Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Legendárny Golonka: Pri Slafkovskom sa bojím jedinej veci

Platilo aj za vaších čias, že na Slovan sa chcel každý vytiahnuť?

Samozrejme. Mali sme najlepší útok – Černický, Golonka, Starší. Zvádzali sme legendárne súboje najmä proti českým tímom. Černický sa potom zranil. Tréneri ho nahradili mladým Valachom. Mal čuch na zakončovanie, pripravil som mu veľa gólov. História Slovana je veľmi bohatá, hral som s množstvom skvelých hokejistov.

V čom ste boli lepší ako súperi?

Nikoho som sa nebál, plus pomáhalo mi periférne videnie. To sa nedá naučiť, s tým sa musíte narodiť. Počas hry som súperovi naznačil, že idem vpravo, zároveň som videl spoluhráča na ľavej strane a prihral mu. Je to veľmi dôležitá súčasť hry každého dobrého centra. Bez periférneho videnia to má stredný útočník oveľa náročnejšie.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Bože, nemal som to robiť. Kouč Montrealu sa vyjadril k trestu pre Slafkovského

Po návrate z pôsobenia v Nemecku vás Slovan odmietol pre vysoký vek. Neboli ste na svoj materský klub nahnevaný?

Vôbec nie. Aj napriek tomu, že to nebola pravda. Necítil som sa starý, ani som tak nehral. Bol som v skvelej forme, výborne trénovaný. Po striedaní mi stačila chvíľka, aby som si oddýchol a opäť mohol naskočiť na ľad. Niektorí hráči vypotia za zápas litre potu. Ja nie, takmer vôbec som sa nepotil.

Pozriete si ešte hokej? Chýba vám niekedy?

Sledujem zápasy, čo by nie. Ale už je to iná hra ako za našich čias. Chalanom vždy držím palce. Ale viete, čo sa mi nepáči?

Vravte.

Až prílišné otvorenie sa voči koučom zo zahraničia. Beriem to ako devastáciu potenciálu domácich trénerov. Máme šikovných odborníkov, treba im dať príležitosť. Zahraniční tréneri sem ťahajú priemerných legionárov, ktorí hrávajú viac, ako domáci mladíci.

Aj preto je reprezentácia stále len na ôsmom mieste na svete. Áno, bronz z olympiády je skvelý, ale bol to slabo obsadený turnaj, chýbali najlepší hráči. Zlato z Göteborgu, striebro z Helsínk – dosiahnuť úspech raz za desať rokov nestačí.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský je ako Sagan. Na nič sa nehrá, ľudia to milujú

Musí si fanúšik počkať, pokiaľ dospeje nastupujúca generácia Juraja Slafkovského a spol.?

Fandím mu, ale vyčkajme, kým niečo dokáže. Je to fantastický hokejista, s výborným prehľadom, má to v hlave spočítané. Je disciplinovaný a inteligentný. Avšak bojím sa jednej veci.

Akej?

Že sa okolo neho vytvorilo až príliš veľké „haló“. Nielen u nás, ale aj v Kanade, čo napokon môže byť pre neho až nebezpečné. Kanadské hviezdy nechcú byť v tieni talentu z Európy a niekto si na neho môže vyšliapnuť. Nemám obavy, že by sa nepresadil – to sa mu určite podarí.

Musí naďalej zostať skromný a tvrdo na sebe pracovať. História si pamätá viacero talentov, ktoré rýchlo zhasli. Napríklad Martin Réway. Ale to je rozdiel, Slafkovský má lepšiu morálku. Držím mu palce, nech sa mu darí, Slovensko potrebuje každého kvalitného hokejistu.

Hráči NHL, ktorí mali po 500. zápase najviac bodov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Denis Savard. Dátum 500. zápasu: 26....
10 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #HC Slovan Bratislava #Jozef Golonka #Juraj Slafkovský