancouvri....

Tentoraz bude mať šancu viacero slabších tímov. O všetkom rozhodne draftová lotéria. Stále však platí, že najväčšiu šancu na prvý výber v drafte bude mať absolútne najslabší tím sezóny. Jednoducho: tento rok sa oplatí ponevierať na dne tabuľky.

„Slabšie výsledky zvýšia šancu vyhrať draftovú lotériu a potom získať supertalentovaného Connora Bedarda. Len si predstavte spoluprácu Bedard – Slafkovský,“ naznačoval pre Pravdu už v septembri Stu Cowan, renomovaný novinár z Montreal Gazette. „Som presvedčený, že v Montreale, Chicagu či v Arizone už teraz rozmýšľajú, aké by to s ním mohlo byť,“ doplnil.

Potvrdzuje sa to. Všetky tri kluby patria k najslabším v NHL…

Bedard má len sedemnásť, ale na šampionáte dvadsaťročných pôsobil na ľade ako muž medzi chlapcami. Bol najmladším, ale historicky najproduktívnejším Kanaďanom na MS. Vie, že je najlepším hráčom a ešte len začína. Keď dvíhal nad hlavu víťaznú trofej, odmietol hovoriť o sebe, za všetkým vraj hľadaj celý tím.

„To je zároveň dôvod, prečo nemôžete viniť mužstvá z NHL, keď sa snažia o čo najlepšiu pozíciu na jeho draft. Hráči jeho kalibru sa nezískavajú len tak. Jedinou cestou je byť v sezóne dostatočne slabý, v lotérii dostatočne šťastný a potom máte na dlhé roky vystarané,“ pripomína hokejový portál.

V zámorí tomu hovoria „tankovanie“. Ide o moment, keď tímy v NHL úmyselne prehrávajú, len aby si vylepšili svoje postavenie pred draftom. Tejto téme sa momentálne v súvislosti s Bedardom venujú viaceré hokejové médiá.

„Lebo je to špeciálny hráč a ešte stále sme ho nevideli na vrchole. Jedno je však isté – už teraz je nad ostatnými. To by malo vydesiť všetkých jeho budúcich súperov. Pred očami nám totiž rastie legenda,“ pripomenul The News Tribune.

Zámorská poučka pre slabšiu polovicu v NHL v tejto chvíli znie: kvôli Bedardovi sa v tejto sezóne oplatí aj prehrávať.

Gajan Čítajte viac Slovák, ktorý očaril Ameriku. Draft mal predurčený už pred MS

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Connor Bedard