Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medaila? Cennejšie sú srdcia fanúšikov, tvrdí tréner dvadsiatky

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Ivan Feneš po návrate z juniorských MS vyzdvihol výkon svojho mužstva, v ktorom vidí značný potenciál.

07.01.2023 15:17
Ivan Feneš, Adam Sýkora, Libor Nemec, Pavol Funtek Foto: ,
Na snímke hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Ivan Feneš a v pozadí zľava Adam Sýkora a Libor Nemec.
debata (1)

VIDEO: Adam Sýkora a Libor Nemec hovoria o úžasnej partii, ktorú hráči slovenskej dvadsiatky vytvorili.

Video

Štyridsaťpäťročný kouč uviedol, že mužstvo úspešne „infikoval“ pozitívnou náladou cestou na zápas s Kanadou po nepríjemnej prehre so Švajčiarskom, ktorá stála Slovákov postup z prvej priečky. Generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Lažo poukázal na identitu herného štýlu trénera A-tímu reprezentácie Craiga Ramsayho.

VIDEO: Tréner dvadsiatky Feneš o MS20: Boli tam dva kľúčové momenty.

Video

„Dvadsiatka“ vypadla vo štvrťfinále po dramatickom zápase s neskorším víťazom turnaja Kanadou (3:4 po predĺžení). Najmladší tím šampionátu dokázal húževnato vzdorovať najväčšiemu favoritovi, preto je pochopiteľné, že na tvárach hráčov bolo vidno po závere stretnutia sklamanie i slzy.

Adam Gajan Čítajte viac Z Gajana je superstar. Renomovaný expert mu predpovedá neskutočné veci

„Som veľmi emotívny typ, podobné prehry ma veľmi mrzia, keď ste kúsok od malého hokejového zázraku. Následne som to vstrebal, pretože som si uvedomil, že sme na turnaji dokázali fakt veľa. Podarilo sa nám niečo, čo sa nám predtým nepodarilo. Musíme dať hlavy hore. Teší ma, že sme sa spoločne zdvihli a ťahali jeden za druhého,“ uviedol na tlačovej konferencii útočník Adam Sýkora.

„Keď som videl na chlapcoch ako plačú, tak neplakali iba oni. Bolo cítiť, že všetci sme chceli dosiahnuť viac a boli sme veľmi blízko tomuto veľkému úspechu. Keď sa pozriem na chlapcov do budúcna, tak je tam obrovský potenciál,“ doplnil hlavný tréner reprezentácie.

Feneš vypichol aj zlomové momenty turnaja. Za ten najvýznamnejší označil tretiu tretinu proti Švajčiarsku, v ktorej slovenskí mladíci stratili dvojgólové vedenie a následne nezvládli samostatné nájazdy, po ktorých prehrali 3:4.

World Juniors Canada Czechia Hockey Čítajte viac Najprv česká radosť, potom slzy. Mladíci tak blízko zlata nikdy neboli

Zisk troch bodov by pre Slovensko znamenal, že by sa vyhlo vo štvrťfinále kanadskému tímu a ich súperom by bolo Nemecko. Napriek tomu ukázal Feneš mentorskú vyspelosť a tím pred rozhodujúcim duelom stmelil a presvedčil hráčov o ich vysokej kvalite:

„Po prehre so Švajčiarskom sme boli všetci frustrovaní. Musím povedať, že sa to zlomilo na ceste do Halifaxu, keď sme zastavili na pumpe na kávu. Začali sme sa "infikovať“ dobrou náladou. Musím povedať, že prvotný impulz prišiel odo mňa a chlapci si to pustili medzi seba. Večer sme zrazu všetci verili, že Kanadu môžeme zdolať a na ľade to bolo vidieť. Každý by chcel mať medailu na krku. Pre nás je však omnoho cennejšie, že sme si získali srdcia fanúšikov. Neskutočne to obohatilo hráčov a nás trénerov. Práve to motivuje do ďalšej práce."

Česko, hokej Čítajte viac Rusi sa smejú Čechom. Zrazu ste dôležití, ale s nami by ste dávno boli doma

Slovenskí mladíci išli na šampionát s mladým tímom, ktorý však vo svojom vnútri ukrýval niekoľko hráčov opradených svetovými šampionátmi či olympijskými hrami. Popri očakávaných lídroch tímu kapitánovi Šimonovi Nemcovi, Adamovi Sýkorovi či Filipovi Mešárovi však vyniklo aj viacero hráčov, ktorí nemajú množstvo skúseností s hrou na medzinárodnom fóre.

„Taký Pavol Funtek bol pre verejnosť neznámy, a práve pre týchto chlapcov, ktorí vyskočili na tomto turnaji, je to obrovská skúsenosť. Nielen do života a kariéry, ale aj pre seniorskú reprezentáciu, ktorá z nich môže o pár rokov ťažiť. Budú obrovským prínosom,“ povedal Feneš, ktorého slová doplnil práve Funtek, ktorý sa postupne prepracoval až do prvého obranného páru.

World Juniors Canada Czechia Hockey Čítajte viac Česi boli milimetre od zlata, favorit rozhodol až v predĺžení

Nakoniec ho vyhlásili ho za jedného z troch najlepších hráčov slovenského výberu: „Postupne sa stupňovala dôvera. V každom zápase som sa snažil plniť svoje povinnosti a úlohu, ktorá mi bola zverená. Myslím si, že to bolo zadosťučinenie, že sme stretávali na ulici ľudí zo Slovenska aj zo zahraničia, ktorí nám gratulovali a hovorili, že sa im to veľmi páčilo a taký zápas proti Kanade dlho nezažili. To boli veľmi dobré pocity.“

Nádeje ďalšieho draftu NHL na MS do 20 rokov Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Connor Bedard - útočník/Kanada.
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Feneš #hokejová reprezentácia do 20 rokov