Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolo to zúfalé. Videla som, ako chce popletený Danko fotku so Saganom

V budúcej sezóne KHL bude pôsobiť minimálne sedem slovenských hokejistov. Posledným, ktorý sa upísal ruskému klubu, je reprezentačný brankár Adam Húska. Je to správne? Etické? Mal by týmto hráčom štát vystaviť stopku?

01.09.2022 10:00
KHL, hokej, výstroj, ilustračné foto Foto:
Ilustračné foto
debata (47)

Aj túto tému rozoberali v diskusii Mimo záznam europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, poslankyňa Národnej rady z poslaneckého klubu SaS Vladimíra Marcinková a Dominik Graňák, hráč s najviac reprezentačnými štartami v slovenskom hokejovom národnom drese. Obranca, ktorý dlhé roky hral za ruské Dynamo Moskva a dvakrát s ním vyhral aj Gagarinov pohár.

Prekvapujúci, žiadni z nich slovenských hráčov, ktorí sa rozhodli pre KHL, neodsúdil. Naopak, všetci traja vyjadrili pre takéto rozhodnutie určitú mieru pochopenia. Vojna na Ukrajine podľa nich čierno-biela je, ale účasť Slovákov v KHL už taká vraj nie je.

„Nie je to čierno-biele. Nechcem vstupovať do svedomia hráčov, ktorí idú hrať do Ruska. Radi by sme síce videli, aby to všetci odmietli a vlastne takto nepriamo odmietli aj podporovať režim, ktorý spôsobil to, čo sa deje. Ale hokejová kariéra je krátka a tí chlapci vedia, že šanca, ktorá prišla, už nemusí prísť. Nedovolil by som si im to preto vyčítať,“ zamyslel sa Graňák, ktorý v Dyname patril medzi najlepšie zarábajúcich hráčov.

"Možno nemyslia iba na seba, ale aj na to, ako zabezpečiť svoje rodiny. Možno niektorí z nich aj cítia, že to nie je úplne správne a s kritikou, ktorej čelia, hádam aj počítajú. Byť v ich situácii, nedokážem určite povedať, že by som tam určite nešiel.

Napriek tomu, že viem, že by to nebolo správne. Je to ako s režimom pred rokom 1989 – mnohí robili veci s ktorými sa nestotožňovali a pritom vedeli, že to nie je v poriadku. Nemôžem ich teda súdiť," doplnil svoju myšlienku.

Slovenskí hokejisti v KHL 2022/23 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Christián Jaroš (obranca/Avangard Omsk)

Graňákovi dala napokon za pravdu aj poslankyňa za SaS Vladimíra Marcinková, manželka Tomáša Marcinka. Tiež hokejistu, útočníka Třinca, niekdajšieho reprezentanta.

„Nejakú mieru pochopenia mám pre nich aj ja. Príjem môjho manžela je hlavným príjmom v našej rodine. Vďaka nemu môžeme bývať v 4-izbovom byte, mať investičný byt a dve autá. To, čo sa dá za rok zarobiť v KHL, to sa často nedá ani za desať rokov v našom regióne. Mnohí sa na to pozerajú cez čísla, čo je pri krátkej kariére zásadné,“ priznala.

Niekoľkokrát uviedla, že s manželom na túto tému doma vedie časté polemiky. Že ona by takúto ponuku neprijala, ale po debate často svoj názor koriguje.

Rovnako je na tom aj Ďuriš Nicholsonová. „Ani ja už nemám pri tejto téme úplne vyhranený názor. Najprv ma to zarazilo, ale čím viac som sa s mužom o tom rozprávala, tým viac som bola na pochybách. Ale Ovečkin je iný prípad. Je to frajer, jeden z najväčších na svete, ale otvorene propaguje režim a fotí sa s Putinom. To je iné ako naši chlapci, ktorí dostali šancu,“ uznala.

Najlepšie platení hokejisti KHL v sezóne 2022/23 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
86. Michal Čajkovský (Slovensko/Sibir...

Europoslankyňa dala následne Graňákovi otázku a opýtala sa ho, aké to je, keď sa s ním chcú politici fotiť? A hneď k tomu pripojila aj vlastnú skúsenosť.

„Bola som na MS 2015 v cyklistike v americkom Richmonde, kde vyhral Peťo Sagan. Danko bol vtedy predsedom parlamentu, viete ktorý to je. Ten popletený – ten čo otupieva, vieva. Chcel sa s ním strašne fotiť. S Petrom, ale aj s bratom Jurajom. Prišlo mi to zúfalé. Ja – ako fanúšička cyklistiky – som dlho zbierala odvahu – a tom v tom Richmonde bola – aby som sa s Peťom odfotila. Danko tú drzosť mal. V štýle: poďte chlapci sem do mojej pracovne, tu sa odfotíte s veľkým Andrejom Dankom,“ prezradila.

„Zažil som stretnutia s prezidentom, premiérom. Vnímam to individuálne, neprekáža mi to, keď viem, že ten človek sa zaujíma. Ak to je vypočítavosť, potom s tým problém mám,“ dodal Graňák.

Do redakcie nám následne poslal mail bývalý šéf parlamentu Danko. „Prosím o stiahnutie tejto klamlivej informácie. Nikdy som v USA nebol,“ napísal.

SR Bratislava Parlament NRSR 66. Schôdza tabák Čítajte viac A čo urán z Ruska? Tabák si podala Husára, Sas-kár vraj zneužíva šport
47 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Dominik Graňák #Lucia Ďuriš Nicholsonová