Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hokejistom roka je Slafkovský. Sieň slávy rozšírili zlatí chlapci

Slovenským hokejistom roka 2022 sa stal Juraj Slafkovský. Okrem premiérovej trofeje za celkové prvenstvo si odniesol zo štvrtkového galavečera aj ocenenia pre najlepšieho útočníka a najlepšieho hráča do 20 rokov v sezóne 2021/22.

11.08.2022 21:44
Juraj Slafkovský Foto: ,
Juraj Slafkovský si preberá ocenenie Hokejista roka.
debata (1)

V Zimnej jazdiarni na Bratislavskom hrade prijali do Siene slávy slovenského hokeja dvoch majstrov sveta z Göteborgu Petra Bondru a Žigmunda Pálffyho.

Slafkovský zažil prelomovú sezónu. Draftová jednotka NHL z júla tohto roka získala vlani v lete striebornú medailu na Hlinka Gretzky Cupe s reprezentáciou do 18 rokov a bola súčasťou A-tímu, ktorý si vybojoval miestenku na olympijský turnaj do Pekingu.

Práve v čínskej metropole prišli najžiarivejšie momenty 18-ročného útočníka. So siedmimi gólmi v siedmich zápasoch sa stal najlepším strelcom podujatia, ale aj najproduktívnejším a najužitočnejším hráčom turnaja, na ktorom Slováci obsadili historické tretie miesto.

Talentovaný hráč v úvode sezóny nedostával veľa priestoru na klubovej úrovni vo fínskom TPS Turku, ale s pribúdajúcimi zápasmi sa prepracoval k dôležitejším úlohám. S tímom si napokon zahral vo finále play off. Vydarený ročník korunoval na májových MS vo Fínsku, kde bol s deviatimi bodmi najproduktívnejším hráčom slovenského mužstva. V drafte NHL si ho z prvého miesta vybrali zástupcovia Montrealu Canadiens.

Video

Výpočet Slafkovského úspechov zohľadnili aj odborníci pri hlasovaní v ankete Hokejista roka. Suverénne zvíťazil v hlavnej kategórii a získal aj Cenu Jozefa Golonku pre najlepšieho útočníka a Cenu Pavla Demitru pre najlepšieho hráča do 20 rokov.

Slafkovský vystriedal na slovenskom hokejovom tróne ďalšieho košického odchovanca Erika Černáka, ktorý tento rok triumfoval v kategórii najlepší obranca. Cenu Róberta Švehlu získal vďaka spoľahlivým výkonom v drese Tampy Bay Lightning v NHL.

Černáka počas sezóny sprevádzali viaceré zranenia, ale napriek nim odohral v súčte základnej časti a play off takmer osemdesiat duelov. S „bleskami“ tretíkrát v rade postúpil do finále Stanleyho pohára, ale v ňom si napokon vybojovalo trofej Colorado Avalanche.

Cenu Vladimíra Dzurillu pre najlepšieho slovenského brankára sezóny získal Patrik Rybár, prebrala ju zaňho manželka Aneta. Na ZOH v Pekingu začal Rybár v pozícii tímovej trojky, ale napokon zasiahol do šiestich zápasov, v ktorých inkasoval iba päťkrát a zlikvidoval 96,6 percent striel.

Erik Černák dostal cenu pre najlepšieho obrancu... Foto: TASR, Jakub Kotian
Erik Černák Erik Černák dostal cenu pre najlepšieho obrancu od Zdena Cháru.

Najlepším trénerom sa stal Craig Ramsay. Kanadský kouč absolvoval s národným tímom tri náročné previerky v rámci jednej sezóny. V auguste zvládol olympijskú kvalifikáciu v Bratislave, vo februári sa tešil z bronzu na ZOH v Pekingu a na májových MS v Helsinkách a Tampere postúpil s reprezentáciou druhýkrát v rade do štvrťfinále. Cenu Ladislava Horského si neprišiel prevziať osobne, keďže leto trávi doma na Floride.

V rámci galavečera oznámili aj mená dvoch nových členov Siene slávy slovenského hokeja. Za rok 2021 pribudol medzi osobnosti Peter Bondra, za rok 2022 Žigmund Pálffy. Práve táto útočná dvojica sa postarala o víťazný gól na MS vo 2002 vo švédskom Göteborgu, kde Slovensko získalo doteraz jediný titul majstrov sveta.

Ako prvý vystúpil na pódium 54-ročný Bondra, ktorý strávil väčšinu hráčskej kariéry v zámorskej NHL a na prelome milénií patril k najlepším strelcom súťaže. V najkvalitnejšej lige sveta odohral v základnej časti 1081 zápasov s bilanciou 503 gólov a 389 asistencií. V play off pridal 80 štartov, v ktorých 30-krát skóroval a nazbieral aj 26 gólových prihrávok.

Peter Bondra v reprezentačnom drese SR. Foto: Pravda, Roman Benický
Bondra Peter Bondra v reprezentačnom drese SR.

Na medzinárodnom ľade vybojoval so slovenským národným tímom zlato z MS 2002 a bronz z MS 2003. V repre­zentačnom drese si zahral aj na dvoch olympijských turnajoch a jednom Svetovom pohári. Po ukončení hráčskej kariéry plnil funkciu generálneho manažéra slovenského národného tímu. Od roku 2016 je členom Siene slávy IIHF.

Čerstvý päťdesiatnik Pálffy takisto zanechal výraznú stopu v NHL. Počas dvanástich sezón mal bilanciu viac ako jedného bodu na zápas. V základnej časti odohral 684 duelov, v ktorých strelil 329 gólov a na 384 prihral. V play-off zasiahol do 24 súbojov s bilanciou 9 presných zásahov a 10 asistencií.

Zámorské pôsobenie ukončil nečakane už v sezóne 2005/06, ale potom zabával fanúšikov v slovenskej extralige. V rodnej Skalici lámal bodové rekordy domácej najvyššej súťaže, napriek tomu sa mu Záhorákov nikdy nepodarilo doviesť k titulu.

Z extraligového prvenstva sa tešil ešte ako mladík v drese Dukly Trenčín v rámci federálnej súťaže. Prvý reprezentačný úspech zažil Pálffy v československom tíme na MS juniorov, odkiaľ si odniesol bronzovú medailu.

Žigmund Pálffy. Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Legendy, hokej, Slovensko Žigmund Pálffy.

Podobne ako Bondra, aj on má na konte zlato z roku 2002 a bronz z nasledujúceho šampionátu. Niekdajší skvelý krídelník absolvoval dovedna päť majstrovstiev sveta, tri olympijské turnaje, raz štartoval na Svetovom pohári a do Siene slávy IIHF ho zaradili v roku 2019 v Bratislave.

Výsledky ankety Hokejista roka 2022

  • Hokejista roka: Juraj Slafkovský
  • Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): Patrik Rybár
  • Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu): Erik Černák
  • Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): Juraj Slafkovský
  • Najlepšia hokejistka: Nicol Lucák Čupková
  • Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): Craig Ramsay
  • Najlepší rozhodca (Cena Juraja Okoličányho): Peter Stano
  • Najlepší hráč do 20 rokov (Cena Pavla Demitru): Juraj Slafkovský

All-Star tím Tipos extraligy 2021/22: Marcel Melicherčík (HK Spišská Nová Ves) – Šimon Nemec (HK Nitra), Matt MacKenzie (HC Slovan Bratislava) – Samuel Buček (HK Nitra), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava), Pavol Regenda (HK Dukla Ingema Michalovce)

All-Star tím TIPOS SHL 2021/22: Stanislav Škorvánek (Vlci Žilina) – Ondřej Šmach (HK Skalica), Michal Novák (HC Topoľčany) – Daniel Štumpf (HK Skalica), Marcel Holovič (HK Gladiators Trnava), Šimon Petráš (Vlci Žilina)

Najproduktívnejší hráč Kaufland Extraligy dorastu (Cena Karola Faka): Maxim Mamonov (HC Slovan Bratislava)
Najlepší strelec Extraligy juniorov (Cena Dušana Pašeka): Adam Stránský (HK Dukla Trenčín)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bondra #Žigmund Pálffy #Juraj Slafkovský