Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kanaďania po dráme obhájili. Dlhé čakanie Čechov pokračuje, medailu nezískali

Hokejisti Kanady triumfovali na MS hráčov do 20 rokov v Edmontone. Vo finále zdolali Fínsko 3:2 po predĺžení, rozhodujúci gól strelil Kent Johnson v 64. minúte.

21.08.2022 00:39 , aktualizované: 07:02
Kanada, radosť Foto: ,
Radosť kanadských hokejistov do 20 rokov z titulu.
debata (5)

Dve asistencie si v zápase pripísal domáci Mason McTavish, ktorý získal cenu pre najužitočnejšieho hráča šampionátu a so 17 bodmi sa stal aj najproduktívnejším hráčom za 8 gólov a 9 asistencií.

Ohlasy 3 Čítajte viac Dvadsiatka spoznala súperov na MS, stretne sa aj s prekvapením

Kanada ukončila turnaj s perfektnou bilanciou, keď zvíťazila vo všetkých siedmimi dueloch. Fínov už predtým v skupine zdolala 6:3.

Finálový triumf si obzvlášť vychutnával kanadský tréner Dave Cameron, ktorý stál na striedačke v roku 2011, keď Kanada prehrala v zápase o zlato 3:5 s Ruskom, hoci po dvoch tretinách viedla 3:0.

Jeho zverenci išli do vedenia v 12. minúte, keď fínsky obranca Heimosalmi rozohral puk po mantineli na hokejku McTavisha, ten sa otočil okolo bránky a švihom vystrelil. Jatkola puk vyrazil, no Joshua Roy sa presadil po bekhendovej dorážke.

V druhej tretine sa hralo iba 41 sekúnd, keď Zellweger získal puk, a zaviezol ho z vlastného obranného pásma až do útočného, tak prihral Williamovi Dufourovi a ten skóroval švihom na vzdialenejšiu žŕdku.

Kanada mala potom do konca druhej dvadsaťminútovky k dispozícii päť presiloviek za sebou, Fíni boli pod tlakom, ale ubránili sa.

V 45. minúte Fíni znížili, keď sa po vhadzovaní usadili v útočnom pásme a Aleksi Heimosalmi strelou švihom prekonal Garanda. O päť minút neskôr prihral Topi Niemelä ľavý kruh, odkiaľ Joakim Kemell vyrovnal. Domáci potom mohli rozhodnúť v ďalších dvoch presilovkách, ale napokon sa im to podarilo až v predĺžení.

Mason McTavish, autor dvoch asistencií v zápase a MVP turnaja: „Bolo to dosť šialené. Moja hokejka bola v správnom čase na správnom mieste. Ani neviem, prečo som stál za našim brankárom. Potom som išiel striedať a Kent Johnson bol zrazu v úniku. Bolo to vzrušujúcich pár minút a som šťastný, že som bol na tej správnej strane.“

Joakim Kemell, strelec druhého gólu Fínska v zápase: „Hrali sme veľmi dobre, preto sme veľmi sklamaní. Ale som veľmi hrdý na náš tím. Z publika sme dostali veľa energie, striedačka bola nabudená a myslím si, že práve vďaka podpore z tribún sme hrali lepšie.“

Česi podľahli Švédom

Českí hokejisti medailu nezískali. Napriek streleckej prevahe (28:23) prehrali v zápase o 3. miesto v Edmontone so švédskymi rovesníkmi 1:3.

Švédsko, Česko Čítajte viac Zápas Švédsko - Česko sme sledovali ONLINE

Čakanie českého tímu na cenný kov z MS 20 sa tak predlžuje, naposledy sa z neho tešil v roku 2005.

Švédi vstúpili do duelu lepšie, už v úvode trafil Fabian Lysell žŕdku. O pár sekúnd neskôr ju opečiatkoval aj obranca Emil Andrae. Lysell sa však presadil v 15. minúte, keď puk za Suchánka zasunul spoza bránky.

V druhej tretine najskôr vyrovnal Michal Gut, ale o necelé dve minúty poslal „Tre Kronor“ opäť do vedenia Isak Rosén. Potom dal žŕdku aj Čech Jakub Kos, ale v tretej tretine definitívne rozhodol Linus Sjödin.

Švédski hokejisti do 20 rokov sa tešia z gólu,... Foto: SITA/AP, JASON FRANSON
Švédsko, hokej Švédski hokejisti do 20 rokov sa tešia z gólu, na ľade leží Čech Adam Měchura.

Švédsky tréner Tomas Monten po tomto zápase skončil vo svojej funkcii. V roku 2018 získal striebornú medailu a v roku 2020 bronz. Švédi predtým získali bronz v rokoch 1979, 1980, 1987, 1995, 2010 a 2020.

Emil Andrae, kapitán Švédska: „Mali sme za sebou ťažkú prehru s Fínskom v semifinále. Museli sme sa však dať dokopy, hovorili sme v kabíne o tom, že máme nejakú zodpovednosť voči našej krajine. Samozrejme, bolo to aj pre trénera Montena. Bol to jeho posledný zápas a museli sme to vyhrať pre neho.“

Michal Gut, strelec jediného gólu Čechov: „Nebolo ťažké motivovať sa na zápas. Hrali sme o medailu a nezáleží na tom, či hráte o zlato, striebro alebo bronz. Medailu sme nezískali 17 rokov, takže sme chceli akúkoľvek. Boli sme pripravení, ale nevyšlo to.“

MS do 20 rokov finále:

Kanada – Finsko 3:2 pp (1:0, 1:0, 0:2 – 1:0)
Góly: 12. Roy (McTavish), 21. Dufour (Zellweger, McTavish), 64. Johnson (Stankoven) – 45. Heimosalmi (Viro, Mäenpää), 51. Kemell (Niemelä, Liukas). Rozhodovali: Fernandez (USA), Holm (Švéd.) – Hofer (Nem.), Huseby (Kan.), vylúčení: 1:7, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku 33:31, 13.327 divákov.
Kanada: Garand – Zellweger, Sebrango, Cormier, Del Mastro, Seeley, Thompson, O'Rourke – Roy, McTavish, Dufour – Stankoven, Foerster, Johnson – Bedard, Gaucher, Cuylle – Othmann, Desnoyers, Ostapchuk – Kidney
Finsko: Jatkola – Rafkin, Niemelä, Viro, Heimosalmi, Jurmo, Puutio, Rajaniemi – Hirvonen, Räty, Kemell – Järventie, Määttä, Simontaival – Väisänen, Kapanen, Liukas – Mäenpää, Helenius, Karvinen – Koivunen

O bronz:

Švédsko – Česko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Góly: 15. Lysell (Grans, Stakkestad), 36. Rosén (Niederbach), 57. Sjödin (Wallinder) – 34. Gut (Myšák, Jiříček). Rozhodovali: Rozhodčí: Bloski, Kowalski (obaja Kan.) – Rey (USA), Špůr (ČR), vylúčení: 3:1, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3252 divákov.
Švédsko: Wallstedt – Edvinsson, Grans, Lööf, Forsfjäll, Andrae, Wallinder, Olsson – Olausson, Niederbach, Rosén – Öhgren, Stakkestad, Lysell – Magnusson, Ljungman, Lekkerimäki – Sjöberg, Torgersson, Stjernborg – Sjödin
Česko: Suchánek – Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Čech, Š. Němec – Kulich, Šapovaliv, Myšák – Szturc, Gut, Urban – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Ivan, Hauser – Herčík

Top nádeje draftu NHL 2023 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Colby Barlow (Kan.), útočník, Owen Sound...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #českí hokejisti do 20 rokov #MS 2022 do 20 rokov