Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Mister Zero očaril svet v hokejovej kolíske

Premiérový gól za chrbát legendy

Dárius Rusnák (62), kapitán majstrov sveta 1985, patril už do inej hokejovej generácie. Narodil sa v roku, keď Dzurilla začal chytať v Slovane.

A hoci sú obaja legendami belasých, nikdy sa v jednom tíme už nestretli. Ale predsa ich spája jedna zaujímavosť. Rusnák strelil svoj prvý ligový gól za Dzurillov chrbát. V tom čase pôsobil brankár v Brne.

"Dzurillu a jeho perfektné výkony som zaregistroval výraznejšie v roku 1976 na Kanadskom pohári a krátko predtým na majstrovstvách sveta v Katoviciach, kde Československo vybojovalo zlato.

Ale premiérový gól v lige má pre mňa špeciálny význam, znamená medzník v mojej kariére," približuje Rusnák.

A hneď pridáva aj druhú, úsmevnú príhodu s legendárnym brankárom.

"Zhodou okolností sa stala tiež pred zápasom v Brne. Chystal som sa na moje vôbec prvé ligové stretnutie. Vlado prišiel vtedy na naše rozkorčuľovanie v Bratislave.

Starší hráči ma nahuckali, mladý, choď a strel mu puk medzi betóny. Vedeli, že to nemá rád. Tak sa aj stalo, spravil som to raz, potom prešiel puk aj druhýkrát medzi jeho nohami a keď som to zopakoval aj do tretice, Vlado vyletel na mňa a hodil po mne jeho brankársku hokejku. Ty zasran, čo si to dovoľuješ, kričal na mňa a starí mazáci sa výborne bavili."

Rusnák priznáva, že od Dzurillu mnohé postrehol, veľa sa od neho učil. Neskôr sa stal jeho trénerom v Slovane. Často spolu chodili na besedy.

"Mal úžasné historky, počul som ich veľakrát a vždy som sa na to tešil. Kam prišiel, všade bolo cítiť, že je veľká osobnosť, ktorú všetci rešpektovali, vážili si ho, prejavovali mu úctu. Uznávali ho na ľade a mali ho radi aj v súkromí.

Vždy bol ľudský, férový a bola s ním zábava. Neraz sme ho na tréningu nahovorili, aby sa postavil do bránky a to boli vždy skvelé chvíle. Na Vlada si spomínam nielen ako na výborného trénera, ale najmä ako na perfektného človeka."

Jeho životná púť sa skončila nečakane skoro. Zomrel na zlyhanie srdca v Düsseldorfe krátko pred svojimi 53. narodeninami. Po jeho smrti sa mu dostalo mnohých ocenení. Vyhlásili ho za najlepšieho hokejistu 20. storočia a za tretieho najlepšieho športovca storočia na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Dzurilla