Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávny Dzurilla sa naľakal myši a hodil po kamarátovi korčuľu

Obom učaril hokej. Najlepšie roky prežili v drese Slovana. Ich priateľstvo na život i smrť vydržalo desaťročia.

02.08.2022 09:03
Vladimír Dzurilla Foto:
Najviac rokov odchytal Vladimír Dzurilla v československej lige za bratislavský Slovan (1957 - 1973). Snímka z januára 1970 je zo zápasu proti Kladnu. Bol aj brankárom v Brne (1973 - 1978). Záver Dzurillovej hráčskej kariéry sa spája s nemeckými klubmi Augsburger EV (1978 - 1979) a SC Riessersee (1979 - 1982).
debata

„Vlado bol riadny chlap, fešák, baby na neho leteli. Ale ja som vždy oceňoval, že bol aj vynikajúci kamarát, do pohody i dažďa, zažili sme spolu množstvo príhod, aj sme všeličo vyviedli,“ spomína na Vladimíra Dzurillu jeho spoluhráč a najlepší kamarát Vladimír Lukscheider (78).

Slovenský hokejista storočia by sa v utorok dožil osemdesiatky.

Známy brankár bol pre neho Mišo

Ich nerozlučné priateľstvo pripomínalo talianske manželstvo. Držali spolu, jeden za druhého by dali ruku do ohňa. Ale vedeli sa aj poškriepiť do krvi.

"Raz ma skoro zmrzačil. Brankár, pred ktorým mali rešpekt najobávanejší strelci sveta, sa bál myší. Tak som mu raz malú bielu myšku dal do korčule.

Vladimír Dzurilla Čítajte viac Mister Zero očaril svet v hokejovej kolíske

Spoluhráči o tom vedeli a čakali, čo sa stane. Sedel som v šatni pri dverách, čo sa ukázalo ako dobrá strategická poloha.

Obliekali sme sa a chystali na tréning. Keď si Vlado obúval korčuľu, vyskočila na neho myška. Najskôr sa vyľakal, ale okamžite mu bolo jasné, koho je to robota.

Vyletel som na chodbu a uháňal pred jeho hnevom. Vybehol za mnou a šmaril po mne svoju ťažkú korčuľu, minula ma iba o vlások. Ak by ma zasiahol, tak ma prizabije," spomína s úsmevom Lukscheider na legendárneho brankára.

Dzurilla bol chlap ako hora. „Ale pozor, to nebola hora sadla, ale svalov. Všetci ho volali inšpirovaní jeho postavou Maco či Medveď. Od toho som odvodil moju prezývku – Mišo. Na toto oslovenie reagoval, ale len na mňa, to bolo moje privilégium.“

Najslávnejšie hokejové rodiny Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
BRATIA ESPOSITOVCI
Tony Esposito (1969-70 -...

Trávili spolu takmer všetok čas. Nielen na ľade, ale aj v súkromí. Chodili na bratislavské korzo, kde boli králi, najmä Dzurillu hneď všetci spoznávali, bol nesmierne populárny.

"Ja som mu robil štafáž. V šesťdesiatych rokoch bolo centrum od Michalskej brány po mliečny bar na Hviezdoslavovom námestí časťou, kde sa stretávali najmä mladí, ale nielen oni.

Keď sme sa tam objavili, hneď bolo okolo nás plno ľudí. Mali sme dohovorené znamenie. Keď už bola situácia neúnosná a potrebovali sme sa vypariť, začal som si pískať pesničku „malá černá kočička“. To bol signál na ústup," vysvetľuje Lukši, ako ho všetci kamaráti volajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Dzurilla #Vladimír Lukscheider